Young man is sleeping under the tree with the book royalty free image 1594909484 2

Het verdienen van pauzes in examentijd

18 mei 2022

2 min leestijd

Nienke

Het komt er voor velen alweer aan, de eindexamens. Voor sommigen kan het een erg stressvolle periode zijn en er zijn al honderden verhalen te vinden over wat je hiertegen kan doen. Waarbij ‘een goede voorbereiding’, ‘telefoon uit’ en ‘samenvattingen maken’ vaak bovenaan springen. Al zijn dit allemaal erg goede tips, zonder twijfel, proberen we het hier toch even wat anders te benaderen. Wat kan je doen na een dag leren? Zijn er bepaalde uitjes die geweldig werken tegen stres of waar kan je heen als al je oefenexamens voldoende zijn gemaakt? We bespreken enkele onderwerpen met Olivier, een bijlesdocent van Lyceo. Lyceo heeft al honderden leerlingen geholpen met hun eindexamens, dus die weten precies waar ze het over hebben. We hebben het over wat Olivier vroeger deed tegen stress, tips, rare dingen die hij is tegengekomen en meer.

Het verschilt natuurlijk erg per persoon hoe lang je met welk vak bezig moet zijn. Heb je meer moeite met wiskunde? Meer rekensommetjes maken. Moeite met Engels? Probeer meer te lezen (snelle tip: bijvoorbeeld een verhaal wat je al kent en leuk vindt, maar dan in het Engels, zo raak je de rode draad nooit kwijt). Het is dus onmogelijk een lijstje te maken met hoe lang je met wat bezig moet zijn. Echter gaan we wel een poging wagen om wat goeie richtlijnen en tips mee te geven. Zo is Olivier van mening dat een uurtje per dag, per vak, in de meeste gevallen genoeg zou moeten zijn. Zijn voorkeur gaat uit naar een actieve vrijetijdsbesteding na het leren om zo lichamelijke energie kwijt te kunnen raken na een hele dag mentale inspanning. Ga bijvoorbeeld een rondje hardlopen of maak een goede wandeling door een nieuw park als sporten niet je ding is.

Volgens Olivier kan het ook goed werken om je leertijd op te splitsen. Maak er in plaats van één lang uur, twee halve uurtjes van. Met daartussen in een korte pauze. Gebruik deze pauze bijvoorbeeld als pixelkwartiertje, ff alle snapjes en feeds door scrollen, je moet wel up-to-date blijven natuurlijk.

Maar ook dit verschilt uiteraard per persoon, heb je langer nodig om op gang te komen en zit je in een goede flow, blijf dan twee uur leren en pak daarna weer een langere pauze om een uur in de zon te kunnen zitten, bijvoorbeeld.

En na een tijdje is het ook genoeg geweest, wanneer je voor meerdere oefenexamens voldoendes hebt gehaald en je de stof op een simpele manier aan iemand kan uitleggen (hele goede manier om te testen of je de stof echt goed begrijpt), heb je het ook verdient om even de avond vrij te nemen. Ga bijvoorbeeld naar de bioscoop! Duurt ietsjes langer dan een film kijken op Netflix (qua fietstocht), maar je hebt wel gelijk het idee dat je een leuk uitje hebt gehad en dat niet deze hele periode alleen maar om leren gaat. Er komen genoeg leuke nieuwe films uit binnenkort!

Of heb je het idee dat je overdag al alles hebt gedaan wat je kan doen? Dus allemaal voldoendes voor oefenexamens, en je kan de stof simpel uitleggen. Ga dan een dagje naar de dierentuin, een museum of ga de hele dag lekker niks doen. Zoals Olivier het benoemt “Wees vooral realistisch en zie je pauze als een momentje rust en een refresher, in plaats van een afleiding!”

Je kan ook in je vrije tijd, na het leren of in het pixelkwartiertje, kijken naar leuke uitjes voor na de examens, heb je al een eindreis geboekt? Of zijn er leuke artiesten die binnenkort op een festival staan? Probeer dingetjes te zoeken waar je naar uit kan kijken voor de periode daarna. Het wordt (waarschijnlijk) een van de langste zomervakanties die je hebt gehad dus beloon je zelf vooral ook daarna met leuke dingen, uitstapjes en feestjes. Je hebt het meer dan verdient.

Blijf je nou stress hebben en krijg je het idee dat hierdoor het halen van je examen lastiger wordt? Doordat je bijvoorbeeld slecht kan focussen of telkens maar hetzelfde hoofdstuk vergeet omdat je te veel andere dingen moet onthouden? Klop dan eens aan bij Lyceo, die kunnen je helpen met elk probleem waar je qua leren tegen aanloopt en geven je meer structuur, tips en uitleg voor welk vak je dan ook moet halen.

In ieder geval, ook als je helemaal geen stress hebt, succes!

Ook leuk voor je vrienden? Deel deze pagina