Tassie1

David toert door Utrecht met Tassie: ‘Het is net Wie is De Mol’

23 april 2021

1 min leestijd

Nienke

David leeft nu al een jaar vanuit zijn studentenkamer. Geen concerten, geen musea en geen feestjes of festivals. Daarom test hij elke twee weken iets dat nog wél kan. Deze week: een stadswandeling met Tassie.

Vanaf de eerste lockdown wandelt heel Nederland. In bossen, langs stranden en door steden. Ik ook. Want zeg nou zelf; heel veel andere dingen zijn er niet te doen. Met een stappenteller om mijn arm struin ik door de straten van Utrecht. Vaak alleen, vroeg in de ochtend, maar ook regelmatig met huisgenoten. Sinds wij Ommetje hebben geïnstalleerd, een app die een heuse wandelcompetitie mogelijk maakt, lopen we fanatiek tegen elkaar. Of om eerlijk te zijn… liepen we fanatiek. We kennen de ommetjes inmiddels wel. De kippen in het park, het pad langs het spoor en de zwervers op datzelfde bankje. Zelfs mijn wandelingetjes worden saai. Toch ging ik deze week weer aan de wandel, maar deze keer met Tassie.

Huisgenoot Mikkel showt heel trots ons Tassie

Een pakketje

Als ik zondag met een glas wijn voor mijn huis zit, stopt er een fietskoerier. Ik was vergeten dat er een pakketje zou komen. Maar als ik de doos aanneem, begint het weer te kriebelen. Ik mag op avontuur!

Het pakketje is van Tassie. Zij stippelen speciale stadswandelingen uit en verkopen deze met een biertje, knabbeltje en wat spelletjes voor onderweg in een tasje. Op deze manier leer je de stad en vooral ook elkaar beter kennen.

Dinsdag ga ik met een huisgenoot op pad in Utrecht Oost. Startpunt: een van de megastoelen van de Nederlandse architect en meubelmaker Rietveld. In het rode Tassie zitten zes enveloppen. Mijn huisgenoot maakt glunderend de eerste open. ‘Het is net Wie is de Mol!’, zegt hij. En zo voelt het ook een beetje. Informatie over de plek waar je staat, aanwijzingen voor een nieuwe locatie en enveloppen met wildcards. Het spel is begonnen.

Even het Rietveld-Schröderhuis bewonderen

Perfecte date

Naast de muurschilderingen, historische locaties en gebouwen waar Tassie ons langs stuurt, krijgen we ook vragen. Onderaan elk kaartje wordt een voorzet gegeven voor een gesprek. Zo hoeft het gesprek

nooit stil te vallen. ‘Hoe ziet jouw droomhuis eruit?’ vraag ik aan mijn huisgenoot als we bij het Rietveld Schröderhuis staan. Ik had niet de angst dat onze tour ongemakkelijk zou worden. Ellenlange stiltes heb ik al lang niet meer met mijn huisgenoot. Maar door de vragen praten we wel over onderwerpen waar we het nooit eerder over hebben gehad.

In het park drinken we het cultureel verantwoorde bier op -‘Hop Art’ van brouwerij vandeStreek- en kijken we naar de andere studenten die op kleedjes van de zon genieten. ‘Je ziet welke mensen op date zijn’, zeg ik. Een ongemakkelijk stelletje staat net op. Zij heeft er geen zin meer in, dat zie je. Hij doet nog zijn best om een interessant verhaal te vertellen. Tevergeefs. We komen tot de conclusie dat ze beter een Tassie hadden kunnen kopen.

Zo'n Tassie is nóg mooier met een CJP-sticker erop

Aanradertje?

Bij het Joods monument pak ik nog twee biertjes uit mijn tas. Ik had voorzien dat een biertje per persoon te weinig is. ‘Zullen we dit niet hier openmaken?’, vraagt mijn huisgenoot terecht, ‘niet echt respectvol’. Dus lopen we met een flesje in ons hand langs de gracht terug naar het beginpunt. Ter afsluiting spelen we nog een potje galgje -de krijtjes zijn bijgeleverd- ik verlies.

Ondanks mijn verlies heb ik een mooi tochtje achter de rug. Normaal gesproken fiets ik snel langs de pleintjes en straten van Utrecht. Door deze tour kijk ik met andere ogen naar mijn stad. Ik ben bijgepraat over droomhuizen. Ik weet waar ik de beste streetart kan vinden. En… met drie nieuwe Utrechtse gezegden op zak, kan ik mij een waardig bewoner van deze stad noemen. Een aanradertje voor iedereen die Utrecht ook (nog beter) wil leren kennen. De prijs voor een Tassie is voor studenten aan de hoge kant, maar gelukkig kan de CJP-korting daarbij helpen. En zeg nou eerlijk, om de wandelsleur te doorbreken mag je best wat betalen.

Ook op pad in je eigen stad? Met CJP krijg je € 4,49 korting op een Tassie naar keuze. Je betaalt dan nog maar € 25,50 voor een Tassie.

Ook leuk voor je vrienden? Deel deze pagina