Tangerine CJP
Lifestyle & Gadgets

Deze kunstwerken zijn gewoon met een iPhone gemaakt

15 januari 2021

1 min leestijd

Nienke
Van prijswinnende films tot expositiewaardige foto's. Deze vier parels zijn met een iPhone gemaakt.

Charlotte Prodger won de Turner Prize met een iPhone film

Kunstenares Charlotte Prodger reflecteert in de film Bridgit op haar afkomst, genderidentiteit en seksualiteit. De film neemt je mee van haar eigen lichaam naar de grijze Schotse zee en van het dek van een veerboot naar natte bossen. Kijk hieronder even naar een stukje van Bridgit, waar ze begin deze maand de belangrijkste Britse kunstprijs mee won. En dat flikt Prodger dus gewoon met een iPhone.

Noah Latif Lamp en Ciro Duclos stopten een iPhone in giethars

Klinkt super onhandig, maar dat is nou juist het idee achter het kunstwerk van Noah Latif Lamp en Ciro Duclos. De in giethars gegoten iPhone heet 0642764284. Als je het kunstwerk belt, krijg je een voicemail in drie verschillende talen te horen, waarna je een bericht kunt achterlaten. Ben je niet zo van het bellen? Je kunt ook sms’en, maar niemand zal ooit je bericht beantwoorden. Het werk vormt zo een soort biechtstoel voor de geheimen van iedereen die contact zoekt met de telefoon.

Joana Choumali bewerkte haar iPhone-foto's met een filter van naald en draad

Ça va aller’, ofwel ‘het komt wel goed’ is een uitdrukking die mensen in Ivoorkust gebruiken om elkaar gerust te stellen. Zelfs na een traumatische gebeurtenis als de terroristische aanslag in de badplaats Grand-Bassam in maart 2016. Drie weken na de aanval maakte kunstenares Joana Choumali een aantal indrukwekkende foto’s met haar iPhone. Vervolgens stikte ze met naald en draad door de foto’s heen om de lege plekken te markeren. Het resultaat: een kleurrijke fotoserie over een kille, verdrietige wereld.

Sean Baker maakte Tangerine met een minibudget en iPhone

Vóór de prachtige film The Florida Project maakte regisseur Sean Baker de minibudgetfilm Tangerine. En wat moet je je dan voorstellen bij een minibudget? Nou, dat is ongeveer het geld dat je voor een nieuwe wasmachine neerlegt. Baker had geen centen voor dure camera’s, dus schoot hij de film met zijn iPhone. Dat maakt het nóg toffer hoe de kleuren van het scherm knallen in de energieke, grappige en ontroerende film over transgenderescort Sin Dee, die na 28 dagen in de cel ontdekt dat haar verloofde het met een ander doet. Met een witte vrouw notabene! Wat volgt is een strooptocht door de wijk, op zoek naar wraak.

Ook aan de slag met een iPhone? Met CJP scoor je nu korting op een refurbished smartphone.

Ook leuk voor je vrienden? Deel deze pagina