Pumasuperatom lifestyle puma
Lifestyle & Gadgets

Dit zijn de allereerste sneakers ooit gemaakt

10 maart 2021

1 min leestijd

Nienke
Ooit, lang geleden, bestond er een wereld zonder sneakers. Mensen gingen met loodzware en spuuglelijke stappers over straat. Tot de sneaker werd geschapen. Dit zijn de allereerste sneakers die merken als Adidas, Nike en Puma op de markt brachten.

Nike Waffle Racer

Fun fact: Nike begon als Blue Ribbon Sports en importeerde Onitsuka-sneakers (het latere Asics) uit Japan. Dat veranderde in 1970 toen mede-oprichter Bill Bowerman ging experimenteren met rubber en een wafelijzer. Zo ontwierp hij een sneaker met een rubber zool in wafelpatroon: de Nike Waffle Racer, die onder Amerikaanse atleten werd uitgedeeld.

Nike Waffle Racer - Lifestyle - Sneakersnstyle
De Nike Waffle Racer anno 2021

Adidas Samba

Het legendarische verhaal achter Adidas blijft te goed om niet te vertellen: de broers Adolf en Rudolph Dassler starten dit schoenenbedrijf in 1949. Maar na een ruzie vertrekt Rudolph en start hij zijn eigen bedrijf, dat we nu kennen als Puma. Adolf gaat verder met Adidas en lanceert in 1950 de Adidas Samba. Destijds bedoeld voor voetballers, nu om blits mee te maken.

Adidas Samba - lifestyle - Adidas
De Adidas Samba anno 2021

Converse All Stars

Je zou het niet zeggen, maar ook Converse richtte zich ooit op sporters. Basketballers welteverstaan. De originele Converse All Star was lichtbruin met een donkerbruine rubber zool en werd groot gemaakt door basketballer en coach Chuck Taylor. De All Star was niet alleen populair bij basketballers, maar ook bij het Amerikaanse leger: in de jaren dertig was het zelfs de officiële Armed Forces-sneaker.

Converse All Stars - lifestyle - Converse
De Converse All Stars zien er al een aantal jaar hetzelfde uit.

Puma Super Atom

Terug naar de broertjes Dassler en dan vooral Rudolph. Die had genoeg van werken met zijn broer en richtte zich met Puma in eerste instantie op voetballers. In 1952 brengt hij een revolutionaire schoen op de markt met de Puma Super Atom: de eerste voetbalschoen met noppen die je er zelf in kunt draaien.

Puma Super Atom - lifestyle - Puma
Een paar jaar geleden verscheen een remake van de Super Atom.

Asics Onitsuka Tiger

In de Verenigde Staten en Duitsland gebeurde heel wat op het gebied van sneakers, maar ook Japan zat niet stil. Kihachiro Onitsuka wilde Japanse jongeren aan het sporten krijgen en richtte zich op basketbalsneakers. De klassieke Asics-strepen kwamen later pas, toen Onitsuka fuseerde met Tiger en op de Olympische Spelen furore maakte met de Onitsuka Tiger Corsair.

Onitsuka Tiger Corsair - lifestyle - SneakersEU
De classic Onitsuka Tiger Corsair

Reebok – Foster’s Running Pumps

Voor de misschien wel allereerste sneaker moeten we naar de overkant van de plas. In 1890 start de Brit J.W. Foster zijn eigen schoenenmerk. Zijn sneakers worden al snel populair bij atleten: de Foster’s Running Pumps met noppen zijn uitermate geschikt voor atletiek. Hardloper Harold Abrahams wint er goud mee op de Olympische Spelen in Parijs. In 1958 verandert het bedrijf de naam in Reebok.

Loop jij het liefst rond op echte classics? Bij Sneakers.nl vind je ze allemaal, van de Adidas Samba tot de Asics Onitsuka Tiger Cortez. Bovendien krijg je er 20% CJP-korting!

Ook leuk voor je vrienden? Deel deze pagina