Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
E.T. home phone
20 DEC 2017 • Door Lika Verploegen • Meer blogs over Film

E.T. home phone

‘Het was toch phone home?’, zal je wel denken. Maar dat heeft de Extra-Terrestial met oplichtende vinger nooit gezegd. Nee, je bent niet gek geworden, dit is gewoon het resultaat van
het Mandela-effect.

Zo noem je het wanneer een grote groep mensen dezelfde verkeerde herinnering deelt. Blogger Fiona Broome verzon deze naam, toen ze erachter kwam dat veel mensen ervan overtuigd waren dat Nelson Mandela tijdens zijn gevangenschap in de jaren tachtig was overleden. Velen beweerden zelfs de begrafenis op televisie te hebben gezien. Dat is onzin – tenzij er toen een heel ongelukkig misverstand is geweest, maar daar gaan we niet vanuit – want Mandela stierf pas in 2013. Ná zijn vrijlating. De dood van Mandela of de uitspraak van E.T. zijn niet de enige voorbeelden van dit fenomeen. Er zijn meer situaties waarin we allemaal dezelfde foute herinnering hebben 'opgeslagen'. Een paar mindblowing voorbeelden volgen hieronder.

1.       ‘Luke, I am your father
Het is echt niet de bedoeling om de halve Star Wars-fanbase met lightsabers achter me aan te hebben, maar met spijt moet ik jullie mededelen dat Darth Vader dit nooit heeft gezegd. In feite zei hij: ‘No, I am your father.’

2.       ‘Life is like a box of chocolates
Heeft niemand dan goed geluisterd naar die arme Forrest Gump? Blijkbaar niet, want het was toch echt ‘Life was like a box of chocolates.’ Beetje lullig is het wel: win je een Oscar voor beste acteur, neemt niemand de moeite om op te letten tijdens één van je meest iconische scènes.

3.       ‘Mirror, mirror, on the wall.’
Hoewel Snow White één van de bekendste Disneyfilms is, hebben mensen wereldwijd de fameuze quote van de boze stiefmoeder verkeerd verstaan. In werkelijkheid zegt ze ‘Magic mirror’. Misschien hebben alle kinderen echt poep in hun oren?

4.       ‘Play it again, Sam.’
Het feit dat de filmkomedie van Woody Allen naar deze (niet bestaande) uitspraak is vernoemd, is helaas geen bewijs dat het ook werkelijk gezegd is in Casablanca. Van ‘again’ was helemaal geen sprake, Ingrid Bergman zei: ‘Play it, Sam.’

5.       Looney Toons
Eigenlijk is deze een beetje eng. In 2015 beweerden veel mensen dat ‘Looney Tunes’ kort naar ‘Looney Tunes’ was veranderd. Er zijn verschillende verklaringen mogelijk, maar voor geen enkele is genoeg bewijs. Zo geloven sommige mensen in een parallel universum met de Tunes-spelling. Wij gokken op de volgende verklaring: de foute herinnering is het resultaat van een – zeer indrukwekkende, maar niet onmogelijke – prank. Daar kan Bananasplit nog wat van leren.

6.       ‘We are the champions… of the world
Hoe sterk je ook beweert dit gehoord te hebben: er zit geen ‘of the world’ in We Are The Champions. Dit betekent dus dat elke keer dat jij de longen uit je lijf schreeuwde op de karaokeavond van de voetbalvereniging, je volledig de plank missloeg (en dan hebben we het niet over hoe vals het was).

7.       C-3PO
Oh no, hier komen de gillende Star Wars-fans opnieuw: C-3PO was niet altijd volledig goud. Wat? Nee, zijn been is ooit zilver geweest. Echt waar! Geen reden om aan je Star Wars-expertise te twijfelen, want met jou zijn miljoenen mensen die dit ook niet doorhadden.

8.       Pikachu
Het volgende zal je nog meer verbazen dan toen de makers van Pokémon ineens het wereldschokkende idee hadden om Pikachu te laten praten: de staart van je favoriete Pokémon heeft helemaal geen zwart uiteinde. Ja, wij zijn net zo van slag.

© Youtube

9.       ‘Hello, Clarice.’
Waarschijnlijk zie jij bij het lezen van deze zin gelijk de griezelkop van Hannibal Lecter uit The Silence of the Lambs voor je. Maar waarom eigenlijk? Want dit heeft hij nooit gezegd, hij zei gewoon ‘Goodmorning’. Creepy, hè?

10.   Monopoly-man
Waarschijnlijk is je meest heldere Monopoly-herinnering het moment dat je kleine broertje gefrustreerd raakte en het bord door de kamer smeet (of wacht, misschien was je dat toch zelf?). Maar mogelijk weet je ook nog dat de Monopoly-man een oogglas draagt? Da's dus fout. Wij geven de schuld aan je fanatisme.

© The Mandela Effect

Twijfel je nog over E.T.? Op 21 december kun is de film te zien op verschillende Kinepolis locaties en daar geeft CJP tot € 2,- korting. Kun je zelf controleren of wij wel de waarheid spreken. Als je ons wel gelooft is het gewoon lekker nostalgisch.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.