Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
De kattige kant van Annie M. G.
26 APR 2016 • Door Martine Bakker. Illustratie: Fiep Westendorp. • Meer blogs over Lezen

De kattige kant van Annie M. G.

Hou je van kattenfilmpjes? Dan is Annie M. G. Schmidt jouw homegirl. 

Het bureau van een CJP-redacteur ligt dagelijks vol met de nieuwste boeken: de hemel voor leesfanaten. Af en toe zit er een exemplaar bij dat de deadlines doet vergeten en me terugsleept naar mijn kindertijd. Bladerend door het Het ABC van Annie MG waan ik mezelf weer onder mijn kinderdeken met een zaklamp en Pluk van de Petteflet. Over Annie MG bestaan al tientallen films, musicals, toneelvoorstellingen en biografieën. Toch zijn er nooit genoeg naslagwerken over deze literaire legende. Bij het openslaan van het ABC viel mijn oog gelijk op het hoofdstuk ‘De K van liever een Kat dan dame’. Een terugkerend thema in Annie MG’s boeken is de kat. Het verhaal gaat zelfs dat ze liever kat had willen zijn dan mens. In een tijd waarin kattenfilmpjes het web domineren, zijn dit Annie MG’s leukste katten om nostalgisch bij te spinnen.

Minoes

Een van de bekendste boeken van Annie MG bezorgde Carice van Houten een Gouden Kalf voor haar rol in de gelijknamige film: Minoes. In deze kinderroman uit 1970 verandert een poes in een meisje. Tegelijkertijd schrijft Annie MG beeldend over haar eigen jeugd, in het provinciaalse Berkel en Rodenrijs. Er zitten allemaal onderhuidse commentaren in over de maatschappij, zoals kritiek op technische experimenten, corruptie en economische hebzucht. Verhaal gaat dat de schrijfster tijdens het schrijfproces op handen en voeten door de tuin liep en daar tot in perfectie een kat imiteerde. Dat deed ze zó goed, dat de hond van de buren haar in haar billen beet. Wat dit verhaal nog unieker maakt, is dat dit het enige boek is dat helemaal uit haarzelf kwam. Veel van Annie MG’s werk heeft ze namelijk uit opdracht van een krant, tijdschrift of omroep geschreven.

Ibbeltje

Zo is dit verhaal, over een meisje dat met haar ouders en katten (Rosencrantz en Guildenstern) woont, ooit begonnen als hoorspelreeks voor het merk Venz. Ibbeltje’s moeder was vroeger een dikke rode kat en kon daardoor nog steeds met katten praten. Verhalen over het leven van Ibbeltje werden in 1960 en 1961 wekelijks voorgelezen op commerciële radiozenders. Later veranderde Annie MG het hoorspel in kleine verhaaltjes, die in 1961 werden gepubliceerd in het blad Televizier. Na vele aanpassingen is het uiteindelijk een boek geworden, maar na het uitbrengen van Minoes kreeg Annie MG een beetje moeite met Ibbeltje. Minoes was in haar ogen een beter gelukt verhaal over een kat/mens-metamorfose, waardoor Minoes als zelfplagiaat van Ibbeltje voelde. In 1993 werd Ibbeltje uiteindelijk toch opnieuw uitgebracht, maar daar was heel wat overtuigingskracht vanuit de uitgeverij voor nodig.

De Genemuider kat

Van de 347 kindergedichten die Annie in haar leven schreef, zitten er in 29 katten. In bijna allemaal vervagen de grenzen tussen mens en kat zijn. Er zijn mensen die zich katachtig gedragen en katten die denken dat ze mensen zijn. De Genemuider kat heeft zo’n menselijke kant. Katten houden toch niet van water? De Genemuider kat wel. Deze wil aldoor in bad. Het is zelfs zo erg dat de bewoners van het huis constant moeten wachten voordat zij eens aan de beurt zijn. Poes, poes, poes kom vanonder de douche! Een handige tune om subtiel aan te zetten als je huisgenoten weer eens te lang in de badkamer staan.

