Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Shopmysteries ontrafeld
29 MEI 2014 • Door Sara Madou • Meer blogs over Shoppen

Shopmysteries ontrafeld

Zomaar een maandagmiddag, op een redactie in het centrum van Amsterdam. Een der CJP-redacteuren kijkt op de website van WE Fashion, waar je sinds kort korting krijgt met je pas. ‘WTF is een boyfriend jeans?’, roept hij uit. ‘Waarom zou je als vrouw een jeans willen dragen die eruit ziet alsof hij van je vriend is?’. Zijn verwarring is helemáál compleet wanneer hij een ‘skinny boyfriend jeans’ ontdekt.

Om verwarde mannen (en vrouwen) enigszins te assisteren plaatsten we een oproepje en verklaren we hierbij de meest voorkomende verwar-momenten op modegebied. 
 
Wat is een cropped top?
Dat wat vroeger een naveltruitje werd genoemd. Oftewel: een kort shirtje dat de navel vrij laat. Tegenwoordig steeds vaker wijd terwijl het vroeger regelmatig zo strak was dat je longen erdoor geplet werden.
 
En een pencil skirt?
Een strakke rok, tot in de buurt van je knie meestal. Ook wel bekend als kokerrok. Met name aan te raden voor vrouwen die goed bedeeld zijn in de billensectie.
 
En een skinny jeans?
Dit zijn géén jeans voor dunne vrouwen. ‘Helaas’, zouden we bijna zeggen, want wanneer vrouwen met een bepaald gewicht dit model dragen is het niet per se het beste idee ooit. De skinny is een spijkerbroek die strak zit. Zo eentje die je bijna niet van je been kunt plukken wanneer je het met duim en wijsvinger probeert. Waarvoor je soms plat op bed moet gaan liggen om hem dicht te krijgen. Tegenwoordig dragen ook veel mannen skinny's. Dat begrijpen wij (de vrouwelijke helft van de redactie) dan weer niet.
 
Oh en doe ook nog even die boyfriend jeans dan.
De naam zegt het al, naar wij dachten, maar vanwege de verwarring bij de eerder genoemde collega: vooruit. Dit is een (wat wijdere) spijkerbroek die eruit ziet alsóf hij van een man zou kunnen zijn, maar dan een sexier, passender, minder lompe variant. En die trekken vrouwen dan aan. Heel logisch toch?
 
En strapless, stay-ups, dernier, peeptoes en polkadot? Wat betekent dat?
Ja zeg. Er zijn grenzen. Google it.

Fun met fashion.

Waarom zijn alle horloges voor rechtshandigen?
Vroeger moest je die dingen opwinden (tegenwoordig soms ook nog) en het knopje daarvoor zit rechts. Om die reden dragen rechtshandigen het horloge op hun linkerpols, want dan was dat opwinden makkelijker te doen. Er zijn minder linkshandigen, dus die hebben in dit geval gewoon pech: de massa bepaalt. Je kunt als linkshandige heel stug je horloge om je rechterpols dragen natuurlijk, maar echt praktisch is dat niet. Al is de linkerpols voor jou dan ook niet heel handig. Hmmm. *Businessplan op voelt borrelen*
 
Waarom zitten bij broeken/blouses voor vrouwen de knopen links, en bij mannen rechts?
Hier gaan we eens even lekker in de docent-modus. Er zijn een boel verklaringen voor, dus we zouden zeggen: kies je favoriet and stick to it. Of accepteer dat het van alles een beetje is. Hoe dan ook: dit is een gewoonte die al stamt van heel vroeger. Mannen hadden hun rechterhand in combat nodig om naar hun zwaard/geweer/speer te grijpen, dus maakten ze met hun linkerhand de knopen van hun outfit dicht. Als je maar één hand vrij hebt, is dat een stuk makkelijker wanneer ze rechts zitten. Ook zegt men dat vrouwen hun baby’s vaak op hun linkerheup droegen en hun rechterhand gebruikten om knopen los te maken, wanneer ze borstvoeding gaven. Een andere verklaring: de eerste mensen die zo rijk waren om kleding met knopen aan te schaffen, waren mensen van adel. Een koning kleedde zichzelf aan, bij een koningin werd dat altijd door kamermeisjes gedaan. Die stonden rechts van haar en konden de boel makkelijker dichtknopen met voor háár rechtszittende knopen, voor de koningin dus links (volg je het nog?).
 
