Header CJP Website Je Eerste Keer Splinter
Museum

Podcast | Je Eerste Keer | Splinter Chabot in CODA

15 oktober 2021

1 min leestijd

Nienke

In de podcast Je Eerste Keer duikt host Sammie van den Broek een museum in met een bekende gast. Een museum waar ze nog nooit eerder zijn geweest. Samen gaan ze langs en achteraf bespreken ze wat het bezoek bij ze losmaakt. Is het inspirerend? Kan het ze verrassen? Of veranderen? In de tweede aflevering: presentator en schrijver Splinter Chabot in het CODA.

In deze aflevering van Je Eerste Keer bezoekt Splinter Chabot, schrijver en programmamaker, het CODA in Apeldoorn. In het museum bezoekt hij de tentoonstelling All That Glitters, waar hij verwondert is door de sieraden die niet gemaakt zijn met edelstenen, maar met glas.

Van statussymbool naar museumstuk
De sieraden in de tentoonstelling All That Glitters hebben ieder hun eigen verhaal, afkomst en waarde. Een deel van de tentoonstelling is afkomstig uit de privécollectie van Jozef Wiggers, die het leuk vond sieraden te verzamelen. Zijn vrouw hield niet van sieraden en dus bleven ze ongedragen. De verzameling laat de evolutie zien van het modesieraad van statussymbool tot museumstuk. Niet alle sieraden in de tentoonstelling hebben een hoge economische waarde, maar zijn wel van historisch en cultureel belang.

De fruitstukken van Iradj Moini - Joseff of Holywood Door de wereldberoemde Cleopatra liet hij zich inspireren voor het ontwikkelen van modesieraden die voor iedereen betaalbaar was
De fruitstukken van Iradj Moini - Joseff of Holywood Door de wereldberoemde Cleopatra liet hij zich inspireren voor het ontwikkelen van modesieraden die voor iedereen betaalbaar was.

Gebruiksvoorwerp
Dat sieraden niet alleen mooi kunnen zijn, maar ook een betekenis met zich mee kunnen dragen, wordt uitgebreid omschreven door Splinter Chabot wanneer hij vertelt over de verhalen achter zijn ringen. Voor hem is de ring een toegankelijk sieraad. Niet alle sieraden in de tentoonstelling zijn even toegankelijk om te dragen. Zo lijken de grote fruitstukken van Iradj Moini een lust voor het oog, maar een last voor de drager. Toch laten de foto’s in de tentoonstelling zien dat dit wel degelijk kan en dat een sieraad kan veranderen door degene die het draagt.

Het drietal van Coco Chanel - De broche, armband en parels zijn ontworpen zonder edelmetalen en edelstenen
Het drietal van Coco Chanel - De broche, armband en parels zijn ontworpen zonder edelmetalen en edelstenen.

Paper art
De paper art tentoonstelling laat je als bezoeker twijfelen aan de echtheid van het kunstwerk. De objecten van de tentoonstelling zijn allemaal van papier gemaakt, maar ze lijken zó echt dat je het toch even wil controleren. Al zit je er met je neus bovenop, toch betwist je de echtheid van het werk.

Joseff of Holywood - Door de wereldberoemde Cleopatra liet hij zich inspireren voor het ontwikkelen van modesieraden die voor iedereen betaalbaar was
Joseff of Holywood - Door de wereldberoemde Cleopatra liet hij zich inspireren voor het ontwikkelen van modesieraden die voor iedereen betaalbaar was.

De podcast Je Eerste Keer is een samenwerking tussen CJP en MuseumTV en is geproduceerd door Podcast Studio Amsterdam.

Ook leuk voor je vrienden? Deel deze pagina