Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
30 jaar Rotown: de beste verhalen
05 APR 2017 • Door Rick van Veluw • Beeld: Rotown, V11 • Meer blogs over Muziek

30 jaar Rotown: de beste verhalen

April is een feestmaand in Roffa: poppodium Rotown is jarig! Dit zijn de beste verhalen uit dertig jaar optredens en andere legendarische momenten.

Uw verslaggever Rick bivakkeerde een jaar in Rotterdam en vertelt op verjaardagen nog altijd over ‘die ene keer in Rotown’. Naast zijn anekdotes wisten we ook wat mooie verhalen los te peuteren bij Rotterdammers Jasper Willems (popjournalist, woont vlakbij Rotown), Dennis Koster (productie Rotown) en Florian Pak (3voor12 Rotterdam). Voor het gemak concentreren we ons even op de afgelopen vijf jaar, anders zijn we morgen nog bezig. 

Japandroids (19-09-2012)

In september 2012 begint het clubseizoen met een luide knal in Rotown. Japandroids staat namelijk op het programma. Het Canadese duo heeft dan net het luid bejubelde Celebration Rock af en speelt met hun noisy garagerock heel Rotterdam plat. Jasper Willem staat het nog helder voor de geest. ‘Ik was net dertig geworden. Tijdens dat concert werd mijn laatste beetje jeugdigheid uit me geperst. Ik kan nooit meer terug naar dat gevoel. Het was een waanzinnige, euforische show in een stampvolle zaal. Nu speelt Japandroids in grotere zalen: dat is de kracht van Rotown, bands boeken voor ze ècht doorbreken.’

Helaas geen bewegende beelden van de show in Rotown; dan maar van Pitchfork Music Festival 2012.

Viet Cong (16-02-2015)

Rotown heeft de vinger aan de pols, zoveel is duidelijk. De boeking van Viet Cong is een goed voorbeeld. Als de band wordt aangekondigd, is er alleen nog een EP verschenen. Halverwege februari 2015 is er een alom bejubelde debuutplaat en een hype van jewelste. Viet Cong is fiks opgeblazen dankzij een geweldig album en hosanna-recensies. Rotown is stijf uitverkocht. Het wordt een memorabele show met ijzingwekkende en messcherpe post-punk. Afsluiter Death (die avond uitgerekt tot een kwartier) dreunt nog lang na.

Spanje – Nederland (13-06-2014)

Het is niet alleen maar muziek dat de klok slaat in Rotown: er zijn ook dansavonden, pubquizzes en zelfs.. voetbalwedstrijden! De kraker tussen Spanje en Nederland op het WK van 2014 wordt op groot scherm in het poppodium uitgezonden. Het is een klamme dag. Op plakkerige klapstoeltjes kijken we naar het grote scherm op het podium, waar Xabi Alonso na een krap halfuurtje 1-0 maakt. Niemand gelooft de eindstand na 90 minuten. Iedereen rent naar buiten om feest te vieren. Op de Nieuwe Binnenweg passeren luid toeterende auto’s met harde muziek en oranje prullaria. Wij vormen een erehaag en delen hi-five’s uit.

Kensington (19-11-2014)

De heetste show in Rotown ooit komt op naam van Kensington. In november 2014 doet de band een aantal try-out shows en strijken ze ook in Rotown neer. Daar zijn ze in Rotterdam heel blij mee, tot de airco kapotgaat. 'Het publiek veranderde in één hete massa,' vertelt Dennis Koster. 'Die jongens van Kensington vonden het alleen maar prachtig: een oldschool zweterige rockshow. Ik kan me nog zo'n show herinneren, van Augustines. Alleen dat was hartje zomer. Die zijn toen verkast naar het terras en hebben daar doorgespeeld.'

Jonathan Wilson (08-02-2012)

Op de deur van Rotown hangt een briefje. Of iedereen stil wil zijn tijdens de show. Jonathan Wilson is in the house. Een Amerikaanse gitarist die met Gentle Spirit op dat moment zijn meesterwerk uit heeft, vol licht psychedelische gitaarliedjes waar Crosby, Stills, Nash & Young jaloers op zouden zijn. ‘Rotown rook naar wierook en Wilson startte met Can We Really Party Today,’ herinnert Florian Pak zich. ‘Dat had hij wat mij betreft wel een halfuur mogen spelen. Het was muis- en muisstil in de zaal. Zijn optreden maakte alle verwachtingen waar. Met bijna twee uur speeltijd is het denk ik de langste show die ik ooit in Rotown gezien heb.’

Bij gebrek aan beeldmateriaal uit 2012, dan maar een live-opname uit 2013.

Vessel11 (altijd)

Sinds Rotown in V11 programmeert, is het Rotterdamse popklimaat nog verder op drift geraakt (pun intended). Het rode schip in de Wijnhaven is een toplocatie voor intieme shows. In de kelder van V11 is een klein podium en een even zo grote bar, waar ze hun eigen bier schenken. Vooral zomers is het er goed toeven: show kijken in de kelder en daarna napraten op het dek. Of je nu bezweet het schip uitwaggelt (Rats on Rafts), Spaans leert (Juan Wauters) of je heupen losschudt (HOMESHAKE): iedereen moet eens een concertje meepakken in V11.

Het grote rode schip in de Rotterdamse Wijnhaven.

Nooit in Rotown geweest? Grijp je kans tijdens feestmaand april! Vier het feestje mee met € 2,50 CJP-korting op alle concerten.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.