Header CJP Website Je Eerste Keer Jasper LAM
Museum

Podcast | Je Eerste Keer | Jasper Gottlieb in het LAM

07 oktober 2021

1 min leestijd

Nienke

In de podcast Je Eerste Keer duikt host Sammie van den Broek een museum in met een bekende gast. Een museum waar ze nog nooit eerder zijn geweest. Samen gaan ze langs en achteraf bespreken ze wat het bezoek bij ze losmaakt. Is het inspirerend? Kan het ze verrassen? Of veranderen? In de tweede aflevering: acteur en kok Jasper Gottlieb op bezoek in het LAM Museum in Lisse.

In deze aflevering van Je Eerste Keer zijn we met acteur en kok Jasper Gottlieb op bezoek in het LAM in Lisse. Hij laat zich zowel in als buiten de keuken om inspireren door eten. Voor hem zijn kunst en voedsel onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Bekijk hieronder de werken die in de podcast worden besproken.

Voedsel als kunst
Het LAM in Lisse is het eerste museum in Nederland dat zich alleen richt op food art. Alle kunstwerken in het museum hebben iets met eten te maken. De scheidslijn tussen kunst en eten kan namelijk heel klein zijn. Net zoals kunst kan eten je ontroeren of verrassen.

Matthew Day Jackson - Fruits - LAM Lisse
Matthew Day Jackson - Fruits - LAM Museum

Wat heb jij gegeten?
De inspiratie die kunstenaars kunnen halen uit voedsel is onder andere goed zichtbaar in het werk van Itamar Gilboa. Hij schreef een jaar lang op wat hij allemaal at en dronk en verwerkte dit in een metershoog kunstwerk gemaakt van keramiek. Van zoutvaatjes tot flessen wijn, Itamar gebruikte van alles als inspiratie. Luister de podcast en leer waarom Jasper’s kunstwerk uit ham-kaas croissants en granola zou bestaan.

Itamar Gilboa - Een jaar eten en drinken - LAM Museum
Itamar Gilboa - Een jaar eten en drinken - LAM Museum

Meer dan een gerecht
Net als op kunst heeft eten een uitgebreide geschiedenis. Een gerecht zoals roti is niet zomaar een gerecht van platbrood, vlees en kruiden. Het kent verhalen die ver terug gaan en het heeft een eigen identiteit en gevoel dat, net als bij een kunstwerk, door de maker erin wordt gestopt.

Benjamin Li - In Search Of Perfect Orange - LAM Museum
Benjamin Li - In Search Of Perfect Orange - LAM Museum

De podcast Je Eerste Keer is een samenwerking tussen CJP en MuseumTV en is geproduceerd door Podcast Studio Amsterdam.

Ook leuk voor je vrienden? Deel deze pagina