Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Hoe jouw museumbezoek niet eindigt in een teleurstelling
06 MRT 2019 • Door Veerle van Dam • Beeld: Iris Zwaagman • Meer blogs over Expo

Hoe jouw museumbezoek niet eindigt in een teleurstelling

Vastberaden stap je het museum in waar je al een poos heen wilt. Klaar voor een vruchtbare dag. Maar hoe haal je het maximale uit je museumbezoek? Wij geven je de slimste tips en tricks.

Ik werk nu een maand op de redactie van CJP en laat me elke dag weer verrassen door het culturele brein van mijn collega’s. Driftig zoek ik naar de films, expo’s en voorstellingen die ik voorbij hoor komen. Steeds meer weet ik mijn weg in de wereld van cultuur te vinden, maar een echte kenner ben ik nog niet.

Ik werk bij CJP en dus heb ik ook interesse in wat mijn artistieke medemens voor ons in musea stopt. Ik ga dan ook graag naar musea, maar besef me wel dat dit ook geld kost. Fijn dus dat je met je CJP-pas al grandioze kortingen scoort. Omdat ik niet elke week een museum binnenwandel, wil ik het maximale uit elk bezoek halen. Ik trek een ruime ochtend plus middag uit om door een museum te gaan. Want als ik er nu toch ben, dan kan ik net zo goed alles gaan bekijken toch? Hoogstwaarschijnlijk ga ik daar flink de fout in. Na twee dagdelen kunst en cultuur loop ik ietwat hersendood het pand uit. Ik bedenk me wat ik nou eigenlijk heb gezien en wat is blijven hangen. Nou, ik kan je vertellen: bar weinig.

Ik ben ervan overtuigd dat meer CJP’ers hier last van hebben en dat er makkelijke oplossingen zijn voor dit probleem. Ik vroeg me een slag in de rondte en samen met pro’s van onder andere Museum De Fundatie, het Gemeentemuseum en Foam kwam ik met een goede handvol aan tips. Hoe zorg je voor de ultieme museumervaring?

1. Bedenk voordat je gaat, wat je eigenlijk wilt zien

Deze tip komt van dichtbij, namelijk van CJP's directeur Walter Groenen. Wanneer je bijvoorbeeld een toffe expositie, zoals Connecting Time in Moco, ziet op Instagram, bedenk je je dat je toch wel graag naar dat museum wilt gaan. ‘En dat komt mooi uit, want dan kan ik gelijk de rest zien,’ zeg je braaf tegen jezelf. Ho. Dat hoeft dus niet. Als jij die toffe expositie wilt zien, ga dan gericht daar naar toe. Heb je je rondje gemaakt? Wandel dan gewoon naar de uitgang. Kom je andere werken tegen die je aandacht trekken? Kijk gerust, maar dwing jezelf niet om alles te bekijken. Je zult merken dat cultureel verzadigd zijn door jouw voorkeuren veel leuker is dan overprikkeld op de fiets naar huis stappen.

Bekijk het dus wel echt goed. Foto via Unsplash

2. Bekijk eerst het kunstwerk zelf, ook al begrijp je het niet. Lees daarna pas het bijschrift

Teo van den Brink, marketeer bij Museum De Fundatie in Zwolle is pro eigen-interpretatie. Zet je fantasierijke brein aan het werk en laat de kunstbijschriften nog even voor wat ze zijn. "Bekijk eerst het werk zelf en neem de tijd. Wat vind je ervan? Welk gevoel roept het op en begrijp je er iets van? Welk verhaal vertelt het werk je? Laat je inpalmen door dat wat je ziet en bedenk er zelf een betekenis bij," vertelt Teo ons. Zijn je hersenspinsels eindelijk uitgedraaid, lees dan het bijschrift en misschien zie je een kunstwerk opeens op een heel andere manier.

