Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Dit is waarom we cultuur nodig hebben
22 FEB 2017 • Door Rick van Veluw • Beeld: Joods Historisch Museum, Sander Baks, • Meer blogs over Theater Expo Muziek

Dit is waarom we cultuur nodig hebben

Hoe bereid je je voor op de verkiezingen? Een stemwijzer maken, partijprogramma’s lezen, misschien een debat kijken... Wij van CJP adviseren: een museumbezoek, een concert of een film.

Vorige week lanceerden we De Culturele Coalitie: scoor voor twee maanden een gratis CJP-pas en bereid je optimaal voor op de verkiezingen door cultuur te vreten tot je een ons weegt. Wij geloven namelijk dat cultuur je helpt een betere keuze te maken in het stemhokje. Geloof je ons niet? Luister naar cultuurmakers die het kunnen weten.

Emile Schrijver, directeur Joods Historisch Museum

‘Deze week zag ik Het Lagerhuis op tv. Discussies worden schreeuwend gevoerd door de debaters. Zelfs de politici schreeuwen. Het is allemaal polariserend, zwart-wit. Ik denk dat cultuur grijstinten en kleur kan toevoegen. Cultuur heeft namelijk geen vluchtige waarde, het heeft niets te maken met de waan van de dag, maar heeft juist een langdurige, blijvende waarde. Cultuur nuanceert en zet mensen aan het denken. Een museum moet geen opdringerig standpunt innemen, maar nuance aanbrengen, achtergrond bieden en kritische afstand bewaren. In het Joods Historisch Museum hebben we momenteel de expositie Face It!, over stereotypen en vooroordelen. Bezoekers wordt gevraagd met wie ze het liefst in de lift staan: die streng kijkende witte vrouw of dat lachende Marokkaanse meisje? Dit zet mensen aan het denken. Hoe oordeel ik op basis van een eerste indruk? Zoiets moet cultuur doen: je aan het denken zetten, verwarren, verrassen, irriteren of verwonderen.’

Maurino Alarcón Seguel, frontman van de Chileens-Amsterdamse band TenTemPiés

In het midden, met pet: Maurino Alarcon Seguar.

‘Ik ben zoon van politieke vluchtelingen, dus politiek speelt onbewust altijd een rol in de muziek die ik maak. Het is me met de paplepel ingegoten. In 1973 vluchtten mijn ouders uit Chili naar Nederland, na de staatsgreep van Pinochet. Cultuur is heel erg belangrijk om verschillende stemmen te laten horen. Kunstenaars en artiesten kunnen maatschappijkritisch zijn, want ze zijn niet verbonden aan instituties en dus onafhankelijk. Ik vind het belangrijk om in mijn muziek een stem te geven aan meningen die je anders niet hoort. Om verhalen van mensen te vertellen. Het liefst bereik ik mensen die geen fan van TenTemPiés zijn: zo horen zij ook weer eens wat anders. Misschien zet het ze aan het denken of wordt er een discussie aangezwengeld. Daarnaast gebruik ik het podium ook om te vertellen wat ik vind. De microfoon is mijn zeepkist. Als artiest of kunstenaar heb je die verantwoordelijkheid: door je grote bereik kun je het publiek wat mee geven. Tijdens optredens zeg ik altijd: ‘kijk eens om je heen, we zijn allemaal samen bij dit concert’. Hoe verschillend je politieke ideeën ook zijn: op dat moment zijn we allemaal in dezelfde ruimte om te genieten van muziek.’

Patrick Nederkoorn, cabaretier, nu toerend met Het komt wel heel dichtbij

Patrick Nederkoorn (links) en Oscar Kocken, die aanstaande zaterdag De Grote Februarishow presenteren in Stadsschouwburg Utrecht.

‘Als je cultuur ziet als een plek om antwoorden te halen, dan doe je het tekort. Het is geen zalfje dat je kwalen geneest. In de politiek wordt vaak een duidelijk probleem én een duidelijke oplossing geschetst. Een voorstelling of een expositie belicht juist de complexiteit van een onderwerp. Sorry, maar het leven is nou eenmaal ingewikkeld. We leven een beetje in een boekhouderscultuur soms: alles moet kloppen en in een vakje passen. Zo werkt het niet. Toch kun je enorm veel vinden in cultuur. Je neemt namelijk niet de makkelijke weg en daarom kom je op plekken waar je nog nooit geweest bent. In Who’s Afraid of Virginia Woolf wordt het hele stuk lang keihard ruzie gemaakt en toch getuigt dat van de liefde tussen de hoofdpersonen. Ik werd vorig jaar diep geraakt door Niet Meer Zonder Jou, van Nazmiye Oral en haar moeder Havva. Die voorstelling heeft me meer geleerd over integratie dan een politicus ooit gedaan heeft. Klinkt cliché, maar cultuur opent op dat soort momenten een venster naar de wereld.’

Honger gekregen? Breid je cultuurdieet uit en scoor voor twee maanden een gratis CJP-pas op deculturelecoalitie.nl! Met een CJP-pas ga je gratis naar Face It in het Joods Historisch Museum, zie je een show van TenTemPiés met korting en zit je extra voordelig in het publiek bij De Grote Februari Show. 

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.