371221 US 4120 21c79d original 1606124464

Zo wordt je fiets nóóit meer gejat

14 januari 2021

1 min leestijd

Nienke
Een gejatte fiets is ellende. Want je komt er altijd precies net achter als je haast hebt. Fietsendieven halen de gekste capriolen uit om fietsen te jatten. Maar jij bent ze vanaf nu te slim af met deze 7 tips.
  • Laat je fiets bewaken

Natuurlijk is er niet altijd een bewaakte fietsenstalling in de buurt. Maar als ‘ie er is, maak er dan gebruik van. Het is gratis én er is iemand die 24 uur per dag je fiets bewaakt. Als hij dan nog gejat wordt, staat het in elk geval op camera.

  • Gebruik twee sloten

Een ringslot door je achterwiel is helaas niet genoeg. Met een extra hangslot door je voorwiel of frame is je fiets een stuk minder makkelijk mee te nemen. Nog beter: maak het slot vast aan een lantaarnpaal of fietsenrek.

  • Hoe hoger, hoe beter

Een slot dat op de grond hangt, is makkelijker kapot te slaan. En met grof geschut als een betonschaar kan een fietsendief extra kracht zetten. Maak je slot dus zo hoog mogelijk vast.

  • Plaats ‘m in de spotlights

Quizvraag: staat je fiets het veiligst op een drukke plek waar veel mensen langslopen? Antwoord: nee. Veel mensen zijn vooral met zichzelf of met hun telefoon bezig en kijken nauwelijks om zich heen. Een fietsendief kan zo lekker z’n gangetje gaan. Stal je fiets dus op een plek waar mensen stilstaan of zitten. Bijvoorbeeld bij een bushalte of een afhaaltoko.

  • Alles voor de f(r)ame

Je kunt je fiets bij de fietsenmaker laten graveren met je postcode en huisnummer. Vind je dit te veel gedoe? Elke fiets heeft sowieso een framenummer – die vind je vaak op de stang onder je zadel. Bewaar deze op een briefje en schrijf ook de kleur van je fiets erbij. Dan kun je in elk geval aangifte doen.

  • Laat elke avond je band leeglopen

Oké, dit is misschien niet de meest handige tip. Want wie heeft er nou zin om elke ochtend z’n band op te pompen? Het goede nieuws: je fiets is een stuk minder aantrekkelijk voor dieven. Want niemand steelt toch een fiets met een lege band?

  • Neem je zadel mee

Want: au-hauw. Stel je even een fietsrit voor zonder zadel. Je zadel demonteren en weer terugzetten is super easy en zo gefikst.

Extra tip? Scoor een Swapfiets met CJP-korting. Wordt ‘ie gejat? Dan krijg je snel een nieuwe fiets terug. Je betaalt alleen eigen risico!

Ook leuk voor je vrienden? Deel deze pagina