Neem de tijd en bedenk zelf een betekenis. Foto via Unsplash

3. Ga ’s avonds naar het museum

Een aantal musea in Nederland zijn een dag per week in de avond geopend. Zo ook Foam Fotografiemuseum in Amsterdam. "Meestal is het op deze avond een stuk rustiger, waardoor je je op je gemak door het museum loopt. Weinig afleiding om je heen betekent minder afleiding en meer focus voor de stukken die je wilt zien," zegt Sophie van der Heijden die de communicatie doet voor Foam. Ook kan je bij Centraal Museum in Utrecht of TENT in Rotterdam in de avond terecht voor jouw culturele honger voor het slapengaan. Ben je meer fan van ochtenden? Ga dan juist vroeg naar een museum. Je vermijdt wachten in de rij, opstoppingen en je bent zelf ook nog lekker fris en energiek.

Lekker rustig. Foto via Unsplash

4. Bewonder eens het museumgebouw zelf

Als de wiedeweerga loop je langs de kunstwerken, maar vaak is het museum zelf ook een pronkstukje. Wat dacht je van het Rijksmuseum, Airborne Museum Hartenstein of het Gemeentemuseum in Den Haag, die ons deze tip gaf. Hier kijk je namelijk zowel binnen als buiten je ogen uit. De art-decostijl is vanaf buiten naar binnen getrokken en daardoor is er buiten de kunst om nog meer te zien. "Vergaap je aan mooie tegeltjes, hoekjes, bogen en nissen die kunst nóg beter tot z’n recht laat komen," tipt Marita Smit, marketeer bij het Gemeentemuseum.

Gemeentemuseum ontworpen door H.P. Berlage. © Gemeentemuseum Den Haag

5. Vertrouw op je eigen smaak, trek je niks aan van anderen

Kunstkijkers Ko & Kho gaan zeer zeker niet voor de eerste keer naar een museum en trokken een laatje tips voor ons open. De tijden van ellenlange museumbezoeken zijn voorbij. Loop gewoon lekker snel door het museum en bekijk de werken die jou aanspreken. Vertrouw op je eigen smaak en trek je niks aan van anderen. “Als jij De Nachtwacht niet zo boeiend vindt, fok De Nachtwacht dan,” zegt Ko van 't Hek, een van de Kunstkijkers. Het allermooiste aan kunst is natuurlijk dat jij er zelf iets in ziet wat je stil laat staan en wat gevoelens losmaakt. Luister naar je ogen. Loop de voor jou oninteressante dingen voorbij en doe je te goed aan al het overgebleven moois.

Heb je 'm! Foto via Unsplash

6. Neem een audiotour bij je museumbezoek

Een audiotour is altijd een goed idee, vinden Dutch Girls In Museums. Bij bepaalde tentoonstellingen kan het echt van toegevoegde waarde zijn. "De bijschriften in musea zijn informatief maar soms kan je net dat extraatje missen. Fijn dus als er wat interessante verdieping in je oor gefluisterd wordt," vertelt Danielle Lakeman van Dutch Girls In Museums ons. Pluspunt: je hoeft niks te lezen waardoor je tegelijkertijd kunst kijken en luisteren. Daarbij hoef je natuurlijk niet elk fragment af te spelen en kan je selectief informatie over jouw favorietjes opslurpen. "Ben je aan het einde van de rit? Plug de oortjes uit en loop nog even een tweede rondje langs wat je gezien hebt. Vaak zie je opeens weer dingen die je de eerste keer gemist hebt," voegen de meiden er nog aan toe.

Dutch Girl Danielle Lakeman met haar geliefde audiotour. Foto door Iris Zaagman

Kan je nu al niet wachten om deze tips in de wonderlijke werkelijkheid toe te passen? Mooi, want we hebben een gigantisch aanbod aan musea waar jij met jouw blauwe pas CJP-korting krijgt. Wat dacht je van Museum Boijmans van Beuningen, het Fries Museum of het Tylers Museum? Check ze uit!

Tik jij de 30 voorlopig niet aan en heb je nog geen CJP-pas? Je scoort er nu al eentje voor € 17,50 per jaar!

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.