Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
5 nooit verfilmde klassiekers
11 DEC 2013 • Door Floris Visman • Meer blogs over Lezen

5 nooit verfilmde klassiekers

Walt Disney streed twintig jaar om van het boek Mary Poppins een film te mogen maken (nu in de bioscoop als Saving Mr. Banks). Andere klassiekers zijn om zeer opmerkelijke redenen nooit verfilmd. CJP zet er vijf voor je op een rij.

Catcher in the Rye – J.D. Salinger
Een boek over een 17-jarige jongen die van elke school wordt weggestuurd, depressief is en niet wil opgroeien klinkt niet direct uitnodigend. Toch is het boek maarliefst 65 miljoen keer verkocht en is het vaste kost voor Amerikaanse scholieren.
Waarom nooit verfilmd?
Ondanks het gigantische succes van het boek wilde Salinger niet meewerken aan een verfilming. Zoals hoofdpersonage Holden Caulfield in het boek zegt: 'If there’s one thing I hate, it’s the movies. Don’t even mention them to me.' Sinds zijn dood (2010) gaan er geruchten over een mogelijke film, maar gek genoeg heeft nog niemand een poging gewaagd.
 
A Confederacy of Dunces – John Kennedy Toole
In 1969 pleegt de schrijver zelfmoord en als zijn moeder niet een besmeurde versie van het boek in zijn huis had gevonden, was het er nooit geweest. Het boek gaat over een dertigjarige, veel te dikke man die nog bij zijn moeder woont en tevergeefs strijd tegen de moderne wereld aangaat.
Waarom nooit verfilmd?
Volgens velen heerst er een vloek op het boek. Zo overleden achtereenvolgens de acteurs John Belushi, John Candy en Chris Farley, alledrie gecast voor een versie van de film. Andere redenen zijn de moord op een filmbaas uit Louisiana die de klassieker mogelijk zou verfilmen en, geloof het of niet, Hurricane Katrina. Het boek speelt zich namelijk in New Orleans af.
 
Mein Kampf – Adolf Hitler
Hitler schreef in de jaren twintig in gevangenschap zijn gedachten op over Duitsland, politiek en ras en dat resulteerde in Mein Kampf. Het boek wordt gezien als bijbel voor het nationaalsocialisme maar werd verboden na de Tweede Wereldoorlog.
Waarom nooit verfilmd?
Dit lijkt een no brainer, en dat is het dan ook. De regisseur van Gone With The Wind (David Selznick) dacht daar echter anders over. Hij schakelde in 1941 niemand minder dan Alfred Hitchcock in om de film te regisseren. Aangezien Amerika vier dagen eerder de oorlog aan Duitsland had verklaard, stak de Amerikaanse regering hier een stokje voor.
 
Nostromo – Joseph Conrad
De schrijver van Heart of Darkness, dat op het witte doek terecht kwam als filmklassieker Apocalypse Now, heeft nog een klassieker op zijn naam. Nostromo (1904) gaat over een zeeslag bij een fictieve Zuid-Amerikaanse republiek. Doel: Het veroveren van een zilvermijn. De man die het zilver moet bewaken, probeert er uiteindelijk mee vandoor te gaan.
Waarom nooit verfilmd?
Nostromo kwam akelig dicht bij een verfilming. In 1991 had regisseur David Lean een prachtige cast bij elkaar gesprokkeld. Onder andere Dennis Quaid, Peter O’Toole en Marlon Brando zouden rollen vertolken. Het mocht niet zo zijn. Lean overleed pal voor de opnamens aan kanker.
 
Airframe – Michael Crichton
Crichton (Jurassic Park) schrijft in Airframe over een vliegtuigongeluk en het bijbehorend onderzoek naar de toedracht. De vliegtuigbouwer raakt in opspraak en dreigt failliet te gaan, als men ontdekt dat het een constructiefout betreft.
Waarom nooit verfilmd?
Touchstone Pictures kocht de rechten voor ruim tien miljoen dollar, trok voor een paar miljoen dollar scriptschrijvers aan, hengelde Demi Moore en Matthew McConaughy binnen en liet het project als een baksteen vallen, waarschijnlijk omdat het te duur werd. Hollywood logica.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.