Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Gek op getroebleerde tieners
23 JUL 2015 • Door Faye Heijnis • Meer blogs over Film

Gek op getroebleerde tieners

De puberteit is een onuitputtelijke inspiratiebron voor films. Wees eerlijk: we zien die puistenkoppen maar wat graag op hun bek gaan. Het liefst zo tenenkrommend mogelijk. Maar wat maakt een goede coming-of-age-film?

Coming-of-age blijft een geliefd genre in de filmwereld. Actueel voorbeeld is The Diary of a Teenage Girl, waarin de 15-jarige Minnie tijdens de roaring seventies in bed belandt met de vriend van haar moeder. Yes, een heerlijk gênant én origineel verhaal. De film is pas vanaf 13 augustus in de bios, maar je ziet ‘m al op 9 augustus bij CJP Exclusief.

We kicken op getroebleerde tieners die in de donkerste holen van de wereld terechtkomen, toch? In coming-of-age-films zien we de spannende of awkward ervaringen van buitenbeentjes. Rebels gedrag, relaties, seks en uiteindelijk een moraal van het hele verhaal zijn in ieder geval vaak de vaste ingrediënten. Kijk maar naar deze recente voorgangers van The Diary of a Teenage Girl, die wij voor jou vast voorzien van een kijkwijzer:

La Vie d’Adèle (2013)

Deze Franse film gaat over Adèle en haar onverwachte gevoelens voor tomboy Emma. In haar omgeving heerst nog een groot taboe op seksualiteit. Wanneer ‘vriendinnen’ van school lucht krijgen van Adèle’s relatie met Emma, wordt ze het mikpunt van pesterijen.
Rebels gedrag: 6 Adèle geeft na verloop van tijd een dikke middelvinger terug aan haar pestende vriendinnen en doet wat ze wil op seksueel gebied. Of dat echt rebels is: nee. Wel heel dapper. 
Relaties: 8 In Emma vindt Adèle haar eerste grote liefde. Hun gevoelens voor elkaar zijn puur. Zelfs als Adèle het weer op een jongen probeert, dwalen haar gedachten constant af naar haar vrouwelijke spetter.
Seks: een stomende 9 Rode wangen gegarandeerd, als je niet veel filmgewip gewend bent tenminste. Critici zetten vraagtekens bij de allesonthullende seksscène. Ze betwijfelen de geloofwaardigheid en de manier waarop regisseur Abdellatif Kechiche het vrouwelijk lichaam neerzet. Pijl vooral zelf even wat jij ervan vindt.
Moraal: iedereen zal altijd wel wat van je vinden. Wees gewoon jezelf.

Het blauwe haar van Emma vinden we overigens ook badass.

Persepolis (2007)

Franse animatiefilm, gebaseerd op het autobiografische stripboek van de Iranese Marjane Satrapi. Het verhaal volgt Marjane vanaf negenjarige leeftijd, voor en na de Iraanse Revolutie.
Rebels gedrag: 8 Al vroeg weet Marji – haar bijnaam – dat ze de dictatuur in Iran niet kan verdragen en ze gooit dan ook zonder gêne haar kont tegen de krib. De rebel luistert punk en metal en draagt stoere kleding. Dit tot zware irritatie van de strenggelovigen in haar buurt. Marjane ontvlucht het oorlogsland en verblijft in een klooster in Oostenrijk, waar ze zich een enorme buitenstaander voelt.
Relaties: 7 Sterke focus op familiebanden, maar ook op de man met wie ze trouwt. Daarvoor heeft ze even een relatie met een jongen die uiteindelijk homo blijkt te zijn. Zelfs god komt in de film voor als goede vriend van Marji.
Seks: 4 Ze beschrijft seks niet in geuren en kleuren, maar benoemt het wel. Het woord ‘fuck’ komt ook voorbij. Persepolis benadrukt vooral de positie van vrouwen in Iran en het boze vingertje als ze zich ook maar iets te seksueel getint gedragen of uitlaten over iets.
Moraal: blijf trouw aan je afkomst, maar laat het je niet compleet definiëren. Jouw idealen kunnen anders zijn dan de gebruiken in je vaderland.

Kleine spoiler alert: de scène waarin ze een wel heel snelle groeispurt krijgt is hilarisch.

Into the Wild (2007)

Topstudent en -atleet Christopher (Emile Hirsch) trekt na zijn afstuderen de wildernis in. Hij schenkt zijn spaargeld aan een goed doel, verbrandt de laatste dollars die hij op zak heeft en gaat helemaal back to basic. Weg uit de materialistische, prestatiegerichte wereld.
Rebels gedrag: 8 Zonder ook maar iets aan z’n ouders te laten weten vertrekt Christopher met de noorderzon.
Relaties: 8 Christopher komt verschillende mensen tegen, die zijn leven voorgoed veranderen. De chemie tussen hem en de 16-jarige Tracy (Kristen Stewart) spat van het scherm.
Seks: 3 Opvallend genoeg geen seks voor de zwervende Christopher. Hij is een gentleman en wil geen misbruik maken van een minderjarig meisje. Plus, waar koop je condooms in the middle of nowhere?
Moraal: door even te dwalen, vind je misschien je doel in het leven. Maar lees je voor je de wildernis in gaat alsjeblieft goed in over giftige planten.