De Familie Kribbekat

Luisterboeken zijn het nieuwe muziek draaien. Je heb overal toegang tot deze bron van vermaak en de verhalen zijn vaak ingesproken door de crème de la crème der fijne stemmen. Zo zijn deze gedichtjes, waaronder De Familie Kribbekat, een aanrader voor als je aandachtspanne weer eens verslapt en je je concentratie even wilt opladen. De Kribbekatten vieren feest, dus rookt vader sigaretten en staat er tulband op tafel. Je weet wel, zo’n ronde cake met rozijnen en van die vieze harde stukjes. Moederkat raakt halverwege het feest overbezorgd, want waar katten zijn is kattenkwaad. Zo escaleert de boel snel in een heftige after-party.

De Lapjeskat

Deze kat houdt van types die hun voeten vegen als je uit de regen komt. Het gedicht is bezongen door diverse artiesten. Zo deed cabaretière Hetty Blok deze versie ooit samen met een kinderkoortje. Daar is beeldmateriaal van op YouTube, maar aangezien naar kinderkoortjes luisteren voor CJP’s hoofdredacteur Sara voelt naar The Human Centipede kijken, is hier een versie van de Tilburgse band VOF de kunst.

Tiberius de kater

Dit is een gedicht dat Ontmoeting met Tiberius heet. Tiberius is een te gekke kater die oliedomme flaters maakt. Idee: zet een beat aan van een willekeurige hiphopartiest en probeer onderstaande tekst op spoken word-wijze voor te dragen aan je klasgenoten/vrienden/collega’s. Gegarandeerd dat jij met je culturele mix de blits maakt.

'In de Minervalaan, in Zuid, woont Nicodemus Piepkajuit,
hij woont daar met zijn vrouw en dochter, zie je,
ze wonen achter het behang, al jaren lang, al jaren lang,
zo wonen daar gezellig met z'n drieën.

Vandaag gaat vader Piepkajuit met vrouw en kind een dagje uit,
ze maken zo door Zuid een wandeltoertje, ze kuieren eens langs het gras
en drinken thee op een terras en pa besteld voor alle drie een zwoerdje.
Dan willen ze naar huis terug, maar o, wie staat daar op de brug?
Daar staat een grijsgestreepte rug, bij 't water! O, kijk toch 's, o kijk toch 's,
o, kijk, daar staat Tiberius, Tiberius, Tiberius de kater!

Pardon meneer, zegt vader muis, wij wandelen hier per abuis
en wij proberen nu ons huis te vinden... Aha, zegt dan Tiberius,
aha, daar heb ik jullie dus, nu zal ik jullie eventjes verslinden!

Die kater met zijn tijgervel! Wat zijn z'n ogen groen en fel!
Hij lust ze wel! hij lust ze wel, jazeker!
Die arme vader Piepkajuit hij denkt: Hoe kom ik ooit hieruit?
En ach, z'n arme muizesnuit wordt bleker!

En dan opeens zegt kleine Zus: O, kijk, meneer Tiberius!
Daar zit een dikke vette mus bij 't water. Die domme kater draait zich om...
Wat oliedom, wat oliedom! En rrrt! weg zijn de muizen, wat een flater!

En de familie zit al lang, weer veilig achter het behang,
ze zitten van: ‘Wij zijn niet bang’ te fluiten.
Tiberius zit bij de haard en mompelt door zijn snorrebaard:
't Was niet de moeite waard, die Piepkajuiten...'

Het is dit jaar 21 jaar geleden dat Annie M. G. Schmidt overleed. Gelukkig leeft ze nog voort in haar kittige personages zoals Minoes, Jip en Janneke, Pluk van de Petteflet, Otje en Ibbeltje. Wil je een mooi overzicht over het leven van deze heldin in je boekenkast? Dan is Het ABC van Annie MG, samengesteld door mensen die dichtbij haar stonden, echt een aanrader. CJP’ers kunnen met korting naar musicals en literaire festivals waar Annie MG’s nalatenschap nog altijd als inspiratiebron dient. Ga bijvoorbeeld naar de Musical Mania Workshop met CJP-korting.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.