Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Sziget of Glastonbury: met deze paklijst zit je goed
19 APR 2016 • Door Rick van Veluw. Beeld: YouTube, Karen Od, Glastonbury Festival, Shermozle. • Meer blogs over Festival

Sziget of Glastonbury: met deze paklijst zit je goed

Jij hebt het inmiddels wel gezien met de Lowlandsen, Down The Rabbitholen en Best Kept Secretsen van Nederland. Daarom zoek je je festivalvertier dit jaar buiten de landsgrenzen. Wat neem je mee naar een buitenlands festival?

In ieder geval geen tree bier, dat hebben ze daar ook wel. Wij maakten voor onwetende festivalzielen een handige paklijst. Niet alleen met spullen die je mee moet nemen, maar ook dingen waar je op moet letten. Wat zorgen we toch weer goed voor je.

Paspoort. Je hoeft niet in elk land je paspoort te laten zien, maar o wee als je dat wel moet en je ‘m niet bij je hebt. Dan houdt je festivalavontuur op voordat het goed en wel begonnen is.
Reisverzekering. Hoef je niet mee te nemen, maar wel handig om af te sluiten. Zo wordt de pijn wat verzacht wanneer iemand je tent leegrooft of je met een driedubbele buikwandinfectie in een Hongaars ziekenhuis belandt.
Geld. Nederland mag dan steeds meer veranderen in een Pin Only-dictatuur, in het buitenland betaal je nog vaak zat met good old cash money. Check ook even of je met ponden, zloty’s, florijnen of guldens moet betalen in jouw festivalland.
Geschikte kleding. Inkoppertje dit, maar ieder festival heeft zijn eigen klimaat. Op Sziget wordt het ’s avonds nog verrot koud en zonder regenjas op Glastonbury loop je kans op een ongeneeslijke verkoudheid. Tijdens Balaton Sound kan je zwemmen met mooi weer.

Is dit een kunstwerk of drijfzand op Glastonbury?

Schoenen. In het verlengde van gepaste kleding: goede schoenen. Op giga-festivals als Roskilde en Glastonbury loop je iedere dag de Avondvierdaagse x4.
Campinggear. Een goedkope tent, want die willen nogal eens sneuvelen. Een campingstoeltje als je boven de 30 bent en verder the usual suspects: slaapzak, kussen, luchtbed, pomp, gasbrander, pannetje, bestek, (plastic) bordje(s). Moeilijke slapers nemen oordopjes mee, festivalgangers met Belgen als buren ook.
Elektronica. Laat je smartphone thuis en vis die stokoude Nokia uit je la. Kun je gelijk je oplader thuislaten, want die dingen houden het wel een maand vol.
Eten en drinken. Misschien niet echt nodig om het halve Lidl-assortiment mee te zeulen naar Hongarije/Groot-Brittannië/Denemarken, dus neem alleen spullen mee die a) lang houdbaar zijn en b) in het land waar je heen gaat veel te duur zijn. Als je naar Sziget gaat hoef je je hier niet druk om te maken, maar Scandinavië kan een prijzige grap zijn.

'Ja wij zitten dus bij die blauwe tent, op dat grote grasveld'.

Hygiëne. Drie dagen niet douchen: prima. Een week niet douchen: gatverdamme. Die toilettas gaat dus vol mee, zij het met kleine reisflacons. Douchegel, deo, tandpasta, tandenborstel, een handdoek, maandverband, condooms, aftersun. En als je toch weigert te douchen: washandjes en vochtige doekjes.
Medische spullen. Niet voor acute noodgevallen, daar heb je de EHBO-tent op het terrein voor. Pijnstillers maken het leven aangenamer na een iets te heftige nacht, net als lippenbalsem wanneer het festivalweer slecht uitvalt. Zonnebrand en anti-muggenspray zijn ook aan te raden als je in de brandende zon naast een meertje kampeert.
Handige dingen. Je weet wel, van die handige dingen. Zoals ducttape, een waslijn, pen en papier, lege afvalzakken. Een woordenboek komt ook altijd van pas als je de Deense EHBO-medewerker uit moet leggen dat je vriend(in) zo ziek is wegens het eten van drie blikken knakworsten.
Reservespullen. Als jij het type bent dat altijd keihard gaat in de pit, is het misschien handig een reservebril of reservelenzen mee te nemen. Als jij het type bent dat altijd van alles verliest, dan moet je van alles twee meenemen.

Als je geluk hebt, komt het wassende water gewoon jouw kant op stromen.

Alleen meenemen als je ruimte in je tas over hebt:

Badjas. Heel chill als je ’s avonds even snel een douche pakt. Maak de blits op het campingterrein.
Opblaasring/bed. Lekker dobberen in het water terwijl het je geen zier interesseert welke band er op dat moment speelt, wie wil dat nou niet? Een luchtbed is een veilige keuze, met een opblaaskrokodil ga je harten stelen.
Cocktailset. Koop een complete set en scoor in één keer een cocktailshaker, ijsschep, squeezer, cocktaillepel en mesje. Kijk niet verbaasd op als het festival zich langzaam naar jouw tentje verplaatst als je dit attribuut meeneemt.
Vlaggetjes. Niet om van tent naar tent te hangen, maar om mee te smokkelen naar het festivalterrein en een prettige chaos te stichten. Bind de vlaggetjeslijn vast aan de korte broek van één van je vrienden en de fun kan beginnen.
Koffiezetapparaat. Half bezopen een veel te duur biertje aftikken: prima. Maar ’s ochtends een goudstaaf inwisselen voor een simpele koffie verkeerd? Sluip naar het toiletgebouw en plug je apparaat daar in op de stroomvoorziening. Maak je eigen koffie en kom bij zinnen voor een nieuwe festivaldag.

'Euh wij gaan even een drankje doen bij de tent'.

Met die paklijst komt het wel goed, dat is één zorg minder. Nu nog tickets kopen en je reis regelen. Op de website van Festival.Travel kun je dat eenvoudig regelen en krijg je met je CJP-pas € 7,50 korting op een reis met een festivalbus. 

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.