Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Kunstwerk gestolen. Wat nu?
14 FEB 2018 • Door Lika Verploegen • Beeld: Waterloo Bridge, London van Claude Monet (1901) • Meer blogs over Expo

Kunstwerk gestolen. Wat nu?

We willen allemaal wel een mooie Monet of Picasso aan de muur. Kunstroofexpert Ton Cremers vertelt ons wat je kunt doen als je zo gek bent er een te stelen.

Zoals bijvoorbeeld de waaghalzen die zeven peperdure werken van Monet, Picasso, Gauguin, Matisse, De Haan en Lucian Freud uit de Kunsthal stalen. Of de – tot op de dag van vandaag onbekende – dief die Le pigeon aux peitis pois van Picasso uit het Museum van Moderne Kunst in Parijs jatte. Stel je besluit in hun voetsporen te treden en steelt een wonderschone Monet, wat moet je er dan mee? 

Ophangen

Je zou het thuis aan de muur kunnen hangen. Op zich een leuk en romantisch idee, kunst bezitten heeft immers een statusverhogend effect. Maar volgens Cremers is dit minder romantisch dan dat het lijkt: ‘Als je dat statusverhogende effect wil creëren, moet je anderen wel laten weten dat je het bezit. Dat kan niet met gestolen kunst.’ Nadat kunst kwijt is, wordt het zo snel mogelijk in het Art Loss Register gezet. Kans is dus groot dat je pronkstuk onmiddelijk herkend wordt. Enige optie is zorgen dat niemand het kunstwerk ziet. Maar er is weinig leuks aan een Monet boven de eettafel als je vervolgens niemand meer kan uitnodigen uit angst dat je verklikt wordt.

Doorverkopen

Diefstal van kunst op bestelling bestaat volgens Cremers niet. Dus ook het idee dat je gestolen kunst kan doorverkopen aan een opdrachtgever is onrealistisch, zegt hij: ‘Hier is nog nooit een voorbeeld van gevonden. Het kopen van gestolen kunst zorgt ervoor dat je in het criminele circuit terecht komt, dat wil niemand. Bovendien hebben kopers de kans dat de dief het later terug vraagt. Wat kun je doen? De politie bellen?’ Helaas, jouw gejatte parel krijg je aan de straatstenen niet verkocht. Lukt het wel, dan waarschijnlijk voor slechts een fractie van de waarde.

Beleggen

Je moet toch ergens wat euro’s kunnen vangen voor een werk dat miljoenen waard is? Dat valt vies tegen: volgens Cremers zijn beleg-ambities vrij zinloos. In kunst kun je flink beleggen, gestolen kunst kun je daarentegen niet eens legaal verkopen. Laat staan erin beleggen.

Hoogstwaarschijnlijk is deze prachtige Monet verbrand door de moeder van één van de daders. Zonde!

Chanteren

Ook als chantagemateriaal zal het weinig effect hebben. ‘Het is helaas niet zo dat er met het OM onderhandeld kan worden over strafvermindering via teruggave van gestolen kunst. Dat zou heel dom zijn, omdat dat vragen zou zijn om nieuwe diefstallen.’ En met deze uitspraak gooit Cremers zo een ander spannend scenario de prullenbak in.

Verstoppen

Maar er is licht in de duisternis: in Nederland verjaart diefstal na twintig jaar. Voor objecten op de lijst van nationaal kunstbezit geldt echter dat diefstal na dertig jaar verjaart. Dus mocht het lukken het gejatte schilderij zolang verborgen te houden, kun je er daarna onbezorgd van genieten. Dat betekent tig jaar in constante angst en spanning leven, maar eerlijk: dan heb je ook wat.

Maar waarom?

Maar als je er zo weinig mee kan, waarom zou je dan in godsnaam een kunstwerk stelen? Hoewel niemand daar concreet op kan (of wil) antwoorden, heeft Cremers wel een vermoeden: ‘feit is dat veel kunstcriminelen ook ‘gewone’ criminelen zijn. Ze weten goed hoe ze een buit kunnen pakken, maar niet wat ze er verder mee moeten.’ Onze tip: denk voorafgaand aan je overweging om het criminele circuit te betreden even grondig na over wat uiteindelijk te doen met een gestolen Monet. Dit leidt hopelijk tot het besluit het gewoon te laten hangen. Een goede replica staat ook best leuk. Kan je moeder in ieder geval weer thee komen drinken zonder dat je bang hoeft te zijn voor vervolging. 

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.