Joel Quayson Yamuna Forzani Joel buckethat111020267
Museum

Joel won een fotowedstrijd met de moeilijkste vraag ter wereld

13 januari 2021

1 min leestijd

Nienke
‘Wie ben jij?’ is misschien wel de moeilijkste vraag ter wereld. Joel Quayson (22) heeft er (g)een antwoord op en hij won er een fotowedstrijd mee. ‘Die zoektocht is eigenlijk hartstikke leuk.’

‘Ik weet wie ik ben, maar ik weet niet of ik het altijd durf te zijn.’ Dat is een quote die nieuwsgierig maakt. Met deze serie portretten won Joel – student aan het Grafisch Lyceum Rotterdam - Document Nederland Junior, een fotowedstrijd van het Rijksmuseum voor middelbare scholieren en mbo-studenten (en wij mogen zijn winnende fotoserie nu verkopen in onze shop!).

Print van Joel Quayson
[tekst caption]

Ha Joel! Ik vind je foto’s prachtig. Wat zien we gebeuren in deze fotoserie?

‘De foto’s laten zien wie ik ben. Die eerste foto, met dat overhemd, dat ben ik als ik met mijn ouders ben. Daarna plak ik glinsterende rhinestones op mijn gezicht. Dat ben ik als ik op feestjes en in clubs ben. Met mijn vrienden ben ik meer open, meer extravert. Dat is een andere kant van mij. Als ik dan terug naar huis ga, verander ik weer in de Joel met overhemd.’

Je bent twee verschillende Joels?

‘Ja, eigenlijk wel. Mijn ouders kennen die kant van mij niet. Ze weten niet dat ik queer ben. Maar dit is wie ik ben, wie ik ook ben.’

Joel Quayson
[caption tekst]

Hoe is dat veranderd toen je Document Nederland Junior won? Weten je ouders nu wel dat je queer bent?

‘Nee, ze weten het nog steeds niet. Ik was heel zenuwachtig om de foto’s aan mijn ouders te laten zien. Ze vroegen me ook ‘waarom heb je die diamantjes op je gezicht?’ Ik heb ze zoveel mogelijk uitgelegd, maar ik ben niet uit de kast gekomen. Dit is een goede opstap om dat ooit wel te doen.’

Weg van de echte wereld

Je bent student op het Grafisch Lyceum, richting fotografie. Op je Instagram zie ik veel fashionshoots en portretseries. Wat vind je leuk aan het fotograferen van mensen?

‘Ik vind het leuk om mensen te laten zien zoals ze zijn. Mensen die er tof uitzien en zich helemaal laten zien. Het is voor mij ook een uitdaging om te werken met modellen. Ik ben iemand die best wel zenuwachtig is en niet echt op de voorgrond staat. Meestal ben ik een stil iemand. Tijdens shoots moet je juist wel veel communiceren en dat is uitdagend en leuk. Als je me wat langer kent, ben ik namelijk wel weer best extravert.’

Je hebt zelf al eens fashionshoots geschoten. Wat vind je daar tof aan?

‘Je kijkt ernaar en bent even weg van de echte wereld. Het is mooi, lief, zacht en positief en happy. Ik ben gek van tijdschriften als Wonderland, Dazed en vooral I-D. Vol met foto’s waar ik naar kan blijven kijken. Ik houd van de transformatie bij zo’n shoot en de wereld die je instapt.’

Wat jij als kenmerk hebt: kleine diamantjes op de gezichten van je modellen. Waarom kies je daar voor?

‘Ja ik vind het heel leuk! Ook met bloemen erbij vaak. Voor mij is het mooi, heel lief, heel zacht. Weer even weg van de echte wereld.’

Fotografie Joel Quayson
[tekst caption]

Experimenteren

Tot slot: heb je inmiddels een antwoord op de vraag ‘wie ben ik?’

‘Haha, was het maar zo. Nee, ik blijf doorgaan met mezelf onderzoeken. Ik moet zeggen, het is best wel interessant. Om uitdagingen aan te gaan, te experimenteren, nieuwe mensen te ontmoeten. Het is eigenlijk hartstikke leuk. Dus ik zou het iedereen aanraden, om die zoektocht te blijven doen. Je weet nooit wat er op je pad komt!’

Je scoort Joels print nu in onze CJP Store.

Ook leuk voor je vrienden? Deel deze pagina