Headerbeeldkunstbende
Concert

Van deze jonge artiesten ga je nog heel wat horen

13 februari 2021

1 min leestijd

Nienke
Kunstbende is het grootste platform voor creatieve jongeren van 13 t/m 18 jaar. Of je nu dj’t, je eigen kleding ontwerpt of vlogt: iedereen kan meedoen aan Kunstbende. Cas van Asseldonk spotte jong talent bij de grote finale Kunstbende Live en vertelt je op wie je écht moet letten.

Door Cas van Asseldonk

Ploen (18) – won in de categorie Fashion

Ploen ontwierp haar eigen kledinglijn en won daarmee de landelijke finale. ‘Het verhaal achter mijn collectie is het zichtbaar maken van onzichtbare ziektes,’ zo vertelt ze. ‘Omdat mensen met dit soort ziektes zelden de erkenning krijgen die ze verdienen en nodig hebben. Via fashion wil ik die onzichtbare ziektes zichtbaar maken.’
Ploen is twee jaar met deze collectie bezig geweest. ‘Aan het einde had ik een heel ander niveau dan aan het begin. Maar het belangrijkste voor mij is dat ik achter mijn concept sta.’

Ploen Mevis door Marcel Krijgsman
Ploen tijdens de presentatie van haar kledinglijn. Foto: Marcel Krijgsman

Borus (18) – won in Limburg de categorie DJ onder zijn stagename Saigai

Borus’ grote idool is zijn eigen broer. Onder de naam Saigai maakt hij zware bass-muziek. ‘Het belangrijkste dat ik tijdens Kunstbende geleerd heb, is dat ik mezelf moet blijven,’ vertelt Boris. ‘Ik probeer me niks aan te trekken van wat andere mensen vinden. Als jij maar vindt dat het goed klinkt, dan is dat super. Doe gewoon wat je leuk vindt!’ Voor Boris is draaien een moment om zijn energie kwijt te kunnen. ‘Ik zoek naar momenten die van ‘mij’ zijn, zodat ik het publiek mee kan slepen tegelijkertijd mijn stage presence te laten blijken.’

Saigai door Marcel Krijgsman
Borus aka Saigai tijdens zijn finale-optreden @ Kunstbende Live. Foto: Marcel Krijgsman

Amara (19) - won in de categorie Theater

Amara stond in 2018 al eens in de finale van Kunstbende, alleen dan in de categorie Taal. Nu blijkt ze ook nog eens een groot theatertalent. ‘Ik was eigenlijk niet zo van de kunstwedstrijden,’ zegt Amara. ‘Hoe kun je beslissen wiens ‘kunst’ beter is? Ik heb me toch ingeschreven op advies van een leraar die ik erg respecteer’. Amara won met een indrukwekkende monoloog. Het schrijven van die monoloog had heel wat voeten in de aarde. ‘Als ik een boodschap over kan brengen zoals ik het bedoel, ben ik tevreden. Maar ik wil geen kant en klaar pakketje afleveren. Ik wil mensen met vragen achterlaten.’

Amara door Pim Geerts
Amara tijdens haar monoloog @ Kunstbende Live. Foto: Pim Geerts

Mika (13) – won in Zuid-Holland de categorie dans

Al op zijn zesde begon Mika met dansen. Na zeven jaar oefenen schitterde hij in de finale van Kunstbende. ‘In de finale wilde ik met een groep dansen, maar door corona konden we niet samen oefenen,’ vertelt Mika. ‘Dus daarom ben ik solo gegaan. Ik heb in drie, vier weken tijd voor de voorrondes een solo-choreografie bedacht en ingestudeerd.’ Voor Mika is de boodschap achter zijn choreo het belangrijkste. ‘Ik ben vroeger erg gepest. Daarom heb ik gedanst op het nummer Mercy, heb genade. Iedereen is anders en iedereen wie hij is.’

Mika door Marcel Krijgsman
Mika's optreden tijdens Kunstbende Live. Foto: Marcel Krijgsman

Meer weten over Kunstbende? Of wil je zelf meedoen? Check de website van Kunstbende hier.

Ook leuk voor je vrienden? Deel deze pagina