Museumbezoek
Museum

Hoe overleef ik een museumbezoek?

14 januari 2021

1 min leestijd

Nienke
Vastberaden stap je het museum in waar je al een poos heen wilt. Klaar voor een vruchtbare dag. Maar hoe haal je het maximale uit je museumbezoek? Wij geven je de slimste tips en tricks.

Misschien kom je nooit in musea, misschien loop je er wel eens rond maar heb je geen idee hoe je zo’n bezoekje aanpakt. Daarom 6 tips van professionals uit de museumwereld.

Bedenk voordat je gaat wat je wilt zien

Deze tip komt van onze eigen CJP-directeur Walter Groenen. Als jij een toffe expo wil zien, ga er dan gericht naar toe en kies wat je wilt zien. Heb je je rondje gemaakt? Wandel dan gewoon naar de uitgang. Je zult merken dat dat veel leuker is dan overprikkeld op de fiets stappen.

Bekijk eerst het kunstwerk zelf, ook al begrijp je het niet

Teo van den Brink, marketeer bij Museum De Fundatie in Zwolle, is pro eigen-interpretatie. Zet je brein aan het werk en laat de bordjes met teksten voor wat ze zijn. ‘Bekijk eerst het werk zelf en neem de tijd. Wat vind je ervan? Welk gevoel roept het op en begrijp je er iets van? Welk verhaal vertelt het werk je? Laat je inpalmen door dat wat je ziet en bedenk er zelf een betekenis bij,’ aldus Teo. Kun je daarna altijd checken of je hersenspinsels kloppen bij het bijschrift.

Ga ’s avonds naar het museum

Een aantal musea in Nederland zijn een dag per week in de avond geopend. Zo ook Foam Fotografiemuseum in Amsterdam. ‘Meestal is het op de avond een stuk rustiger, waardoor je je op je gemak door het museum loopt. Weinig afleiding om je heen betekent meer focus voor de stukken die je wilt zien,’ zegt Sophie van der Heijden van Foam. Of ga juist in de vroege ochtend: je vermijdt wachten in de rij, opstoppingen en je bent zelf ook nog lekker fris en energiek.

Bewonder eens het museumgebouw zelf

Vaak is het museum zelf ook een pronkstukje. Wat dacht je van het Rijksmuseum, Airborne Museum Hartenstein of het Kunstmuseum Den Haag? ‘Vergaap je aan mooie tegeltjes, hoekjes, bogen en nissen die de kunst nóg beter tot z’n recht laat komen," tipt Marita Smit, marketeer bij het Kunstmuseum.

Vertrouw op je eigen smaak en trek je niks aan van anderen

‘Als jij De Nachtwacht niet zo boeiend vindt, fok De Nachtwacht dan,’ zegt Ko van ’t Hek, van Kunst Kijken met Ko en Kho. Het allermooiste aan kunst is natuurlijk dat jij er zelf iets in ziet wat je stil laat staan en wat gevoelens losmaakt. Luister naar je ogen. Loop de voor jou oninteressante dingen voorbij en doe je te goed aan wat jij mooi vindt.

Neem een audiotour bij je museumbezoek

Een audiotour is altijd een goed idee, vindt Danielle Lakeman van Dutch Girls In Museums. ‘De bijschriften in musea zijn informatief, maar soms kun je net dat extraatje missen. Fijn dus als er wat interessante verdieping in je oor gefluisterd wordt.’

Tijd om een museum te ontdekken! Hier vindt je al onze museumkortingen.

Ook leuk voor je vrienden? Deel deze pagina