Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
C. Ontdekt: Leafs
06 OKT 2017 • Door Emma Curvers • Meer blogs over Muziek

C. Ontdekt: Leafs

Zomervakanties zijn belangrijk. Kijk naar Leafs (15), die in de zomervakantie van 2016 een microfoon leende, een vriend vroeg om een beat, en zijn eerste track Race op SoundCloud zette. Een jaar later heeft hij de EP Feals op zijn naam en zit ‘ie hier aan tafel met een Fanta en een contract bij hiphoplabel Noah’s Ark op zak.

Leafs lacht zijn grill (waarover later meer) bloot na de vraag: waarom viel jij nou op tussen al die amateurs op SoundCloud? ‘Nou… Ik weet niet hoe het kan, maar mensen mogen me. Ik heb best veel vrienden. Als je dan een track dropt, krijg je makkelijker luisteraars.’ Echt waar: uit zijn mond klinkt dat dus allesbehalve arrogant.

Want grill of geen grill, Leafs is aardig, keurig en voor hiphopbegrippen verfrissend verstandig met geld. Hem zie je geen briefjes van vijfhonderd verbranden, die gaan naar zijn spaarrekening. En hij kan bijna niet genoeg shout outs doen naar Noah’s Ark, zijn moeder en
producer Ramiks, met wie hij Feals maakte: zeven knisperende hiphoptracks vol autotune-r&b. ‘Ramiks is mijn grote broer man. Ik heb zoveel van hem geleerd afgelopen jaar.’ Leafs haalt De Culture Club: De relaties tussen moderne kunst, filosofie en popcultuur van Craig Shuftan uit zijn rugzak. ‘Gekregen van Ramiks. Soms zie ik een woord dat ik niet ken, dat zoek ik op en kan ik gebruiken in een liedje.’

Wanneer zo’n liedje af is, gaat het linea recta langs Mama Leafs: ‘Als zij begint te dansen zit je goed. Ze zal altijd eerlijk zijn én is mijn grootste fan. We delen een Spotify-account, dus ik kan zien wat ze luistert en daar staan altijd mijn liedjes tussen.’ Die grill kreeg hij trouwens van haar: ‘Onder drie voorwaarden: 1. Je best blijven doen op school 2. Je kamer schoon houden en 3. je gedragen. Niet stiekem uit huis sneaken ofzo.’ Want Leafs is dus 15, al hoor je dat niet aan zijn muziek. Of er teksten zijn die niet kunnen, gezien zijn leeftijd, jonge fans, of die meeluisterende moeder? ‘Alles mag, maar aan mij is de keuze hoé ik het doe,’ zegt Leafs. Wacht even, hij zingt wel degelijk: dammit my eyes, bitches komen twice. En die bitches komen niet op de koffie, toch? ‘Haha. Nee, ik ben dan voorzichtig en waarschuw mijn moeder. Ze neemt het niet letterlijk en luistert er gewoon naar als muziek, zingt het zelfs mee.’

Deze zomervakantie is Leafs met nieuwe nummers bezig. ‘Oké, funny fact, ik heb dit nog nooit verteld: Feals ging vooral over mijn relatie met mijn ex. Ik zat heel erg in mijn feelings in die tijd. Dat was Feals. Maar ik ben ook Leafs, en jullie zullen meer van de andere kant van mij gaan zien. De hardere kant. Ik heb nu geen vriendin, ben veel met de bro’s: doen wat je moet doen, je gaat gewoon flexen en maakt tunes.’ Zo flext Leafs in de zomervakantie óók als vakkenvuller in de Albert Heijn. ‘Dat is goed voor mijn cv. Tot nu toe ben ik daar nog niet aangesproken op mijn muziek.’ De Albert Heijn op de Marken in Almere Haven – volgende zomer kan het vast niet meer.

Leafs stond met dit interview in C. magazine. Wil je graag de rest van het magazine lezen? Dat kan hier digitaal. Als je liever van papier leest moet je even je instellingen in het CJP-account aanpassen. Dan krijg je de volgende editie gewoon in de bus. 

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.