A la calle film movies that matter

Dit mag je niet missen op Movies that Matter

19 april 2021

1 min leestijd

Nienke

Movies that Matter is een filmfestival met een groot hart. Ze programmeren al jaren films over maatschappelijke thema’s en portretteren activisten, vluchtelingen, politici, klokkenluiders of criminelen. Stuk voor stuk films die de diepte ingaan en wat blootleggen. Daarom zes tips van ons!

1. Als je wilt weten waarom Jamal Khashoggi werd vermoord: The Dissident

Dikke kans dat je Jamal Khashoggi niet kende voordat hij werd vermoord. Khashoggi was een bekende Saudische journalist en schreef columns voor The Washington Post. Tot hij naar het Saudische consulaat in Istanbul werd gelokt en bruut werd vermoord. Documentairemaker Bryan Fogel duikt in deze mysterieuze zaak, die leidt naar de Saudische kroonprins Mohammed Bin Salman.

23. Als je wilt snappen hoe Big Data ons leven ruïneert: Coded Bias

Intussen weten we wel dat surveillancecamera’s, algoritmes en smartphones een donkere kant hebben. Maar dat die kant zó pikkedonker is, dat wisten we nou ook weer niet. Coded Bias is een activistische film waar je niet echt vrolijk van wordt: maker Shalini Kantayya interviewt wetenschappers en denkers over de verborgen macht van Big Data.

3. Als je de situatie in Wit-Rusland wilt begrijpen: Dangerous Acts Starring the Unstable Elements of Belarus

Als je af en toe nu.nl checkt, dan weet je dat het in Belarus niet makkelijk is. In Dangerous Acts Starring the Unstable Elements of Belarus volg je de leden van het Belarus Free Theatre, net na de verkiezingen in 2010. Verkiezingen die wéér gewonnen worden door Alexander Loekasjenko, met een vette 79% van de stemmen. Daarom komen de theatermakers in actie. In deze docu van Madeleine Sackler zie je hoe ze de barricades opgaan en welke prijs ze daarvoor betalen.

4. Als je wilt weten hoe de Venezolaanse verkiezingen écht verliepen: A La Calle

In Venezuela zien de inwoners hun land al een tijdje uit elkaar vallen. Er is hyperinflatie, een imploderende economie, een gezondheidscrisis en dan ook nog eens enorme voedseltekorten. In A La Calle zie je hoe dat in 2017 leidt tot grote protesten, die de opmaat zijn naar omstreden verkiezingen. Makers Maxx Caceido en Nelson G. Navarette volgen protestanten in alle lagen van de bevolking: van een oppositieleider tot studenten, een kapper en een vuilnisman.

5. Als je wilt zien hoe Turkse activisten strijden voor vrouwenrechten: Dying to Divorce

Misschien ben je niet bekend met het begrip ‘femicide’, maar je kunt wel zo ongeveer raden wat het betekent. In Turkije is meer dan één op de drie vrouwen slachtoffer van huiselijk geweld. Vrouwen worden jong uitgehuwelijkt en in de rechtszaal worden ze niet serieus genomen. Maker Chloe Fairweather toont in Dying to Divorce hoe activisten Arzu en Kübra strijden voor vrouwenrechten. Dat is niet makkelijk en wordt nóg gecompliceerder na een mislukte staatsgreep.

6. Als je een jonge vluchteling wilt volgen op zijn gevaarlijke reis: Shadow Game

Het is de gevaarlijkste real life game die je kunt spelen: vluchten. Shadow Game volgt piepjonge vluchtelingen op hun reis door Europa. Ze lopen eindeloos door bossen, rennen weg voor gemaskerde agenten en liften mee op treinen. En als je dan 15 of 17 bent, dan probeer je het te zien als een game: een beschermingsmechanisme voor de enorme emotionele en fysieke impact.

Met CJP scoor je € 2,50 korting op online films van Movies that Matter: klik hier voor meer informatie.

Ook leuk voor je vrienden? Deel deze pagina