Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Keer je hersenpan binnenstebuiten op Rewire
22 MRT 2019 • Door Rick van Veluw • Beeld: Lafawndah • Meer blogs over Festival

Keer je hersenpan binnenstebuiten op Rewire

Rewire betekent zoiets als ‘opnieuw bedraden’ en dat nemen ze bij festival Rewire in Den Haag héél serieus. Wij namen de hele line-up door en vonden 6 acts die je hersenpan binnenstebuiten keren.

Voor je je brein een opdoffer geeft: we geven € 15,- korting op Rewire, dus dat is alvast mooi meegenomen.

Yona

Je let even niet op en huppetee, daar komt de toekomst voorbij sjezen op de linkerbaan. Waarschijnlijk klinkt dat dan als Yona, het virtuele kindje van producer Ash Koosa. Koosa maakt muziek met behulp van kunstmatige intelligentie en zo schiep hij deze virtuele popster. De emotieloze computerstem van Yona klinkt gek genoeg heel ontroerend over de gelaagde producties van Koosa.

Giant Swan

Grrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr. Alle tere zieltjes van de dansvloer. Het is tijd voor grimmige, gemene, klootzakkerige techno. Giant Swan is hartstikke boos. Hun grofkorrelige techno blaft én bijt. Fistpumpen is er niet bij, want zo nu en dan krijg je een bak noise op je lazer.

Lawafndah

Als we zelf ons Koningshuis mochten kiezen was Lawafndah sowieso een royalty. Haar popliedjes zijn gracieus, maar hebben ook genoeg pit om je omver te blazen. De sound van deze Yasmine Dubois beschrijven is niet eenvoudig. Dat ligt vast aan haar Egyptisch-Iraanse achtergrond en leven in Frankrijk en Mexico.

Kelly Moran

Luister niet naar Kelly Moran tijdens het autorijden, want dan kom je geen steek verder. Voor zulke diep meditatieve en hypnotiserende muziek zet je de auto aan de kant. Moran is een klassiek geschoolde pianist en componist en met die achtergrond weet ze je volledig te grijpen. Een compositie als Helix – ‘nummer’ klinkt hier oneerbiedig – zet voor even de tijd stil.

Chris Corsano

Op het eerste gehoor klinkt dit alsof er een drumstel van de trap wordt afgegooid. Bij de tweede luisterbeurt ontdek je dat er meer lijn in zit dan je gedacht had. En bij de derde luisterbeurt snap je precies waar Chris Corsano heen wil. Nou ja, precies? De roffels, kicks en trommels van Corsano blijven onnavolgbaar. Op Rewire speelt hij met improv-veteraan Bill Orcutt.

Vtgnike

Voor we weer duizenden brieven lezerspost binnen krijgen: vtgnike spreek je uit als ‘vintage nike’. Kennelijk is de Russische producer Danila Avramov een sneakerfreak. Hij is bovenal een apostel van Nicolaas Jaar, want bij diens label verschijn zijn plaat. Dan weet je een beetje wat je kunt verwachten, maar ook weer niet: vtgnike gaat van schuifelende lo-fi naar onbestemde ambient.

Gazelle Twin

Op een toch niet al te knus festival als Rewire is Gazelle Twin by far de gezelligste bandnaam. Toch is dit niet iets dat je opzet op een verjaardag. Behalve als je je oma naar huis wilt jagen. Elizabeth Bernholz is als Gazelle Twin eerder een Cameleon Twin: ze kan als Kate Bush over een gierende elektronische tornado galmen maar ook fluisteren over een enge trapbeat.

Ipek Gorgun

Stel je voor dat je rustig een album luistert en er ineens een speech van Thierry Baudet opduikt. Dat is toch doodeng? Ipek Gorgun jaagt ons de stuipen op het lijf met een track als Bohemian Groove, waar tussen de noise ineens haatprediker Alex Jones te horen is. Brrrr. Niettemin is dit iets wat je juist live wilt ervaren: Gorguns geluidsbombardementen zijn allemaal raak.

Tijd voor een rewiring van je hersenpan: met CJP scoor je € 15,- korting op Rewire, waar je naast deze artiesten ook Nicolas Jaar, Yves Tumor, Julia Holter, Low en Jessica Pratt ziet.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.