Birds Nick van Tiem liggend 1400x788
Theater

Dans- en spoken wordvoorstelling 'Birds'

03 maart 2022

1 min leestijd

Robin de Baar

De nieuwste voorstelling van Dox is nu te zien in meerdere theaters in het land. De theatervoorstelling Birds gaat over een gesloten instelling voor jongeren en wat daar speelt. Wij gingen langs bij een van de laatste repetities voor de show van choreograaf en regisseur Dalton Jansen. Hij vertelt waar de voorstelling over gaat en waarom dit onderwerp zo belangrijk is. Wat betekent deze voorstelling voor hem? En hoe vond hij het wonen in een gesloten instelling?

De voorstelling Birds gaat over jongeren in een gesloten jeugdzorginstelling. Hoe is dat? Hoe voelt het om niet thuis te wonen en je onzeker te voelen onder de toekomst? Choreograaf en regisseur Dalton Jansen maakte deze voorstelling vanuit zijn eigen ervaringen. Hierbij heeft hij onderzoek gedaan naar andere jongeren die in een jeugdzorginstelling leven. Met al die verhalen en ervaringen is de voorstelling Birds ontstaan. Want hijzelf groeide ook op in deze jeugdzorginstelling. Vaak speelt eenzaamheid en onzekerheid een grote rol bij deze jongeren. Want hoe ga je verder als je uiteindelijk voor jezelf moet gaan zorgen? Ben je er dan wel echt klaar voor?

Dalton Jansen
Dalton Jansen, regie en choreograaf van Birds

De voorstelling zit vol met dans, spoken word en muziek. Het is een meeslepend verhaal en geeft een kijk op jongeren in een jeugdzorginstelling en hoe hun leven eruitziet. Want weten wij als buitenstaander wel wat er in het hoofd omgaat van de jongeren die in zo’n instelling leven? We hebben er allemaal wel een beeld van, maar is dit wel de juiste?

Dalton vertelt dat toen hij zelf in de jeugdzorginstelling zat, de begeleiders het geen goed idee vonden dat hij wilde dansen. Hij wil zijn verhaal nu aan jongeren laten zien en vertellen dat alles waar je van droomt, waar gemaakt kan worden. “Doe je best. Dat klinkt heel plat om te zeggen, maar probeer te kijken hoe je kan luisteren, want uiteindelijk ga je het zelf moeten doen. En zie je eigen ontdekkingsreis als een training.” Het interview van Dalton en een van de performers uit de voorstelling is binnenkort te zien op de YouTube van CJP.

De voorstellingen van DOX gaan altijd over onderwerpen die herkenbaar zijn voor jongeren. Cross-overs van theater, spoken word en dans zijn favoriet, jongerencultuur de inspiratiebron.

De voorstelling Birds is vanaf 2 maart 2022 tot en met 15 april 2022 in verschillende theaters te zien in het land. Let op! De CJP-korting verschilt per theater en is niet voor alle theaters in gebruik. Kijk op de website wijzijndox.nl voor de beschikbare tickets per theater.

Ook leuk voor je vrienden? Deel deze pagina