Billieeilishisolatie
Concert

Deze artiesten maakten geweldige muziek in lockdown

09 januari 2022

1 min leestijd

Nienke
Is die lockdown toch nog ergens goed voor: er wordt geweldige muziek uit geboren. Deze zeven artiesten maakten pareltjes in isolatie.

Bon Iver

De koning van de zelfisolatie is Justin Vernon. In 2016 was hij even helemaal klaar met alles: zijn band viel uit elkaar door geruzie, hij haatte zijn werk bij een broodjeszaak en kampte met liefdesverdriet. Vernon besloot even alles achter zich te laten en vluchtte naar de jagershut van zijn vader, ergens op het platteland. Na drie weken bier drinken en televisie kijken besloot hij er muziek te maken. Na drie maanden had hij genoeg liedjes voor een debuut: dat werd For Emma, Forever Ago met megasuperhit Skinny Love.

Billie Eilish

Zeer efficiënt gebruik van elke vierkante meter van je slaapkamer, zo doet Billie Eilish het. Ze zong de liedjes voor When We All Fall Asleep, Where Do We Go? zittend op haar bed in. Met altijd haar broer Finneas tegenover haar, die in een al even krappe ruimte een hele set-up aan monitoren en keyboards had gepropt.

Radiohead

Veel legendarische albums hebben een legendarisch verhaal. Zo ook OK Computer van Radiohead. Na de opnames van megasucces The Bends was de druk torenhoog en vonden Thom Yorke en co in het kasteel St. Catherines Court een rustig toevluchtsoord. De band gebruikte alle hoeken en gaten van het kasteel: Let Down werd om drie uur ’s nachts opgenomen in een balzaal en Exit Music (For A Film) werd ingespeeld op een stenen trap.

Cuco

Een beetje blowen en muziek maken in je ouders garage is niet zo bijzonder. Behalve als platenmaatschappijen er lucht van krijgen en een oorlog om je handtekening starten. Het overkwam Omar Banos, aka Cuco. Na zijn toepasselijke debuut-EP Heavy Trip volgden twee mixtapes en scoorde Cuco een dikke hit met Lo Que Siento. Twee jaar lang vochten de grootste Amerikaanse platenmaatschappijen elkaar de tent uit voor Cuco’s krabbel; vorig jaar tekende hij een deal met zeven nullen met Interscope.

Tame Impala

Met albumtitels als Innerspeaker en Lonerism geef je vrij duidelijk aan wat voor persoonlijkheid je hebt. Kevin Parker van Tame Impala produceert tegenwoordig voor supersterren als The Weeknd en Lady Gaga, maar was vroeger liever op zichzelf. Lonerism nam hij op in zijn kamer in Perth. Daar experimenteerde hij er nachtenlang op los, geholpen door een klein jointje en wat flessen rode wijn.

Clairo

Claire Cottrill leerde gitaarspelen dankzij YouTube-tutorials en zette vanaf haar 13e covers online. In 2017 maakte ze als Clairo het liedje Pretty Girl met een keyboard dat rondslingerde op haar kamer. De bijbehorende clip – helemaal gefilmd met haar webcam – belandde in een YouTube-algoritme en pakte 47 miljoen weergaven. Vorig jaar bewees ze met haar geweldige eerste album Immunity geen eendagsvlieg te zijn.

Mac DeMarco

Anderhalf jaar lang de wereld rondtoeren gaat je niet in de koude kleren zitten. Mac DeMarco was het in 2013 dan ook kotsbeu. Hij sloot zichzelf op in zijn appartement in Brooklyn en ging lekker muziek maken. Geen revolutionaire nieuwe sound, gewoon meer van hetzelfde, maar dan nog beter. Daaruit kwam Salad Days met liedjes als Chamber of Reflection en Blue Boy.

Naar liveshows of festivals kun je even niet, maar gelukkig hebben we wel heel veel thuiskortingen. Check ze allemaal hier.

Ook leuk voor je vrienden? Deel deze pagina