Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Wij selecteerden voor jou de lekkerste boeken per soort vakantie
25 JUL 2018 • Door Marike Wouters • Meer blogs over Lezen Shoppen

Wij selecteerden voor jou de lekkerste boeken per soort vakantie

Een thriller in je tentje, een coming of age-boek tijdens het backpacken: welk boek past nou het beste bij jouw soort vakantie? CJP tipt de lekkerrrste vakantieboeken.

Ga je deze zomer backpacken, op citytrip, kamperen of hou je een strand- of feestvakantie? Dan gaat er vast een boek mee. Maar niet elk boek past bij iedere soort vakantie, dus maakten wij een heerlijke selectie per reissoort. En dat deden we met het schrikbarend grote aanbod op de app Storytel, de Spotify voor luisterboeken (nu één maand gratis cadeau bij een CJP-pas). Want lezen tijdens de vakantie is hot, maar luisteren nog veel heter! 

1. Een korte en stampvolle backpackreis

Je reist in twee weken tijd een half continent door. Je hebt al zeven steden bezocht, honderd nieuwe vrienden gemaakt en een meerdaagse tocht gepland staan. Wat zeg je, een boek? Wanneer dan? Nou, misschien als je even een uurtje wil bijkomen. Dan is een dikke roman met zevenentwintig hoofdpersonages natuurlijk niet handig. De volgende boeken zijn ideaal om af en toe weer op te pakken: 

De man zonder ziekte – Arnon Grunberg
Deze bizarre roman is heerlijk voor op reis en bevat eigenlijk maar één belangrijk personage: de architect. Easy niet? Hopelijk ben jij een meer ervaren reiziger dan deze man. De jonge architect reist namelijk af naar Bagdad om een nieuw operagebouw te ontwerpen. Een man die ervan overtuigd is dat een architect het leven van de mens mooier moet maken. De architect is geobsedeerd door zijn gezondheid. Meer nog dan zijn Indiase uiterlijk is dit de kern van zijn identiteit: het gebrek aan ziekte. Hij heeft geen rolstoel nodig, geen permanente verzorging, hij is heer en meester over zijn eigen lichaam. Dan moet een reis naar Bagdad toch zeker wel lukken...

Sjeumig – Pepijn Lanen
Korte verhalen zijn natuurlijk ideaal voor jouw ambitieuze reisprogramma. In deze verhalenbundel geeft Pepijn Lanen ons een kijkje in het bizarre brein van een originele geest.  Zo maken we kennis met de FaKa Boyz, die hun eerste videoshoot draaien in mooie rode tomatenpakjes nadat ze gecontracteerd zijn door Grote Dings Records. En met Bertje de Bever, ofwel Bever Bertje, danwel Bertrand le Bever, die zich in het Foret-du-Faffiage genoodzaakt ziet hulp te vragen aan hert Jean-Baptiste le Flage om zijn feestpak te zoeken.

2. Een lange en ontspannen backpackreis

Tijdens je reis heb je eindelijk eens de tijd om over dingen na te denken. Met een lokaal biertje in je hand op het dakterras van het hostel, uitkijkend over rijstvelden, krijg je vaak mooie inzichten. Je hebt ook alle tijd voor een boek. Bijvoorbeeld als je een busreis van negen uur voor de boeg hebt. Deze boeken zetten je aan het denken:

Concept M – Aafke Romeijn
Droom weg in je hangmat en stel je het jaar 2020 voor: in een Nederland dat sterk lijkt op het onze. Hava, een vijfentwintigjarige vrouw met grijze haren, een doorschijnende huid en diepzwarte ogen lijdt aan een mysterieuze ziekte: kleurloosheid. De ziekte ontwricht de hele maatschappij. Medicatie is onbetaalbaar voor particulieren en de overheid kan de kosten nauwelijks nog dragen. Hava raakt bevriend met een groep radicalen die voorspellen dat kleurlozen binnen een paar jaar in de meerderheid zijn – het einde van de Westerse wereld. Ze begint te twijfelen aan haar eigen bestaansrecht en besluit dat het tijd is voor actie.

