Faske Popronde

CJP in gesprek met Faske

25 mei 2022

2 min leestijd

Nienke

Fasil Kuiper, beter bekend als Faske. Samen met Jurjen en Wieger maakt hij muziek onder de naam Faske. Hij treedt op met een live band en gaat binnenkort op tour. Faske is een muzikant die zijn inspiratie haalt uit zijn leven als twintiger. Zijn eerste EP Jij belt mij alleen wanneer jij dronken bent is net uit. De teksten op zijn EP beschrijven de feestjes, opstapelende studieschuld en sporadische hartzeer. Dit mixt hij met traditionele instrumenten, orgels en poppy synths uit de jaren 80. Dit alles vertaalt hij naar popliedjes waarin hij probeert op speelse wijze soms de wat zwaarmoedige onderwerpen te relativeren en bespreekbaar te maken.

We spraken dit aanstormend talent bij de Blokhuispoort in Leeuwarden. Een prachtige oude gevangenis wat nu een bieb is geworden. De rest van het terrein wordt gebruikt door ondernemers om te werken. Midden in de oude gevangenis, ergens op een rustige plek vertelde Faske over zijn muziek, wat het voor hem betekend en wat hij verwacht van de Popronde Tour.

Fasil is bekend onder zijn artiestennaam Faske. Hoe ben je op die naam gekomen?
Faske is een verkleinwoord in het Fries. Als je bijvoorbeeld Klaas heet, kan je dat verkleinen in Klaske. Dus de naam Faske is een verkleinwoord. Een soort van Frisisme.

‘een jongen uit mijn klas had een gitaar en daar was ik best jaloers op, want ik wilde ook gitaar spelen.'


Je woonde in een klein dorpje in de provincie Friesland, hoe ben je begonnen met muziek maken?
Rond een jaar of 11 ging ik gitaar spelen. Toen begon ik actief met liedjes maken. Daar is het voor mij begonnen. Voordat ik begon met gitaar spelen had ik eerst blokfluitles, zoals bijna iedereen in het dorp. Daar was ik te druk voor, dus werd ik eraf gestuurd.

Ik wilde graag gitaar gaan spelen, een jongen uit mijn klas had een gitaar en daar was ik best jaloers op want ik wilde ook een gitaar. Mijn vader zei toen, ga eerst maar een halfjaar Guitar Hero doen en als je het dan nog niet saai vindt kopen we een gitaar. Dus na een halfjaar kochten we een gitaar en kwam ik op een wachtlijst voor gitaarles. In de tussentijd speelde we met een groep van 6 à 7 personen, volwassenen en kinderen samen gitaar. Liedjes zoals de Lion King en Guns N’ Roses.

Je was dus al enige tijd bezig met muziek, hoe ben je ermee verdergegaan?
Ik heb veel hiphop gemaakt, maar ook rap liedjes en R&B. Ook vond ik het leuk om anderen te helpen met muziek opnemen, dat heb ik ook nog wel een tijdje geprobeerd. Door toeval heb ik toen Nederpop ontdekt en ben ik dat gaan maken. Niet dat ik het ontdekt heb hoor, haha. Ik hoorde het en ben toen dat genre muziek gaan maken.

Je ging toen verder met het maken van Nederpop muziek, hoe heb je dat aangepakt?
Door te kijken wat ik nodig had als muzikant, ik woonde in Friesland. Er zijn niet heel veel bekende muzikanten in de regio. We zijn gaan kijken naar een goede producer en naar wie ons kon helpen betere muziek te maken. Ook keken we hoe we op de radio konden komen of eens op televisie. We hebben toen hulp gevraagd aan mensen die meer ervaring en kennis hadden dan wij.

‘Met Wieger was er zo’n goede klik dat we besloten om samen een heel project te maken en hij overtuigde ons om serieuzer bezig te gaan met muziek maken’


Jurjen en Wieger zijn je producers, hoe is die samenwerking met Wieger ontstaan?
Ik had een demo laten horen bij een demopanel in Den Haag, dat heette Drop it like it’s HOT. Daar waren meerde producers aanwezig. Ongeveer een halfjaar later werd ik gebeld of we mee wilden doen aan een uitwisseling tussen Friesland en Den Haag. We zouden toen allemaal optredens gaan doen, helaas kon dat niet doorgaan door corona. We zijn toen één week lang de studio in gegaan o.a. met Wieger. Met hem was er zo’n goede klik dat we besloten om samen een heel project te maken en hij overtuigde ons om serieuzer bezig te gaan met muziek maken. Nu schrijf ik met Jurjen de teksten samen en als we de tekst goed vinden gaan we naar de studio. Daar maken we het liedje dan met z’n drieën af.

Je maakt nu al langere tijd muziek, wie zijn je voorbeelden?
Frank Boeijen, Boudewijn de Groot of juist Ronnie Flex, een beetje in die hoek. Ik hou vooral van eigenzinnig schrijven en ik vind dat ze dat alle drie wel hebben. Qua buitenlandse artiesten ben ik best wel een Kanye West fan. Nirvana vind ik ook een hele toffe band, verder luister ik voornamelijk Pop.

