Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Wat je moet weten over de absurde expositie van Alex van Warmerdam
12 JUN 2018 • Door Zoë Heijke • Beeld: Ober (2006) • Meer blogs over Expo Film

Wat je moet weten over de absurde expositie van Alex van Warmerdam

L’histoire kaputt van Alex van Warmerdam is de expositie van het moment. Geen idee? Wij praten je bij.

Ja, wij snappen dat je niet alles kunt lezen, zien of bijhouden. Dus misschien is de splinternieuwe expositie van Alex van Warmerdam (65) je een beetje ontgaan. Dit zijn vijf dingen die je moet weten voordat je naar L'histoire kaputt in EYE gaat.

1. Alex van Warmerdam is een eigenzinnig multitalent

Alex van Warmerdam is een belangrijke naam in de Nederlandse filmwereld. De aan de Rietveld Academie afgestudeerde regisseur en acteur heeft inmiddels negen speelfilms gemaakt en vijf Gouden Kalveren en een Johannes Vermeerprijs op zijn naam staan. Zijn films zijn absurd, zwartkomisch en anders dan anders. Neem Borgman (2013) over een mysterieuze man met lange baard die samen met zijn handlangers - waaronder Van Warmerdam himself - aanbelt bij een familie in gigantische villa.

Na het zien van deze raadselachtige film heb je buikpijn van het lachen, maar ook een onduidelijk naar gevoel: wat is hier nu precies gebeurd? Precies dat is kenmerkend voor zijn werk. Van Warmerdam heeft het bizarre talent om je te laten lachen om het slechtste van de mens én is naast een eigenzinnige regisseur ook een behoorlijk goede schilder en schrijver: een multitalent.

2. Alex van Warmerdam maakte speciaal voor EYE een expositie

Van Warmerdam zag het wel zitten, toen EYE hem vroeg voor een expositie. Daar kon hij namelijk lekker al z'n talenten in kwijt. Of zoals Van Warmerdam het zelf zo goed kan verwoorden: 'Je moet wel heel dom zijn om daar nee tegen te zeggen.' Het resultaat: een expo waarin personages, objecten en situaties tot leven komen in een raadselachtige setting. Bijvoorbeeld: Het zoekgeraakte meisje, met takken als benen, een zelfbladerend boek met gezichtstudies als hoofd, tot het bewegende Schepselen van het woud, waarin een konijn overgaat in een wolf.

Allemaal nieuw werk. Oud werk vindt Van Warmerdam namelijk minder interessant. Gelukkig heeft de hoofdcurator daar nog wel een stokje voor kunnen steken. Zo zijn er tussen zijn nieuwe werken ook vijf grote schermen opgesteld, waarop fragmenten te zien zijn van Van Warmerdams eerdere speelfilms: De Noorderlingen (1992), Ober (2006), Borgman (2013) en Schneider vs. Bax (2015).

Het zoekgeraakte meisje © Alex van Warmerdam

3. Over de titel van de expo heerst wat onduidelijkheid

In Het Parool beweert Van Warmerdam dat er achter de titel niets moet worden gezocht: hij koos voor L’histoire kaputt vanwege de klank. Toch weet Van Warmerdam er in een interview met De Volkskrant een nét iets ander verhaal van te maken: 'Alles bestaat uit verhalen die onduidelijk zijn, waarvan een paar hoofdstukken zijn weggewaaid, waaraan iets ontbreekt. Dat vond ik een goed bindmiddel.’ Een ding is zeker: het blijft een vage omschrijving. Maar dat is dan ook weer zo typerend voor de eigenzinnige Van Warmerdam. Wat we wel zeker weten is dat L’histoire kaputt ook de titel is van een bewegend, twaalf minuten durend schilderij dat hij speciaal maakte voor de expositie. 

4. De onderwaterwereld duikt vaak op in het werk van Alex Van Warmerdam

In alle speelfilms van Van Warmerdam herken je direct zijn handtekening: de handelingen zijn strak gechoreografeerd, vaak vallen er doden en er is bijna altijd water. In Ober wordt de hoofdpersoon in een aquarium gegooid, in De Noorderlingen zitten de hoofdpersonen met een rietje onder water en in Borgman worden de slachtoffers van de hoofdpersoon met het hoofd in beton gegoten en gedumpt op de bodem van een meertje. Ook in L’histoire kaputt duikt het onderwaterthema op. Zo toont Van Warmerdam onder andere een aquarium met een doorsnede van een troebele sloot, genaamd Zijkanaal B én een ruim vier meter breed schilderij van twee zakenmannen, dobberend op een vlot in zee. 'Onder water krijgt alles iets magisch. Of je dat nou wilt of niet’, aldus Van Warmerdam in een interview met De Volkskrant.

Zijkanaal B © Alex van Warmerdam

5. Alle 9 films van Alex van Warmerdam kun je zien in EYE

EYE zou geen filmmuseum zijn als er geen films worden gedraaid. Zo kun je 13 juni naar De Jurk (1996), 14 juni naar De Noordelingen (1992) en 19 juni naar De laatste dagen van Emma Blank (2009). De films draaien tot en met augustus. Leuk feitje: in veel films speelde zijn vrouw Annet Malherbe een hoofdrol, ofwel: de moeder van Abeltje en Willemijn uit Gooische Vrouwen

Volgens mij is het zo wel duidelijk: je moet L’histoire kaputt van Alex van Warmerdam in EYE zien. Met je CJP-pas kun je extra voordelig gaan. Even wuiven met je favoriete stukje plastic scheelt je € 5,- op de expositie en standaard €1,50 op zijn films.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.