Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Dit worden de filmhuisparels van 2019 (volgens IFFR)
30 JAN 2019 • Door Rick van Veluw • Beeld: Climax • Meer blogs over Film

Dit worden de filmhuisparels van 2019 (volgens IFFR)

Op IFFR ben je er altijd als eerste bij: hier zie je filmhuisparels in de dop, films als Moonlight en The Guilty die de rest van het jaar domineren. Wij namen het programma van 2019 onder de loep en vonden 7 films die de bioscoop gaan domineren.

Oh ja, voor we je helemaal lekker gaan maken: zoals je van ons gewend bent, krijg je € 3,- CJP-korting op iedere IFFR-film. 

Rafiki

Aanvankelijk verboden in eigen land, maar toch mooi de allereerste Keniaanse inzending op het filmfestival van Cannes ooit: Rafiki. Regisseur Wanuri Kahiu wilde met de film een vrolijk en krachtig voorbeeld van Afrikaanse kunst maken en dat is gelukt. De lesbische romance tussen Kena & Ziki staat centraal. Zij komen in opstand tegen het concept van huisje-boompje-beestje en kiezen voor elkaar. Daarmee kiezen ze ook voor avontuur en krijgen ze het aan de stok met de conservatieve Keniaanse samenleving. Vandaar ook dat de film verboden werd door Keniaanse censors. Gelukkig liet Kahiu het daar niet bij zitten en vocht ze het vonnis aan: bij het Hooggerechtshof kreeg ze gelijk.

Climax

Bij regisseur Gaspar Noé ben je nooit écht op je gemak. De Argentijns-Franse regisseur geeft in zijn films vaak een goede ruk aan het stuur waardoor je van de gebaande paden raakt. Een beetje zoals dromen (of nachtmerries) zomaar kunnen ontsporen. In Climax is de dansvloer het decor voor een zinderende reis naar.. Ja, naar waar eigenlijk? Over het plot willen we niet teveel verklappen, maar IFFR noemt het op de eigen site een 'erotische hel met drank & drugs'. See for yourself en vergeet je gordels niet om te doen. 

Capharnaüm

Zelfs mensen met een hart van steen kunnen maar beter een doos tissues meenemen naar Capharnaüm. Deze hartverscheurende film van Nadine Labaki staat niet voor niets op 1 in de publiekspoll. Je volgt de 12-jarige Zain die opgroeit in een chaotisch huishouden. Hij slaapt met een dozijn broertjes en zusjes op één matras, gaat niet naar school en doet klusjes voor een plaatselijke winkelier.Tot hij besluit dat het genoeg is. Hij klaagt zijn ouders aan omdat ze hem op de wereld hebben gezet. In Capharnaüm wordt Zain vervolgens van het ene in het andere ongeluk gestort; vandaar zijn permanent droevige blik.

At Eternity’s Gate

Weer een film over Vincent van Gogh? In 2017 verscheen immers Loving Vincent, de allereerste geschilderde(!) film ooit over de Nederlandse kunstenaar. Nu kruipt Willem Dafoe in de rol van Van Gogh. Dafoe speelt ‘m zoals we de schilder kennen uit verhalen en geschiedenisboeken: kwetsbaar en onrustig, maar ook intens en geniaal. Regisseur Julian Schnabel bewijst dat er toch nóg een goede film over Van Gogh te maken valt.

A Private War

Naar het front van de Syrische burgeroorlog reizen is niet slim. Evenmin als een vakantie naar Jemen of een ritje door Oost-Oekraïne. Marie Colvin had daar schijt aan: als oorlogsverslaggever moest ze juist op die plekken zijn. Ook al kostte dat uiteindelijk haar oog (en later haar leven). A Private War is gebaseerd op Colvins verhaal. Rosamund Pike speelt de journaliste als ze afreist naar Sri Lanka, Syrië en andere warzones. Niet omdat ze dat leuk vindt, maar omdat haar journalistieke honger groter is dan de angst voor de dood.

Vox Lux

Vox Lux begint met een knal en eindigt met een popshow vol glitters. Daar tussenin zien we een getraumatiseerde scholier uitgroeien tot popster. Regisseur Brady Corbet noemt zijn film nogal ambitieus een ‘21st century portrait’ en propt Vox Lux dan ook vol met een hoop grote thema’s. Is dat zwaar? Nee hoor: Natalie Portman steelt de show als de manische Celeste en Jude Law, tja, Jude Law mag daar naast staan.

High Life

Net als Zac Efron schudt Robert Pattinson steeds meer het tienerfilmimago van zich af. Efron is als seriemoordenaar Ted Bundy te zien in Extremely Wicked, Shockingly Vile en Robert Pattinson shinet op zijn beurt in IFFR-topper High Life. Deze sci-fi film van Claire Denis negeert platgetreden sci-fi paden en gaat eigenlijk vooral over menselijkheid. Pattinson speelt Monte, die samen met andere gevangenen de ruimte wordt ingestuurd om een werkstraf te doen. Al snel blijkt die werkstraf een vermomming voor iets véél heftigers.

Natúúrlijk heb je nu enorm veel zin om naar de film te gaan. Aan ons ligt het niet: je krijgt € 3,- korting op elke IFFR-film.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.