Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Hoe ik (bijna) Beyoncé werd
27 DEC 2017 • Door Lika Verploegen • Meer blogs over Theater

Hoe ik (bijna) Beyoncé werd

Het kost je slechts een klein uur vol (pijnlijke) zelfreflectie, maar dan heb je ook wat: je bent Queen B.

Want wie wil haar niet zijn? Ze is een diva, een koningin, een seksbom, een moeder, een echtgenote, een feminist – dat zegt ze tenminste – en een zakenvrouw. Wanneer het persbericht DON'T WORRY, BE YONCÉ in de mailbox verschijnt, slaat mijn hart over. Ik kan eindelijk worden wie ik altijd al wil zijn: Beyoncé Giselle Knowles-Carter. Deze cursus gaat mij helpen met mijn transformatie.

Bambi op ijs

Als ik even heel eerlijk tegen mezelf ben, kan ik op het lijstje van de benodigde eigenschappen geen één hokje afvinken. Oké, feminist misschien, maar ook daar valt nog verbetering in te brengen. Diva? Laat me niet lachen. Koningin? Als dat zo was, schreef ik nu deze blog niet. Seksbom? Haha. Moeder/echtgenote? Ik ben éénentwintig, dus dat lijkt me nog een beetje te vroeg. Zakenvrouw? Op hakken ben ik het menselijk equivalent van Bambi op ijs en op dit moment zit ik in mijn joggingbroek op kantoor. Dus, nee, geen zakenvrouw. Er is duidelijk nog veel werk aan de winkel, maar vol goede moed en met Run The World als muzikale peptalk door de koptelefoon ga ik op pad naar het Bellevue Theater. Of beter gezegd: op weg naar mijn nieuwe leven.

Conference call met Tokio

Zo’n kleine vijftig man zijn komen opdagen. Dat vind ik aardig wat voor een vrijdagmiddag. Maar om mij heen zitten ook voornamelijk kortpittige vrouwen van middelbare leeftijd en mannen met aanzienlijk dunner wordend haar. DON'T WORRY, BE YONCÉ discrimineert niet: blijkbaar kun je als man ook Yoncé worden. In de ruimte staat een ovale vergadertafel, alsof we ons klaarmaken voor een conference call met Tokio. Een medley van Mrs. Carter beukt door de speakers en Stephanie en Stacyian, de makers, bouncen hun hoofden synchroon op de beat. Volgens de twee 'Be Yoncé's' kun je in slechts tien stappen upgraden tot een echte Bey. Waar wachten we nog op? Samen met het publiek nemen ze de stappen door.

© Annelies Verhelst

Stap 1 - Roots: ‘If you’re white, be more black. If you’re black, be more white,'  adviseert Stephanie ons. Zorg ervoor dat je huidskleur zich bevindt in de ondefinieerbare categorie (die waarvan niemand echt weet of het donker of blank is). Een zonnebankkuurtje zal voor mij niet voldoen, dus ik besluit tevreden te zijn mijn eigen huidskleur en mij te focussen op mijn inner-Be Yoncé.
Stap 2 - Stem: Weet iedereen omver te blazen met jouw stem. Helaas springen in een schaal van twintig kilometer overal de glazen als ik begin met zingen, maar van Stephanie en Stacyian mag je ook playbacken. Thank God.
Stap 3 - Dansen: Stacyian geeft een spoedcursus dansen. Ik merk dat mijn vijftigjarige buurman nog soepeler beweegt, dus de derde stap resulteert in een pijnlijke teleurstelling.
Stap 4 - Fierceness: Het enige wat je hiervoor nodig hebt is een windmachine. Hieronder mijn beste poging tot fierce-heid. Ook vrij pijnlijk, maar wel lachen. (Dat been kan ik niet verklaren, dat voelde ik op dat moment)

With my boof-boof Bey

Stap 5 - Feminisme: Volgens Stephanie heeft Be Yoncé feminisme sexy gemaakt. Door haar kun je ook feminist zijn als je geen lesbienne met gevlochten okselhaar bent. Wat een openbaring! 
Stap 6 - Man: Trouw met Jay-Z. Waar vind ik een man die graag buiten de pot piest? Oh, wacht eens even.
Stap 7 - PR: Zorg dat er nergens lelijke foto’s van je op het internet staan. Mission impossible. Zelf ben ik nog van de Hyves-generatie dus waarschijnlijk drijven er genoeg profielfoto's van mij met peacetekens en duckfaces door het internetriool.
Stap 8 - Naam: Loos je achternaam en verzin een bijnaam. Er zijn ongeveer zeven Lika’s in Nederland, dus mijn achternaam is sowieso al overbodig. Lika wordt wat ongelukkig afgekort als Lik, dus ik heet Liek vanaf nu.
Stap 9 - Woordenboek: Wees op de hoogte van de taal die Bey spreekt. Dankzij de cursus weet ik nu wat babeh, boof-boof, cigars on ice en surfbort betekent en jij lekker niet.
Stap 10 - Toe-eigening: Beter goed gejat, dan slecht bedacht. Mevrouw Carter is een expert in het gebruiken van samples zonder dat je het doorhebt. Luister voor de lol even naar Donna Summer, de Chi-Lites, Tupac en Betty Wright. Stelen kan iedereen, dus dat is appeltje-eitje.

De laatste loodjes

Na deze tien stappen nemen we een eed af en plots zijn we een echte Be Yoncé. Of ik me nu wel een diva voel, weet ik niet. Of ik mezelf überhaupt durf te vergelijken met deze koningin? No way. Waar ik wel zeker van ben is dat ik bijzonder vrolijk de zaal uit loop en dat ik vooralsnog slechts kan dromen van een leven als dat van Yoncé. Maar dat dat ook best leuk is.

Unieke foto van het moment waarop ik Beyoncé werd. © Julia Willems

Als jij ook graag omgetoverd wil worden tot een echte Queen B, kun je op 30 december om 12.30 uur naar DON'T WORRY, BE YONCÉ met € 2,- CJP-korting. Als we allemaal een klein beetje meer als Bey zouden zijn, ziet de wereld er toch een stuk fiercer uit?

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.