Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Support
Word lid Mijn CJP
De meest onvergetelijke optredens op Nederlandse festivals
18 JUN 2020 • Door Daantje Voshaar • Meer blogs over Muziek Festival

De meest onvergetelijke optredens op Nederlandse festivals

Eigenlijk hadden we dit lijstje helemaal niet willen schrijven, want dat zou betekenen dat alle festivals gewoon door zouden gaan deze zomer. Helaas moeten we nog minimaal een jaartje wachten tot we weer springend, ravend en dansend in de massa staan. 

Tot die tijd moeten we het doen met optredens van voorgaande jaren en dat is helemaal zo erg nog niet.

Arcade Fire - Pinkpop 2014

De echte Nederlandse festivalervaring is natuurlijk in je regenponcho meeblèren terwijl het water met bakken uit de hemel komt vallen. Al was het optreden van Arcade Fire op Pinkpop 2014 weer iets te extreem: door het KNMI werd zelfs code rood afgegeven. Bij het nummer No Cars Go begon het hard te regenen, maar het deed niets af aan de festivalsfeer, het was juist sfeerverhogend.

Radiohead - Best Kept Secret 2017

Radiohead als headliner: veel festivals kunnen er alleen maar van dromen. Voor Best Kept Secret kwam die droom in 2017 uit. De band veranderde iedere avond van hun tour hun setlist, zodat het een verrassing was welke nummers ze wel of niet gingen spelen. Ze hielden het klein en daardoor was het juist heel overweldigend. Het was muisstil in Brabant en dat komt niet vaak voor.

Rage Against the Machine - Pinkpop 1993

Tijdens hun show krijgt Rage Against the Machine het publiek zo aan het springen dat er officieel sprake is van een aardbeving. Met name Killing In The Name zorgt voor zulke sterke trillingen, dat er 1 op de schaal van Richter wordt gemeten. Een ding is zeker: ze hebben een stevige indruk achtergelaten.

Travis Scott - WOO HAH! 2017

Bij WOO HAH! staat elke show garant voor een gigantische moshpit, maar zo'n grote als bij Travis Scott zagen we nog niet eerder. Of je nou helemaal vooraan, achteraan of aan de zijkant stond: er was geen ontkomen aan. Van die beelden krijgen we allemaal wel goosebumps.

Sigur Rós - Lowlands 2008

Doodse stilte. Dat is best knap voor een festivalterrein met een paar duizend man. Toch lukte het de IJslandse band Sigur Rós. Hun show in de tent werd alleen nog maar krachtiger door de (daar heb je ze weer) harde regen en bliksem van buiten. Door veel Lowlanders wordt dit beschouwd als een van de beste optredens ooit op Lowlands.

Krezip - Pinkpop 2000

Voor 2000 had nog bijna niemand van de Nederlandse band Krezip gehoord. Hun debuutalbum Nothing Less was nog maar net uit en de single I Would Stay deed weinig in de hitlijsten. Hun optreden op Pinkpop bracht verandering: de reacties waren lovend en I Would Stay stond drie weken lang op nummer 1.

 

De Staat - Down the Rabbit Hole 2015

De Staat stond in 2015 niet eens op de line-up van Down The Rabbit Hole. Toch gingen er geruchten dat er diep in de nacht in het bos iets zou gaan gebeuren. En wie zoekt, die zal vinden: de konijntjes werden zonder dat ze het zelf wisten onderdeel van een echte bosrave. 

Tame Impala - Lowlands 2015

Net voordat Tame Impala in 2015 doorbreekt met hun album Currents, stond de band al op Lowlands. De show overlapte deels met de shows van Major Lazer en Kendrick Lamar, maar toch stond het tot ver buiten de tent ramvol. Een intieme sfeer en de psychedelische lichtshow zorgden voor magie in Biddinghuizen

Pearl Jam - Pinkpop 1992

Misschien wel het bekendste moment uit de geschiedenis van Pinkpop: Pearl Jam-frontman Eddie Vedder die op een metershoge cameramast klimt en zo het publiek induikt. Eigenlijk wel jammer dat iedereen zich alleen dit moment herinnert, want het optreden wat ze erbij gaven is misschien wel net zo legendarisch.

Helaas geen festivals, maar er is alsnog genoeg te doen deze zomer. Check hier waar je allemaal wel heen kunt met CJP.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.