De alchemist - Paulo Coelho
Deze klassieker uit 1987 moet je een keer gelezen hebben. Het is zo'n boek waar je tijd voor nodig hebt. En ruimte in je hoofd om de wijze levenslessen en symbolen in het boek te ontdekken. De Andalusische schaapherder Santiago koestert van jongs af aan maar één wens: reizen. Alle hoeken van de wereld onderzoeken en dan eindelijk te weten komen hoe deze in elkaar zit. Zijn dromen over een verborgen schat zetten hem aan tot een queeste. In korte maar krachtige zinnen omschrijft Coelho de levenslessen die de jongen tijdens zijn reis leert. Wie weet kun jij ze gelijk toepassen.

3. Een strandvakantie

De zwaarste activiteit van je vakantie is het omrollen van je eigen lichaam op je strandhanddoek. Terecht, je hebt het vast verdiend. Nu nog een goed boek, anders worden die eindeloze uren bakken wel wat saai. Deze boeken slokken je in no-time op. Voor je het weet ben je drie uur verder.. en poepie bruin. En je kan je ogen gewoon lekker dichthouden op het strand. Luisterboeken…zucht, wat een leven:

Casa Ibiza - Linda van Rijn
Dit boek verhoogt de vakantiesferen. Anne vertrekt met haar beste vriendin naar Ibiza om de vakantievilla van haar pas overleden ouders op te knappen voor verhuur. Ze zijn druk met het huis, maar nemen ook de tijd voor de heerlijke strandjes en de feesten op Ibiza. Tijdens het opruimen vindt Anna een ketting die ze niet kent. Die blijkt van Yara te zijn, haar zusje dat op haar negende verdronk in het zwembad van het vakantiehuis. Anne gaat op zoek naar antwoorden, maar een serie vreemde gebeurtenisse leidt alleen maar tot meer vragen.

De 100-jarige man die terug kwam om de wereld te redden - Jonas Jonasson
Voor wie geen zin heeft in deprimerende romans op het strand: van dit boek word je blij. Bij deel één was het al hardop lachen en dat is niet minder bij dit tweede deel. De 100-jarige Allan en zijn kompaan Julius leiden een luxe leventje op Bali, maar eigenlijk vervelen ze zich te pletter. Een ballonvaart met voldoende flessen champagne kan allicht voor wat spanning zorgen. Door omstandigheden storten ze neer in zee en worden opgevist door een Noord-Koreaans militair. Met dit boek val je van de ene absurde situatie in de andere en beland je uiteindelijk aan tafel bij Kim Jong-un. Een luchtig boek die je doet schuddebuiken op je strandbedje. 

4. Kampeervakantie

Shit, de lamp valt uit. In het pikkedonker probeer je tevergeefs je zaklamp te zoeken. Wij weten een veel betere oplossing: hoe romantisch is het om samen een boek te luisteren? Komt geen lamp aan te pas. 

Gespleten – Karin Slaughter
Lekker griezelen in de tent bij een spannende thriller. Hoofdpersoon Andrea denkt haar moeder Laura goed te kennen. Totdat ze samen in een lunchtent een schietpartij meemaken. Haar moeder overmeestert de schutter koelbloedig en doodt hem. Andrea komt erachter dat Laura al dertig jaar onder een andere naam leeft en alles over haar verleden gelogen heeft.  

De acht bergen - Paolo Cognetti
Lekker op een kleedje voor de tent wegdromen naar het Italiaanse plattelandleven. Pietro is een elfjarige stadsjongen uit Milaan. Zijn vader is scheikundige, en gefrustreerd door zijn werk in een fabriek. Het stadsleven kan hun niet bekoren. Zijn ouders delen een liefde voor de bergen, de plek waar ze verliefd werden. Het gezin ontdekt een dorpje in de bergen van Noord-Italië, waar ze vanaf dan elke zomer heen gaan. Pietra raakt bevriend met de jongen Bruno, die voor de koeien zorgt. Samen beleven ze heerlijke avonturen, de vriendschap wordt ogenschijnlijk steeds hechter. 