Niet te verwarren met de vrouwelijke tegenhanger Wild, waarin Reese Witherspoon de wildernis trotseert.

Prins (2015)

Nog steeds niet gezien? Shame on you. Had allang gekund tijdens CJP’s exclusieve voorpremière in het Ketelhuis. Ayoub woont in Amsterdam-Noord met zijn single moeder en ietwat irritante zus (Olivia Lonsdale). Hij hangt met zijn vrienden rond op straat (waaronder Lil Kleine) en probeert het knappe buurmeisje (Sigrid ten Napel) te imponeren. Ondertussen zwerft zijn drugsverslaafde vader op straat. Af en toe spreken ze af, maar de slechte gezondheid van pa is niet om aan te zien.
Rebels gedrag: 8 Ayoub weet met alle ellende ook niet meer wat hij moet doen. Zijn vader is daarbij bepaald geen goed voorbeeld. Ayoub keert zich tot een duistere wereld en wordt het hulpje van een rare crimineel (Vieze Fur van De Jeugd van Tegenwoordig) die hem gevaarlijke klussen en drugs toeschuift.
Relaties: 7 Prins richt zich vooral op de relatie met zijn moeder, zus en vriendin. Zelf neemt Ayoub zijn doel een relatie met het knappe buurmeisje te krijgen erg serieus.
Seks: 2 Seks speelt zo goed als geen rol.
Moraal: hoe moeilijk je het ook hebt, blijf je familie, vrienden en idealen altijd trouw.

Ayoub heeft geen tijd voor kinderspel.

Spring Breakers (2012)

Borsten, billen, drank, drugs, de tekst ‘I want penis’ op een papiertje gekladderd… Dat is Spring Breakers, kort door de bocht. Vier vriendinnen (Selena Gomez, Vanessa Hudgens, Ashley Benson en Rachel Korine) gaan helemaal los tijdens feestwalhalla Spring Break. James Franco speelt een foute rapper – met een nog foutere grill om zijn tanden – die de meiden ‘te hulp schiet’.
Rebels gedrag: 9 De meiden (behalve heilig boontje Selena) slaan door. Geld afpersen in een kiprestaurant en coke snuiven valt onder het reguliere rebelse gedrag in Spring Breakers. De moorden die twee van de meiden uiteindelijk plegen, gaan voor een coming-of-age-drama ver.
Relaties: 0 Tot relaties komt het in deze film niet. Met gierende hormonen gaat het puur om de seks.
Seks: 8 Arme ouders. Ligt je dochter dan bijna naakt en half bewusteloos op een of ander bed, terwijl een stel jongeren helemaal wappie om haar heen fladderen.
Moraal: uit je plaat gaan is leuk, maar op een gegeven moment moet je weer normaal doen. Anders blijf je in je puberfase hangen.

Je kunt ook gewoon onschuldig ijsjes eten op Spring Break, hoor.

Boyhood (2014)

Herkenbaar voor alle kinderen geboren voor 1994. Regisseur Richard Linklater volgde twaalf jaar lang dezelfde acteurs. We zien in Boyhood Mason (Ellar Coltrane) en zijn vader en moeder (Ethan Hawke en Patricia Arquette) écht ouder worden. Mason piekert over de scheiding van zijn ouders en wat hij wil gaan doen met zijn leven. Dit coming-of-age-verhaal viel behoorlijk in de smaak: Boyhood sleepte een Golden Globe én een Oscar binnen.
Rebels gedrag: 6 Mason voert passief rebels gedrag uit. Af en toe wil je ‘m een schop onder z’n kont geven. Maar wees geen hypocriet: zo’n periode heeft bijna elke tiener toch wel? Daarbij laat-ie zich een beetje verleiden door drank en drugs, maar met softe gevolgen.
Relaties: 7 Familierelaties vooral, maar ook zijn eerste romance met een meisje.
Seks: 4 Geen stomende seks in Boyhood. Wel een beetje sekspraat.
Moraal: ieder huis kent zijn kruis en laat alles lekker op z’n beloop. Geniet van het moment.

Wij hebben een fotoalbum van onze kinderjaren. Ellar een film die minimaal een miljoen mensen zien.

Ook een tienerdrama-fanaat? Claim snel je plek(ken) voor CJP Exclusief: The Diary of a Teenage Girl op zondag 9 augustus in het Louis Hartlooper Complex te Utrecht. We hebben vijftig stoelen beschikbaar.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.