Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Laat je niet flessen: recyclekunst waar je boos van wordt
14 SEP 2015 • Door Steven Stoffers • Meer blogs over Lifestyle

Laat je niet flessen: recyclekunst waar je boos van wordt

Deze 7 kunstwerken bewijzen voor eens en altijd dat je écht geen plastic wegwerpflesjes moet kopen. Want als er één materiaal niet geschikt is om weg te werpen, is het wel plastic. 

Op basis van onderzoek wordt geschat dat er op het moment zo'n 5.250.000.000.000 stukken plastic ronddrijven in de oceaan. Dat is 269 miljoen kilo afval. Die enorme berg plastic gaat nergens heen, want plastic vergaat niet. Het wordt slechts afgebroken tot kleinere stukjes plastic. Kleinere stukjes die worden opgegeten door vissen en vogels en zo ook in onze voedselketen terechtkomen. Dat is misschien wat abstract voor je, maar deze kunstwerken laten perfect zien waarom je vandaag nog moet ophouden met plastic wegwerpartikelen kopen of aannemen bij supermarkten.

Midway: Message from the Gyre (2009) - Chris Jordan

recyclekunst Midway message Gyre Chris Jordan plastic afval kunst
Deze albatros-baby stierf voordat hij ooit één keer vloog. Omdat zijn mamma hem voedde met plastic.

Midway Island ligt bijna precies tussen Japan en Mexico in, meer dan drieduizend kilometer van het dichtsbijzijnde continent. Toch drijft er zo veel plastic in het water dat de albatrossen, die het eiland massaal gebruiken als broedplaats, hun voedsel niet meer kunnen onderscheiden van het afval. Ze voeden hun jongen met aanstekers en flessendopjes, wat uiteraard tot gevolg heeft dat het eiland vol ligt met dit soort karkassen. Fotograaf Chris Jordan legt dit sinds 2009 vast en is inmiddels bezig met een film over het eiland.

Washed Up (2010-2014) - Alejandro Duran

Chris Jordan message Gyre Vogel recyclekunst plastic afval Dopper CJP korting
Was één van deze flesjes ooit van jou?

Waar Chris Jordan alles precies zo fotografeert als hij het aantreft, verzamelt Alejandro eerst een specifiek soort afval in het Mexicaanse natuurreservaat Sian Ka'an en legt het later geordend neer. Zijn serie Washed Up hebben we eerder op onze Facebook-pagina geplaatst en maakte begrijpelijkerwijs veel indruk. In een statement over zijn werk stelt Alejandro namelijk dat hij gedurende het project afval uit meer dan vijftig landen van zes continenten heeft kunnen identificeren. Dus ja, één van de flesjes op deze foto zou best het jouwe kunnen zijn.

Indra's Cloud (2008) - Anne Percoco

Indras Cloud Anne Percoco recycle kunst plastic afval Dopper CJP korting
Het kost een yoga-groepje ongeveer een maand om deze hoeveelheid afval te produceren.

Een betere wereld begint bij jezelf. Je zou dus verwachten dat een groep mensen die helemaal naar Vrindavan, India afreist om zichzelf te vinden op een yoga-mat iets millieuvriendelijker te werk zou gaan. De Amerikaanse beeldhouwster Anne Percoco verzamelde een maand lang alle plastic flessen die de yoga-groep achterliet in het guesthouse dat ze met hen deelde en maakte er een plastic boot van. Namasté.

Sandstars (2012) - Gabriel Orozco

In 2012 maakte kunstenaar Gabriel Orozco twee kunstwerken in opdracht van het Guggenheim-museum in Berlijn. Het ene werk, Sandstars, bestond uit twaalfhonderd objecten die hij in een natuurreservaat in Mexico vond. Voor een eerder werk haalde hij daar een walvisskelet uit de grond, walvissen komen er om te paren en te sterven, maar nu nam Gabriel na een week vooral flessen, gloeilampen, helmen en boeien mee naar huis. Een bizarre trip, want hoewel het reservaat dus vol lag met menselijk afval was er op die dertig vierkante kilometer verder geen levende ziel te vinden.

Globe (2012) Peter Smith a.k.a. Klean

globe van waterflessen Peter Smith Amsterdam recycle kunst Dopper korting CJP
Een slechtere wereld begint ook bij jezelf.

Als je in 2012 naar het EYE Filmmuseum in Amsterdam bent geweest, dan heb je deze globe van plastic flessen ongetwijfeld in het IJ zien liggen. De Nederlandse kunstenaar Peter Smith verzamelde vijfduizend flesjes om ons na te laten denken over zwerfvuil. Op de site van zijn stichting Klean roept hij mensen op, ondersteund door een hoop cijfers, om elke dag één stuk zwerfvuil op te rapen en in een prullenbak te gooien. Want 80% van de plastic soep in onze oceanen bestaat uit prullen die we (al dan niet per ongeluk) laten vallen. Het vuilnis komt zo in slootjes en uiteindelijk de zee terecht. We zeiden het al: een betere wereld begint bij jezelf.

Penalty: The World (2014) - Mandy Barker

Mandy Barker voetballen penalty dopper recycle korting CJP
Strafschop.

Met het wereldkampioenschap voetbal als katalysator deed gerenommeerd fotografe Mandy Barker een oproep op social media. Ze vroeg mensen om haar foto's te sturen van voetballen die ze hadden opgeruimd op het strand. Vier maanden later hadden de 89 man die meewerkten op 144 stranden in 41 landen 992 ballen opgeruimd. Waaronder de 769 voetballen die je op deze samengestelde foto ziet. Ook als je voetbal in de sloot vliegt, is het dus verstandig die toch even op te ruimen. 

Gyre (2014) - Mark Dion

Mark Dion Gyre recycle kunst dopper korting plastic CJP
Het resultaat van een week strandjutten op Alaska: dildo's in een potje.

Samen met een stel wetenschappers en wat andere kunstenaars stapte Mark Dion eind 2013 op een boot naar Alaska. Ze bezochten de verlaten stranden die door oceaanstromen vol liggen met soms wel duizend kilo afval per vierkante mijl (ongeveer 1,5 km). De wetenschappers keken vol verbazing toe hoe Mark afval begon te ordenen. 'Ik kon me niet voorstellen dat dit telde als een dag werken voor een volwassene', merkte wetenschapper Carl Safina op, 'totdat ik zag hoe er steeds meer mensen van de groep om hem heen kwamen staan. Mark doet precies wat een kunstenaar moet doen: hij trekt onze aandacht.'

Goed, als je nu nog niet overtuigd bent van het feit dat plastic de duivel is, dan weten wij het ook niet meer. Zet de eerste stap naar een betere wereld en word lid van CJP. Dan krijg je namelijk een Dopper-fles cadeau, waardoor je nooit meer een wegwerp-waterflesje hoeft te kopen. Je kunt natuurlijk ook een pas cadeau doen, waardoor iemand anders nooit meer een plastic flesje hoeft te kopen.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.