Museumfilmscenes

Twee vliegen in een klap: de beste filmscènes in musea

15 januari 2021

1 min leestijd

Nienke
Thuiszitten hoeft gelukkig niet te betekenen dat je jouw dosis kunstkijken moet missen. Van grote Hollywood blockbusters tot aan spannende thrillers, er zijn heel wat regisseurs zo slim geweest om iconische filmscènes op te nemen in het museum.

The Da Vinci Code (2006)

Tom Hanks speelt in The Da Vinci Code professor Robert Langdon die in het Louvre de mysterieuze moord op museumbewaarder Jacques Saunière oplost. Tijdens een speurtocht door het museum heeft Langdon een onderonsje met ’s werelds meest bekende kunstdame en tovert hij unieke schetsen van Leonardo Da Vinci tevoorschijn.

Vertigo (1958)

Deze klassieker van thrillerkoning Alfred Hitchcock volgt detective Scotty Ferguson en zijn obsessie voor de geheimzinnige Madeleine. Naast de constante spanning en duizelingwekkende shots, krijg je een kijkje in het prachtige Fine Arts Museum in San Francisco. Zie jij ook de opmerkelijke overeenkomsten tussen Madeleine en de fancy vrouw op het schilderij?

Night at the Museum (2006)

Dit lijstje is natuurlijk niet compleet zonder Night at the Museum! Nachtwaker Larry van het American Museum of Natural History in New York ontdekt dat de bewoners van het museum ’s nachts tot leven komen om de boel op stelten zetten. Samen met het wassenbeeld van Theodore Roosevelt (ja, echt) gaat hij op zoek naar de oorzaak van de raadselachtige vloek en moet hij voor zonsopkomst het antwoord vinden.

Ferris Bueller’s Day Off (1986)

In deze jaren tachtig feelgoodfilm sleept Ferris zijn vriendinnetje Sloane en beste vriend Cameron mee om een dag te spijbelen in Chicago. Terwijl ze in een Ferrari door de stad scheuren en poseren in het Chicago Art Institute, zit het schoolhoofd ze op de hielen. Extra leuk: tijdens de museumscène hoor je de dromerige klanken van The Smiths en spot je enkele meesterwerken van Picasso.

Batman (1989)

Hè, zien we hier nou wat topstukken uit het Rijks? In de Batman-versie van Tim Burton speelt Jack Nicholson een theatrale Joker die maar als te veel lol beleeft aan het bekladden van schilderijen. In het verzonnen Gotham Museum of Art springt en danst hij naast een nepportretje van Rembrandt en zingt hij uit volle borst mee met een knaller van Prince.

Zin om deze films te kijken? Ferris Bueller’s Day Off en The Da Vinci Code kun je zien op Netflix en Night at the Museum staat op Pathé Thuis. Benieuwd naar al onze thuiskortingen? Check ze allemaal hier.

Ook leuk voor je vrienden? Deel deze pagina