1200px Hermitage cat 2

Zes feitjes om nationale museumweek mee te vieren

06 april 2022

1 min leestijd

Pim Nugteren

Er zijn duizenden musea, sommige al honderden jaren oud, andere net opgebouwd. Deze gebouwen zijn het onderkomen van miljoenen schilderijen en kunstwerken en sommige dragen leuke, mysterieuze of grappige verhalen met zich mee. We hebben zes van de meest originele feitjes en verhalen verzamelt over alles wat komt kijken bij musea.


1. Het jongste, oudste gebouw

Rond 1935 begonnen de musea er bijna net zo mooi uit te zien als de kunstwerken die ze schuilhielden. Zo werd in 1939 het Guggenheim Museum geopend in New York. Dit architectonisch hoogstandje bestond uit een lange hal die langzaam over zichzelf spiraalde waardoor er een grote onafgebroken galerij ontstond van 430 meter lang. Hij werd in 2008 als nationaal monument bestempeld toen het gebouw nog maar 49 jaar oud was. Toentertijd was dit het jongste gebouw met dit stempel ooit.

2. Het klinkt als een heel leuk museum

Het CIA-museum bevindt zich in het George Bush Center for Intelligence in Washington, wat gelijk ook de reden is dat je er niet heen mag. Dit terrein is niet opengesteld voor het publiek maar alleen voor werknemers van de CIA. Ze hebben tentoonstellingen over spionage, geheime gadgets, gespecialiseerde voertuigen en het wapen van Osama bin Laden. Klinkt interessant toch? Dat vinden wij nou ook, maar erachter komen of dat ook echt zo is zullen we jammer genoeg nooit weten.

3. Het oudste museum van Europa, misschien?

Er zijn veel onduidelijkheden over het oudste museum van Europa, zo vinden sommige dat je pas op deze lijst mag als je ook echt open was voor het publiek omdat je anders alles wel een museum kan noemen. Zo werd in 1759 in Den Haag, Galerij Willem V geopend, een kabinet met oude en zeldzame artefacten. Echter vinden ze bij het Teylers Museum dat zij de titel van oudste museum verdienen. Teylers Museum opende haar deuren voor het publiek in 1784 en heeft ze daarna ook nooit meer voor langere tijd dicht gehad. Galerij Willem V nam een korte pauze van 1795 tot 1977. Wie vind jij dat zich met recht het oudste museum mag noemen?


4. De 70 pluizige bewakers van de hermitage

Al meer dan 250 jaar heeft het winterpaleis te kampen met een serieus muizenprobleem en al bijna 250 jaar hebben ze de perfecte oplossing. 70 katers, gecastreerd en wel, wonen in de kelders en gangen van het Russische museum om op muizen te jagen. Deze katten mogen vrij door het gebouw rondlopen en houden zo de meerdere keukens, hallen, kelders en gangen vrij van muizen. Momenteel zijn er vier vrijwilligers die de trouwe wachters voeren en verzorgen.

5. Het kleine Rijksmuseum

Voor de duizenden toeristen die elke dag op Schiphol aankomen en voor de duizenden toeristen die geen tijd hebben om de stad in te gaan heeft het Rijksmuseum de oplossing. Op Schiphol heeft het museum een tentoonstellingen hal geopend van maar liefst 162 vierkante meter. Deze selectie blijft ook de hele tijd rouleren met andere werken uit hun collectie dus mocht je niet elke week op vakantie gaan is er bijna altijd wel wat nieuws te zien. Voor de mensen die geen tijd hebben het museum zelf in te gaan, maar wel twee uur te vroeg bij hun gate verschijnen is dit een leuk laatste rondje om de Nederlandse kunst een beetje beter te leren kennen.

6. Cultuur in goede en slechte tijden

In 1954 werd een overeenkomst opgesteld om zowel in tijden van vrede als in oorlog kunst te beschermen en veilig te houden. Dus als er ooit oorlog uitbreekt hebben de regeringen van maar liefst 133 landen deze akte ondertekend en moeten ze musea, wetenschappelijke collecties, schilderijen en monumenten met rust laten. Nederland ondertekende in 1958 al deze overeenkomst die afkomstig was uit Den Haag. Het duurde dus maar liefst vier jaar voordat we zelf achter ons eigen standpunt stonden.

Ook leuk voor je vrienden? Deel deze pagina