Whats App Image 2021 06 11 at 09 16 59

Ik fietste 50 kilometer op een Swapfiets (zonder versnellingen)

11 juni 2021

1 min leestijd

Nienke

Een Swapfiets is supercomfortabel voor een klein stadsritje. Even langs het terras, de supermarkt, de bioscoop. Maar wat als je er een fikse fietstocht van 50 kilometer op maakt? ‘Zitten er geen versnellingen op dit ding’?

‘En waarom precies 50 kilometer?’ Het meisje van de Swapfiets-store op Utrecht Centraal kijkt me vragend aan. Ik weet het zelf eigenlijk ook niet zo goed. Twee weken geleden kwam ik op het idee: 50 kilometer fietsen op een Swapfiets. Want is deze studentenfiets pur sang ook geschikt voor een grote tocht in plaats van een ritje Albert Heijn? Terwijl mijn Swapfiets Original klaar wordt gemaakt voor de tocht der tochten, babbel ik nog wat over mijn verwachtingen. ‘Ik denk dat ik drie uur onderweg ben.’ (…) ‘Hoe hard fiets je gemiddeld op een stadsfiets? 20 kilometer per uur?’ (…) ‘Tot hoe laat zijn jullie eigenlijk open?’ Dan is mijn stalen ros gereed. Andiamo!

Nog even cool poseren met mijn nieuwe fiets.

0,2 km: Zitten er geen versnellingen op dit ding? De moed zakt me nu al in de schoenen terwijl ik van TivoliVredenburg de Amsterdamsestraatweg op scheur. Ik trap als een koffiemolentje en haal niemand in. Dit worden lange kilometers.

1,4 km: Ik parkeer m’n rode biciclette voor de deur bij CJP-collega David. Na een korte fotoshoot geeft hij me advies: ‘Ik zou langs De Vecht fietsen. Supermooie route’. Lijkt me een goed idee, dus ik Google Maps mezelf richting Vecht.

4,9 km: De weilanden winnen langzaam terrein. Ik Swapfiets de stad uit richting Oud-Zuilen en hang op mijn stuur.

9,6 km: Een wielrenner sjeest me voorbij. Normaal zou ik in het wiel springen – ik fiets ook graag – maar dat zou er nu belachelijk uitzien. Ik heb nog steeds de koppige ambitie om hard te fietsen en peddel als een gek.

Een trotse Loosdrechtse Plassen-selfie.

14,3 km: Daar is de realisatie: je kunt geen tempo rijden op een Swapfiets zonder versnellingen. Ik staak mijn verzet – pun intended – en fiets niet langer als een bezetene.

18,7 km: Yup, deze route is mooi. De Vecht kronkelt zicht langs villa’s, landhuizen en halve of hele kastelen. En ik kan het allemaal uitstekend in me opnemen, want ik fiets 19 kilometer per uur.

19,1 km: Voorlopig volg ik de Vecht en fietsbordjes. Ik weet dat Loosdrecht niet ver is van hier.

22,1 km: In mijn neus is een pollenfestival gaande. ‘Nee, ik heb geen corona, het is h-h-ATSJOE!!’

24,7 km: Door het dorpje Loenen aan de Vecht slingert een rode fietsstraat met aan weerszijden hoge heggen. De inwoners ergeren zich hier al jaren groen en geel aan aso-wielrenners die met 40 per uur de bochten induiken. Ik vind het ergens wel prettig dat ik vandaag domweg niet hard kan en oog als een sympathieke Swapfiets-student die énorm verdwaald is.

29,0 km: Vliegjes en beestjes landen op mijn shirt. Langs de Loosdrechtse Plassen is het een drukte van insectenbelang. Ik probeer een sprintje langs het water om een topsnelheid te halen. 25 kilometer per uur is het hoogst haalbare.

Swapfiets in hooikoortsland!

32,4 km: Een NK Swapfiets, bestaat dat? En hoe hard zouden ze dan fietsen?

33,5 km: Ik passeer twee bejaarden op een elektrische fiets. Ze kijken me vreemd aan.

36,1 km: Zadelpijn. Het moest er van komen. Ik parkeer mijn Swapfiets bij een bankje en puf even uit.

36,1 km: Ok, slecht plan. Hooikoortsaanval! Ik gooi wat water in mijn gezicht en spring weer op de fiets.

38,9 km: Het wordt wel tijd om weer eens op Google Maps te kijken. Ik wil net mijn telefoon uit mijn tas vissen als ik een bord zie: ‘Maarsseveense Plassen’. Hee, dat ken ik! Ik fiets langs zonnebadende mensen en zie ineens Utrecht-Overvecht opdoemen.

47,8 km: Ik hobbel over de klinkers van de gracht en zie eindelijk Swapfiets-soortgenoten. Dat voelt vertrouwd. Ik doe nog een extra rondje over de singel, want anders kom ik niet aan de 50k.

50,7 km: Moegestreden en met een loopneus arriveer ik bij de Swapfiets-flagstore. 3:03:57 onderweg, 2:36:15 gefietst en een gemiddelde snelheid van 19,5 kilometer per uur. Ik ben tevreden en trakteer mezelf op een milkshake.

Moraal van het verhaal: ja, je kunt prima 50 kilometer fietsen op een Swapfiets zonder versnellingen. Het blijft ook bij een grotere afstand dan huis – Albert Heijn een comfortabele fiets. Accepteer gewoon dat het langzaam gaat en trek er een hele middag voor uit. Maar als je nét iets harder wilt, zou ik je toch een andere (Swap)fiets aanraden.

Ook proberen? Of wil je gewoon een Swapfiets voor kleinere ritjes? Met CJP betaal je geen aanmeldkosten en scoor je 50% korting op de eerste drie maanden van je Swapfiets-abonnement!

Ook leuk voor je vrienden? Deel deze pagina