Over knopen gesproken: waarom hebben sommige broeken knopen en anderen een rits?
Grotendeels een stijlkeuze van de ontwerper in kwestie. Een rits heeft voordelen als je lui bent, want minder werk, maar nadelen als je haast hebt, want gevaarlijk bij wc-bezoek (hallo, There’s something about Mary). Knopen worden vaak als meer classy gezien, maar verder zit er geen diepere betekenis achter.
 
Wat is de vreemdste term die wij tegenkwamen bij ons oproepje?
De bioscoopbroek. Loshangend, zodat je overal goed bij kan. Of, zoals iemand het vrij onsmakelijk formuleerde: ‘zodat je even een natte vinger kunt halen’. Ja, sorry. Don’t shoot the messenger.

Waarom hebben alle mannen een hekel aan wedges?
Voor mannen die nu in paniek om zich heen kijken: een wedge is het Engelse woord voor een sleehak (plus voor zo'n aardappelding, maar dat bedoelen we hier niet). En een sleehak is zo’n hoge schoen met een hak als een slee, waarin de ‘ruimte’ tussen hak en grond is opgevuld door meer schoen. Vrouwen vinden dit handig, want ze geven hoogte zonder je hiel te mishandelen en je enkel te breken op kinderkopjes, zoals met een stiletto-hak (da’s zo’n lange dunne). Mannen vinden het vaak te massief ogen. Maar die weten dan ook niet hoe godgloeiend irritant en onpraktisch hakken soms kunnen zijn.
 
Wat is de wifebeater voor een gruwelijke benaming voor een kledingstuk?
Het klinkt zeker onvriendelijk. De witte, mouwloze hemdjes die zo heten hebben deze naam gekregen omdat ze bekend werden nadat ene James Hartford in 1947 zijn vrouw in elkaar timmerde, en op het nieuws verscheen met zo’n ding aan z’n lijf. Afrader in het geval van bierbuik en indien wit, graag smetteloos. Want met ondefinieerbare vlekken is het helemaal het meest plebserige kledingstuk ooit.
 
Waarom dragen sommige mensen een muts in een club?
Omdat ze zo hip zijn dat ze het niet kunnen verdragen dit essentiële onderdeel van hun persoonlijkheid achter te laten bij hun garderobe. Of: kaalheid.
 
En een zonnebril dan?
Cool willen ‘ogen’. Net een brute netvliesoperatie gehad hebben. Een blauw oog zijn geslagen door de wederhelft van een minnaar/minnares. Blind zijn. Een kapsel hebben dat niet wil blijven zitten zonder zonnebrilpootjes. Heel vergeetachtig zijn en je niet kunnen herinneren dat je een zonnebril draagt.
Maar eigenlijk is voor beide gadgets geen acceptabele reden in een club. Dus doe maar gewoon niet.
 
Wat is de reden dat veel mannen het verschil niet kennen tussen een jurk en een rok?
Waarschijnlijk omdat ze die kledingstukken (meestal) zelf niet dragen. Maar, beste heren, het is heel simpel: een jurk is één geheel en een rok is alleen de onderkant, waar de vrouw in kwestie nog een shirt boven draagt. Als het goed is. Of slecht, ligt aan de vrouw in kwestie.
 
Hoe heet een shirt met zo’n button-downkraag, waarvan je de knoopjes aan de buitenkant niet ziet? De knopen zitten in een knoopsgat aan de binnenkant vast.
Sowieso props voor de meest specifieke vraag die we kregen naar aanleiding van onze oproep. Maar we hebben geen idee. Dus dat hebben we even gecheckt bij CJP's styliste Sophie de Groot: 'Dat noem je een Oxford-shirt. In principe slaat dat 'Oxford' op de stof, maar inmiddels heeft het als kenmerk ook dat model.' Nou. Weten we dat ook weer.
 
Waarom maken vrouwen zichzelf wijs dat sommige kledingstukken wél kunnen als ze hip zijn, ook al past het niet bij ze of is het gewoon lelijk? Zoals de harembroek, tijgerprintjes en de onesie.
Sommige vrouwen vinden dat soort dingen gewoon écht mooi (tijgerprint) of handig (onesie). Anderen zijn kritiekloze followers of fashion. Mag. Kan. Moet iedereen lekker zelf weten.
 
Mag kleding tegenwoordig nou vloeken of niet?
Ja. Roze en rood kan weer samen. Fijn hè?

Al je cropped tops, boyfriend jeans en wifebeaters kun je met vette CJP-korting aanschaffen bij WE Fashion en America Today!

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.