Cover 2x 100
Museum

De vier duurste Nederlandse schilderijen ooit verkocht

01 maart 2022

1 min leestijd

Nienke

Dat er grote schildermeesters van Nederlandse bodem afkomstig zijn wist je waarschijnlijk al. Maar wist je dat het op één na duurste schilderij wat ooit verkocht is, een nog geen 70 jaar oud Nederlands kunstwerk is? Of dat het duurste schilderij van Rembrandt een commissie was van een oud studiegenootje? We hebben de vier duurste schilderijen van Nederlandse meesters op een rijtje gezet.


Van Gogh, Portret van Dr. Gachet
Van Gogh, Portret van Dr. Gachet

4. Van Gogh, Portret van dr. Gachet
Verkocht in 1990 voor € 82.5 miljoen

Er hangt veel mysterie rondom het portret van Dr. Gachet. Zo verdween het schilderij in 1990 van de aardbodem na verkocht te zijn aan de excentrieke Ryoei Saito, een Japanse papier magnaat die bekend stond om zijn dure smaak voor kunst. Zes jaar na de aankoop stierf Saito en werd het onduidelijk waar het (voor de meeste) onbetaalbare schilderij heen was verdwenen. In zijn wil stond dat hij gecremeerd wou worden met zijn schilderijen om problemen met erfrechten te vermijden. Gelukkig beschouwden zijn werknemers dit als een metafoor voor hoe mooi hij de van Gogh vond en hebben ze het schilderij intact gelaten. Het schilderij is vervolgens verkocht aan de Oostenrijker Wolfgang Flöttlen is stilletjes weer in Europa gekomen. Voor hoeveel Flöttl het schilderij gekocht heeft is onbekend.

Willem de Kooning, Woman III
Willem de Kooning, Woman III

3. Willem de Kooning, Woman III
Verkocht in 2006 voor € 122 miljoen

Niet eens het enige schilderij van Willem de Kooning in deze korte lijst. De Woman III is één in de reeks van zes schilderijen met het thema ‘de vrouw’. Nummer drie had een rustig plekje in het museum van moderne kunst in Teheran, Iran. Het doek kon je hier bekijken tot 1979, daarna waren de strenge overheidsregels in Iran tegen het vertonen van het vrouwelijk lichaam en dus werd het schilderij opgeborgen. In 2006 werd het aan Steven A. Cohen verkocht en was op dit moment het duurste schilderij ooit verkocht. Ook was de serie van zes ‘oer sensuele’ vrouwen de doorbraak die de Kooning zo bekend heeft gemaakt.

Rembrandt van Rijn, Huwelijksportretten
Rembrandt van Rijn, Huwelijksportretten

2. Rembrandt van Rijn, Huwelijksportretten
Verkocht in 2015 voor € 160 miljoen

Oké oké, het zijn eigenlijk twee doeken dus misschien een beetje oneerlijk om ze op deze manier op de lijst te zetten. Maar, nadat het Louvre en het rijksmuseum Amsterdam de spaarpotten hadden samen gegooid en deze schilderijen hadden gekocht werd afgesproken dat deze twee doeken nooit elkaar zijdes zouden verlaten. Romantisch, niet? Samen kostte deze doeken 160 miljoen euro en wisselen ze om de acht jaar van locatie. Zo zijn ze in 2016 weer naar huis gekomen en zullen hier tot 2024 in het rijksmuseum te zien zijn. In 1634 betaalde Marten Soolmans 500 gulden voor de twee doeken wat in die tijd al erg veel geld was. Waarschijnlijk koos Soolmans voor Rembrandt als schilder omdat ze elkaar kenden van de universiteit Leiden waar ze beide in 1630 rechten studeerden.

Willem de Kooning, Interchange
Willem de Kooning, Interchange

1. Willem de Kooning, Interchange
Verkocht in 2015 voor € 270 miljoen

Weer eentje van Willem de Kooning, en wat voor één. Het is het op één na duurste schilderij wat ooit verkocht is, terwijl het schilderij nog niet eens 66 jaar oud is. Ooit verkocht de Kooning het voor 4,000 dollar, 60 jaar later werd het verkocht aan Kenneth C. Griffin voor 300 miljoen dollar. Het schilderij showt een vrouw die op een stoel zit, al is dat met de Koonings schilderstijl zo goed als niet te zien. Wel is het schilderij door bijna elke kunstkenner en galerij erg geliefd. Griffin is zo schappelijk geweest het schilderij uit te lenen aan het Art Institute of Chicago, waar je hem rustig kan bewonderen en kan kijken of je in het echt wel een zittende vrouw ziet.

Ook leuk voor je vrienden? Deel deze pagina