Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Support
Word lid Mijn CJP
Jongeren met vervallen tickets steunen cultuursector: 9 op 10 vinden concert- of festivalkaartje bewaren beste optie
28 MEI 2020 • Door Rick van Veluw • Beeld: WOO HAH, Maite de Lorenzo • Meer blogs over Festival Muziek Theater

Jongeren met vervallen tickets steunen cultuursector: 9 op 10 vinden concert- of festivalkaartje bewaren beste optie

De meeste jongeren steunen de cultuursector door hun ticket te bewaren voor een gecanceld festival, concert of voorstelling: negen op de tien jongeren (88%) vinden dat je het beste je kaartje kunt bewaren als het evenement verplaatst is door de coronacrisis. ‘Als je dit jaar toch al wilde gaan, waarom volgend jaar dan niet?’

Dat blijkt uit onderzoek van 3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel, in samenwerking met 3FM en CJP. Door de coronacrisis gaat er deze zomer een streep door alle festivals, voorstellingen en concerten: tot en met 1 september mogen er geen evenementen worden georganiseerd in Nederland. Dat raakt de culturele sector hard. Veel events zijn inmiddels verplaatst en festivals, poppodia en theaters riepen tickethouders dan ook op om hun tickets te bewaren.

Gewoon volgend jaar gaan

Jongeren geven daar massaal gehoor aan: 88% van de deelnemers van dit onderzoek heeft begrip voor de bewaar je ticket-oproep. De meesten besluiten dan ook om hun geld niet terug te vragen (86% bij festivals en 81% bij voorstellingen). ‘Als we volgend jaar nog van cultuur willen genieten, zit er niets anders op. Er komt te weinig steun vanuit de overheid, dus moeten we er zelf alles aan doen om de festivals, podia en artiesten te redden,’ zo zegt een van de deelnemers. Of, zoals een andere deelnemer het verwoordt: ‘Als je dit jaar toch al wilde gaan, waarom volgend jaar dan niet?

Een kleine groep gaat wel voor restitutie: dan gaat het om jongeren die één of meer festivaltickets hebben gekocht. 14% van de jongeren met een of meerdere festivaltickets vraagt voor ten minste één kaartje het geld terug. Bij concerten is dat 9%. ‘Sommige mensen kunnen het geld van het kaartje misschien goed gebruiken voor iets anders,’ aldus een van de deelnemers.

Lees hier wat een zomer zonder festivals betekent voor festivals als WOO HAH!, Best Kept Secret en NN North Sea Jazz. 

Over dit onderzoek

3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel, stuurt circa eens per maand een vragenlijst aan leden tussen de 16 en 34 jaar. Aan dit onderzoek, in samenwerking met CJP en gehouden van 18 tot en met 24 mei 2020, deden 1.694 deelnemers met een kaartje voor een festival en/of voorstelling mee. De resultaten zijn na weging representatief voor vijf variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, stemgedrag en spreiding over het land.

Godzijdank gaat de culturele sector vanaf 1 juni weer zachtjesaan open. Check hier waar je allemaal weer heen kunt met CJP en hoe je tickets scoort.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.