Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
De geheimen van Alt-J
24 MRT 2015 • Door Martine Bakker & Frederica van Mastrigt • Meer blogs over Muziek

De geheimen van Alt-J

Groepsverkrachting, buitenaardse wezens en een zelfbedacht woord voor seks. Achter de teksten van alt-J zit meer Ctrl + Alt + Diepgang dan je denkt.

Zo vindt zanger Joe het grappig als homofoben meedoen met zijn pro-gay songteksten. ‘Als ze in het publiek ‘I married a man like no other’ staan te zingen tijdens het nummer Nara, is dat genieten.’ De testen die uit Joe’s hoofd komen zijn verrassend. Zo heb jij vast wel eens meegezongen over groepsverkrachting in Fitzpleasure, of over een uitgemoord familie in Matilda. Zonder dat je dat wist.

Alt-J, de Engelse rockband vernoemd naar het driehoekig symbool op je MacBook, overspoelde de indie-scene in 2012 met hun debuutalbum An Awesome Wave. Ze stonden op vele festivals, van Glastonbury tot Rock Werchter. De band bestaat dan uit gitarist/bassist Gwil Sainsbury, toetsenist/vocalist Gus Unger-Hamilton, drummer Thom Greens en leadzanger Joe Newman. De muzikanten hebben een origineel geluid met hun mix van gitaren, bas, drums, samplers en de alien-achtige stem van Joe.

In 2014 verlaat gitarist Gwil de band en gaat alt-J verder als trio. Datzelfde jaar brengen ze een tweede plaat uit: This is All Yours. Tijdens de bijbehorende tour in Europa passeerden de mannen de Heineken Music Hall. CJP-redacteuren Martine en Frederica spreken backstage het brein achter al die fascinerende teksten: zanger Joe Newman.

Veel van de thema’s in jullie liedjes zijn donker en gruwelijk. Je haalt daarbij vaak inspiratie uit bestaande verhalen. Voel je je wel eens alsof je een tekst hebt gejat?
‘Je moet altijd schrijven over onderwerpen die je raken en waar je veel vanaf weet. Bij mij zijn dat boeken en films. Schrijvers en filmmakers stoppen veel tijd in hun werk. Het is oké om ideeën te stelen, zolang je er maar eerlijk over bent. Een verhaal kan zo bijzonder zijn, dan weet ik zeker dat ik er andere mensen ook voor kan interesseren. Soms haal ik één zin uit een boek. Hugh Selby Jr.’s Last Exit to Brooklyn (1964) is zo’n boek. Het is een donker verhaal (over de arbeidersklasse in Brooklyn van de jaren vijftig, red.) met een gruwelijke scène over een groepsverkrachting. Dat was de inspiratie voor Fitzpleasure.’

Video: Fitzpleasure

In your snatch fits pleasure // broom-shaped pleasure. Ja, dat is wel heftig inderdaad. Wat zijn nog meer voorbeelden van verhalen die je gebruikt hebt?
‘Ik gebruik ook scènes van films. Zo is Matilda geïnspireerd op de film Léon en The Gospel of John Hurt gaat over de film Alien, het stuk waar er een buitenaards wezen uit een borstkas komt. Warm Foothills gaat over de schrijfster Iris Murdoch, die op latere leeftijd Alzheimer kreeg. Haar man John Bayley schreef haar memoires. Het idee van het liedje is: wat erbij komt kijken om voor je zieke geliefde te zorgen. Het beschrijft de verandering van hoe ze vroeger was en hoe ze werd na de ziekte. Je hoort niet het exacte verhaal uit het boek, maar wel het gevoel dat ik erbij kreeg toen ik het las.’

Je zingt dus over heftige thema’s, maar dan sta je vervolgens voor een zaal mensen die allemaal heel blij meezingen. Hoe ervaar je dat?
‘Dat is heel grappig. Mensen interpreteren de songteksten ieder op hun eigen manier. Fitzpleasure is een nummer waar je goed op kan meezingen en dansen. Dan schakelt de betekenis van de teksten uit en luister je naar het geluid. Ook grappig: we hebben een nieuw liedje Nara, en dat gaat over de brodies-culture. Brodies zijn homofobe gasten die alles ‘gay’ vinden. Ze zijn luidruchtig, vaak dronken en dragen strakke shirts en petten met de klep naar achter. Als zij in het publiek meezingen met een lied als Nara, een pro-gay nummer dat gaat over het recht om te houden van wie je wilt, gemaakt naar aanleiding van de homohaat rondom de Winterspelen in Rusland, is dat genieten.’

Audio: Nara

Wat is de tofste feedback die je hebt gekregen over een van jullie songtitels?
Een fan vertelde dat hij op een datingsite een profiel voorbij zag komen van een vrouw die bij ‘geslacht’: let’s tessellate, had neergezet. (Een quote uit het liedje Tessellate, vernoemd naar wiskundige term die staat voor een collectie van vormen die een vlak opvullen, tegelconstructies bijvoorbeeld, red.) Zo cool! Dit woord heeft een compleet andere betekenis gekregen. Zij interpreteert tessellating als iets seksueels, een inside joke voor een online-datingpartner die onze muziek ook kent. Het voelt alsof we iets hebben bijgedragen aan de hedendaagse taal en cultuur.’

Wie ook flink aan het tessellaten zijn: de karakters in de video van Every other freckle. De clip heeft twee versies. Eén vanuit mannelijk en één vanuit vrouwelijk perspectief. Waarom heb je daarvoor gekozen?
‘Het liedje gaat over verlangen naar een ander dat zo heftig kan zijn, tot het punt waar het scary wordt: obsessie. Ik zing het nummer, maar het zijn niet mijn ervaringen. Daarom wil ik de tekst niet alleen vanuit een mannelijk perspectief benaderen.’

In Tessellate, het ultieme datingsite-lied dus, zing je ‘triangles are my favourite shape’. Je schreef het een paar jaar geleden. Zijn driehoeken nu nog steeds je favourite shape?
‘Jazeker. Nee, wacht, cirkels zijn mooier. Die staan voor het menselijk leven.’

Want?
‘Weet ik veel. Het klonk wel poëtisch!’

Heel poëtisch! Wat ook poëtisch is, die kekke wietplantjes op je sokken. Zijn wietplanten je ‘favourite shape’ als je in Nederland bent?
‘Deze sokken draag ik niet alleen in Nederland, hoor. Oh, nu wil je zeker dat ik verhalen ga vertellen over stripclubs, gejatte auto’s en gesloopte hotelkamers? Die verhalen zijn er niet. Onze tour-avonden zijn niet zo crazy. Ik neem wel altijd een springtouw mee. Om in shape te blijven.'

Video: Tessellate

Wil je een MacBook om ook een driehoek in beeld te krijgen als je alt-J intikt op je toetsenbord? CJP’ers krijgen dikke korting op Apple-producten. Zondag 21 juni staat ALT-J op Best Kept Secret Festival in Hilvarenbeek. Voor alle homofoben out there: leer Nara uit je hoofd! Goed nummer.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.