Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
De (on)waarheid over exorcisme
20 APR 2017 • Door Elize Kerseboom • Meer blogs over Film

De (on)waarheid over exorcisme

Is het een zombie? Een kat? Een zaagmachine? Nee, het is een door de duivel bezeten mens. CJP was bij een docu-screening van Liberami, inclusief nagesprek met een echte exorcist.

Over het plafond lopende mensen, obsceniteiten schreeuwend en anderen aanvallend. We willen één ding weten: kan het allemaal echt? Is dit de duivel of een psychose? Twee intel-bronnen tijdens ons bezoek aan Imagine Film Festival: Italiaanse documentaire Liberami en een priester die in het nagesprek zal vertellen wat zijn werk als exorcist inhoudt.

Duivels toontje
De docu Liberami zet in de eerste scène direct een duidelijke toon: een vrouw op een stoel met hoofdpersoon annex vader Cataldo ernaast. Elke keer als zijn hand haar hoofd raakt, duikt de vrouw ineen en schreeuwt ze het uit. ‘Ga weg, duivel! Weg!’, schreeuwt de priester terug.

Gewone mensen
Liberami laat het alledaagse leven van drie ‘normale’ mensen zien. Tienermeisje Giullia, de volgetatoeëerde Enrico en huisvrouw Gloria. Het enige probleem: ze denken bezeten te zijn. Samen met een hele lading anderen staan ze keer op keer in de rij bij vader Cataldo, voor zijn plaatselijke kerk in het Italiaanse Palermo. Om hulp te vragen.

Bellen met de duivel
Die hulp geeft de kerk. Vader Cataldo draait samen met de kerkwerknemers overuren. Tijdens de mis, maar ook tijdens één-op-één-sessies gooit hij wijwater, kruizen en gebeden in de strijd om de duivel uit te drijven. Soms zelfs telefonisch, een succes-gesprek afsluitend met: ‘Ah, daar ben je weer. Nou, groetjes aan je man en fijne kerst, joe!’. De bezetenen gooien op hun beurt spartelend met stoelen, schreeuwen het met weggedraaide ogen uit op toonhoogten die we kennen uit horrorklassiekers als The Exorcist en zeggen dingen in de trant van: ‘Ze is van mij, je jaagt mij niet weg!’.

Yeah, right…
De grote vraag tijdens het kijken: zijn deze mensen niet gewoon psychotisch? Enrico heeft overduidelijk wat anger issues én is aan de drugs, de twee andere personages lijken een onschuldiger leefstijl te hanteren. Maar ja, die hebben wellicht ergens anders last van. Hier zou een goede psychiater en een portie medicatie toch kunnen helpen? De ene kijker zal alle stof voor waarheid aannemen, de ander is wat sceptischer. We zijn benieuwd wat de real-life exorcist er na de film in zaal 2 van Eye over zegt. Onze aandacht gaat uit naar een Haarlemse priester, één van de acht exorcisten in Nederland.
 

Wordt er écht met stoelen gegooid en over het plafond gelopen?
Het stoelwerpen is waar, volgens de priester, die om privacy-redenen overigens zijn naam niet noemt. ‘Mensen die bezeten zijn, worden geweldig sterk. Adrenaline zorgt ervoor dat iemand dat soort dingen kan. Als je plotseling een stoel naar je hoofd krijgt, is het toch even schrikken.’ Over het plafond lopen zegt de priester niets. Misschien dat dat gedeelte onder beroepsgeheim valt. Dat laten we dus maar even in het midden. Wél spugen mensen geregeld rare objecten uit tijdens een aanval: ‘Dat kunnen spijkers of touw zijn. Afkomstig uit de mond, niet uit de maag. Verder kan iemand ineen duiken of het uitschreeuwen bij wijwater. Alsof het brandt op de huid.’

Zijn mensen niet gewoon ziek?
‘Die mensen die mij bellen zijn aan het verkeerde adres, die moeten overal zijn, behálve bij een exorcist. Velen schuiven het probleem op de duivel af - die overigens echt bestaat - maar de grootste ellende wordt door de mensheid veroorzaakt. Daarom begin ik meestal met een gesprek van uren om te kijken waar het probleem ligt. Sommige mensen raad ik toch een psycholoog of psychiater aan. Als langzaam maar zeker duidelijk is dat er tóch iets occults aan de hand is en ze hebben alles al geprobeerd, probeer ik te ontdekken waardoor het ontstaan is. Maar de katholieke exorcist is geen witte magiër. In veel gevallen zal de persoon zelf een andere levensstijl moeten kiezen.’ Toch heeft de priester inmiddels 120 mensen geholpen, zo zegt hij later.

Hoe raak je bezeten?
Bezeten zijn heeft verschillende oorzaken: ‘Mensen hebben vaak het occulte opgezocht en bijvoorbeeld erg negatieve ervaringen gehad met glaasje draaien of een medium. Maar soms kan het ook samenhangen met traumatiserende ervaringen als oorlog of abortussen.’ Ook ánderen kunnen het je aandoen, zegt de priester. Met voodoo of vervloekingen. ’Waar ons leven zwakke plekken kent, zal de duivel proberen binnen te komen. Bitter worden, in het middelpunt van belangstelling willen staan, oftewel: weg van God gaan betekent dichter bij de duivel. Daar grijpt hij z’n kans.’

Hoe drijf je de duivel uit?
Een combinatie van meerdere handelingen: ‘Met hulp van God in gebeden en het wegjagen van Satan, door dingen te zeggen als: ‘Terug, Satan! Ga weg!’. Bidden en vasten zijn een belangrijk onderdeel van. Ik bid altijd de dag voordat iemand langskomt en vast zoveel mogelijk.’

En dan, genezen?
‘Soms is iemand in één keer genezen, soms is het een proces van tien jaar.’

Nou, helder! Wij weten inmiddels dat in de meest onmogelijke posities over het plafond kruipen vooral in fictiefilms gebeurd, maar dat er in de katholieke kerk een hoop occults voor waarheid aangenomen wordt. In de zaal ging yours truly behoorlijk ver mee in alle verhalen, maar de volgende dag klinkt een psychose als verklaring voor het fenomeen toch het meest geloofwaardig. Maar who knows?

Imagine Film Festival is nog bezig tot en met 22 april, dus ga als een bezetene naar het filmfestival vol horror-, sci-fi- en fantasyfilms - die al dan niet echt gebeurd zijn. Met je CJP-pas krijg je € 2,50 korting.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.