5. Stedentrip

Als je citytrip-maatje al ligt te snurken, druk jij nog even op de play-knop om nog één hoofdstukje te luisteren. Met je hoofd vol indrukken van de nieuwe stad plof je op bed neer. Vaak ga je door die nieuwe stad weer anders naar je eigen stad kijken. Deze boeken spelen zich beiden af in Amsterdam. Lekkere boeken om in de sfeer van de bruisende stad te blijven:

Niemand in de stad - Philip Huff
Leuk weetje: deze roman viel bij zoveel mensen in de smaak, dat het boek verfilmd is. De film gaat tijdens het Nederlands Film Festival 2018 in première. Niemand in de stad is een verhaal over vriendschap, vreemdgaan, liefde, een meedogenloze stad en de tol van verkeerde verwachtingen. Philip woont in een statig studentenhuis aan de Amsterdamse Prinsengracht. De twaalf bewoners hebben daar, buiten het zicht van de maatschappij, hun ouders en hun vriendinnen, een vrijplaats gecreëerd, een proeftuin voor het echte leven. Wanneer de mooie Karen in beeld komt, dreigt de vrijplaats in in elkaar te storten. 

Wees Onzichtbaar – Murat Isik
Rauwe wijken in Berlijn zijn tof. Maar wat weet jij eigenlijk van de Bijlmer? Schrijver Murat Isik schreef een mooi portret van de Amsterdamse wijk. Hij baseerde het verhaal op zijn eigen jeugd en won er dit jaar de Libris Literatuurprijs mee. Het boek is een mooie coming of age over de gevoelige jongen Metin die op vijfjarige leeftijd verhuist naar de Bijlmer. Zijn vader is werkloos en is vaak gewelddadig als hij weer eens teveel drinkt. Metin zou dan het liefst onzichtbaar willen zijn. Als Metin ouder wordt, groeit langzaam het verzet tegen zijn vader. Ook de Bijlmer verandert. Wat een vooruitstrevende wijk had moeten worden verandert in een getto. Volgende stedentrip: Amsterdam?

6. Feestvakantie

Niet te ingewikkeld. Je vrienden praten continu tegen je aan, je hebt nog een lichte kater van de avond ervoor en hebt daardoor de spanningsboog van een garnaal. Met je oortjes in, laat jij aan je vrienden zien dat je even niet gestoord wil worden voor een paar minuten.

Halleluja - Annelies Verbeke
Ideaal: jij hebt je korte verhaal precies uit, wanneer je vrienden je het zwembad in sleuren. De vijftien verhalen in de bundel Halleluja zijn om te smullen. Annelies Verbeke is hier op haar best en weet zoals altijd grappige en verontrustende situaties te creëren. De verhalen zijn vaak absurdistisch, maar de personages levensecht. Wat gebeurt er als je wakker wordt als een beer? De verhalenbundel haalde de shortlist van de ECI Literatuurprijs 2017.

Origin - Dan Brown
Het beste middel tegen een kater: een beetje spanning. En de meester van de spanningsboog is natuurlijk de populaire Dan Brown. Al ligt het er vaak nogal dik bovenop, toch is het onmogelijk in slaap te vallen bij zijn boeken. In zijn nieuwste boek bezoekt Robert Langdon het Guggenheim-museum in Bilbao. Hier zal een belangrijke ontdekking worden gepresenteerd, die de wetenschap voor altijd zal veranderen. Maar de nauwkeurig georganiseerde avond barst plotseling uit in chaos. Langdon ontsnapt uit Bilbao, samen met de (hoe kan het ook anders) elegante museumdirecteur Ambra Vidal. Een verhaal vol moderne kunst, innovatieve technologie, architectuur, religie en codes. Zoals we van Dan Brown gewend zijn. 

Het enige wat je nu nog hoeft te doen, is een vakantie boeken bij deze vakantieboeken. Als je nu een CJP-pas koopt, krijg je een maand Storytel cadeau. Kun je eindeloos audioboeken luisteren via je iPhone of Android telefoon. De app beschikt over duizenden boeken in alle genres. 

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.