Ryangoslingdrive

6 absolute filmklassiekers waar je nu ein-de-lijk tijd voor hebt

27 januari 2021

1 min leestijd

Nienke
Nieuw deze lockdown: de avondklok. Je kunt natuurlijk lekker gaan rellen, maar je kunt ook wat beleven op de bank. Wij tippen 6 filmklassiekers waar je nu ein-de-lijk eens de tijd voor hebt.

1. Her

Als Joker is Joaquin Phoenix behoorlijk angstaanjagend, maar in Her herken je hem eigenlijk niet. Phoenix speelt de zachtaardige Theodore die op het punt staat te scheiden. En daar worstelt hij enorm mee. Daarom schaft hij een personal assistant aan, in de vorm van een AI (kusntmatige intelligentie) Die AI ontpopt zich als een charmante stem en goed gezelschap. Zo goed zelfs, dat het Theodore’s hoofd op hol brengt.

2. Shoplifters

Toepasselijk toch, winkeldieven? Al is Shoplifters niet gewelddadig, eerder aandoenlijk. Een Japanse ‘familie’ hosselt hun kostje bij elkaar. Kostwinner Osamu gaat vaak op supermarktstrooptocht met zijn zoon Shota. Je ziet dan al aankomen dat al dat gejat en geroof een keer fout gaat. Maar wel op een verrassende manier: de ‘familie’ van Osamu zal nooit meer hetzelfde zijn.

3. Melancholia

Misschien niet de beste tip als je je al wat neerslachtig voelt, maar deze klassieker van Lars von Trier moet je toch een keer gezien hebben. In twee delen gidst Von Trier je door de depressieve hoofdstukken van Justine. Ze is kersvers getrouwd, maar dat zorgt eerder voor meer problemen dan vreugde.

4. Jagten

Jagten – Deens voor ‘De Jacht’ - is een nachtmerrie zonder monsters. Lucas werkt met veel plezier op een kinderdagverblijf. Als één van de kids daar een suggestieve tekening maakt, is dat plezier voor Lucas in één klap weg. De ouders bombarderen Lucas tot pedofiel. En vanaf die valse beschuldiging gaat het van kwaad tot erger.

5. Drive

Een lekker stukkie rijden met Ryan Gosling, wie wil dat nou niet? Al willen we je vast waarschuwen: het wordt geen rustig ritje. Gosling speelt een stuntman die in de avonduurtjes bijklust in het criminele circuit. Als chauffeur is hij verantwoordelijk voor de draaiende motor en gierende banden. Maar van sommige dingen in het leven kun je niet heel hard wegrijden, zo ondervindt hij.

6. La Grande Bellezza

Gelukkig zijn we nog niet 65. En als je dit leest en wel 65 lentes telt, dan ben je op de verkeerde site. In deze Italiaanse klassieker kijkt de 65-jarige Jep mijmerend terug op zijn leven. Ja, hij heeft als journalist ooit een succesvol boek geschreven, maar heeft hij ook niet ontzettend veel kansen laten liggen?

Je ziet al deze films op CineMember, natuurlijk met CJP-korting. Want in deze tijd kun je er best een streamingsdienst bij hebben, toch?

Ook leuk voor je vrienden? Deel deze pagina