Je hebt al meerdere liedjes op je naam staan, hoe zou je je eigen muziek omschrijven?
Ik zou mijn muziek omschrijven als Nederpop en dan ook echt het genre Nederpop. Daarmee bedoel ik de invloeden vanuit Pop Beat en de quirky geluiden. Qua schrijfstijl probeer ik wel een knipoog te geven naar hoe we vroeger schreven in het Nederlands. Dat vind ik wel leuk om te doen.

Wat is je favoriete liedje van alle liedjes die je hebt uitgebracht?
Qua tekst; Wijn & Politiek. Muzikaal gezien moet mijn favoriete liedje nog uitkomen. Wijn & Politiek vind ik mijn best geschreven tekst. Het is ook helemaal niet geschreven met de intensie om een hit te maken of mensen te laten dansen. Het liedje gaat over de politiek en een uit de hand gelopen ruzie. Dit vind ik een grappig onderwerp. Ik vind het ook echt leuk als mensen naar me toe komen om te zeggen dat Wijn & Politiek hun favoriete liedje is. Het is niet een liedje dat voor iedereen gemaakt is. Ondanks dat, vind ik het wel één van mijn betere liedjes

‘Ik verwachtte niet dat mensen dat een leuk liedje zouden vinden, tot op de dag van vandaag vind ik dat nog best vreemd’


Ondertussen is je meest bekende liedje toch wel Jij belt mij alleen wanneer jij dronken bent. Waar staat dat liedje voor?
Dit heeft voor mij veel veranderd. Het is heel anders dan Hiphop waar het voor mij mee begon. In de Hiphop is 100.000 streams niet veel, vooral als je kijkt naar artiesten als Fresku of Ronnie Flex. In de Pop, en zeker in de Nederlandse Pop, kan het al wat eerder, als het goed is en wordt opgepakt door de radio. Dat heeft er bij ons wel voor gezorgd dat we meer konden gaan optreden en mogen mee doen aan hele toffe projecten. Daar ben ik wel heel blij mee, vooral omdat ik er niet in geloofde. Ik verwachtte niet dat mensen dat een leuk liedje zouden vinden, tot op de dag van vandaag vind ik dat nog best wel vreemd.

5 mei voelt al even geleden maar je was dit jaar Friese Ambassadeur van de Vrijheid, hoe was dat?
Ja het was heel tof, leuker dan verwacht. Samen met Jelmer speelden we op 4 mei. Jelmer is normaal drummer maar stond nu als gitarist om het podium. Dus dat was een bijzondere ervaring en heel spannend, normaal heb ik niet echt zenuwen maar nu wel. Dat was ook wel eens leuk om mee te maken. 5 mei was ook een hele toffe show. Het podium waar we optraden stond helemaal vol met mensen en iedereen kende de tekst ook. Dat was wel een ontroerend moment om in je eigen stad zo ontvangen te worden.

Je bent geselecteerd voor de Popronde 2022, wat verwacht je ervan?
Ik verwacht dat het heel vermoeiend gaat worden, maar ook heel leuk. Ik hoop dat we veel mogen spelen en veel boekingen krijgen. Het zou tof zijn als we als band kunnen laten zien dat we een goede liveshow neer kunnen zetten en dat we niet alleen studiomuzikanten zijn. Wat we op de plaat zetten, ook in het echt kunnen laten horen op het podium.

Je treedt deze zomer bij meerdere festivals op, welke kijk je het meest naar uit?
In het festival Klomppop, daar heb ik heel veel zin in. We zijn ook benaderd voor een festival in Utrecht voor mensen die slechtziend of slechthorend zijn. Hier gaan we een 4 of 5D experience doen met mensen die gebarentaal kunnen. Ook met geur en kleur voor mensen met een visuele of gehoor beperking, zodat zij ook naar een festival kunnen. Dat vind ik heel tof om daar onderdeel van te mogen zijn.

‘Dat zijn juist dingen die men graag hoort van een artiest, dus hou het vooral dicht bij jezelf en geniet ervan’


Wat zou je jongeren die ook muziek willen maken als tip mee willen geven?
Ik zou zeggen, pak een gitaar en als je een bijbaantje hebt spaar voor je eerste microfoon. Ga er vooral van genieten. Het is wel een echte baan, dus als jij je tijd en energie erin steekt is er heel veel mogelijk. Probeer vooral jezelf te zijn, het helpt niet om anderen na te doen. Hou het dicht bij jezelf. Dingen waarvan je misschien zelf denkt dat is niet tof, vinden anderen dat misschien wel. Bijvoorbeeld, een blauwtje lopen of dat er iets misgaat in de vriendengroep. Dat zijn juist dingen die men graag hoort van een artiest, dus hou het vooral dicht bij jezelf en geniet ervan.

Faske start in september met zijn Popronde tour. Wil jij daar nou graag bij aanwezig zijn? Check cjp.nl en bekijk de tourdata. Vergeet ook zeker niet te kijken op Faske zijn Instagram en luister zijn muziek via Spotify! Dit interview is ook te bekijken via YouTube.
Popronde tourdata

Ook leuk voor je vrienden? Deel deze pagina