Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Support
Word lid Mijn CJP
De mooiste dichtregels gaan over regenwormen en navelpluis
03 FEB 2020 • Door Roos Wolthers • Beeld: Michael Kooren • Meer blogs over Lezen

De mooiste dichtregels gaan over regenwormen en navelpluis

Dichteres Ellen Deckwitz schreef ooit: ‘Acht dichtregels kunnen de impact hebben van een actiefilm en een natuurdocumentaire in één.’ Wij denken dat ze de poëzie daarmee onderschat. Afgelopen jaar vroegen we zes CJP’ers op literaire festivals welke regels hen het meest raakten en het blijkt dat één dichtregel al een gigantische impact kan hebben.

Kiki (23)

Kiki ziet altijd beelden als ze luistert naar poëzie. Toen ze Merel van Slobbe hoorde voordragen op Wintertuinfestival, zag ze onmiddelijk haar ex voor zich.

'Voor mij gaan deze regels over het moment dat je je realiseert dat een relatie die nu nog teder en fijn is gaat eindigen. Ik vind de combinatie van zachtheid en hardheid in Merels gedichten heel mooi, en bij deze zinnen kan ik me onmiddelijk een voorstelling maken. Ik zie vaak beelden voor me als ik poëzie lees of hoor. Toen ik deze twee zinnen hoorde, zag ik meteen mijn ex-vriendin voor me. Ik moest denken aan de verdrietige, maar fijne momenten vlak voor ik besloot dat het echt niet werkte tussen ons. Toen Merel voordroeg op Wintertuinfestival was het echt een performance, er was ook een danseres die een choreografie uitvoerde op de gedichten. De zinnen kwamen daardoor nog intenser binnen, ik kon ze me door de dans concreter verbeelden.'

Loranne (22)

Loranne viel bijna in slaap op de Nacht van de Poëzie, maar de voordracht van Ellen Deckwitz schudde haar weer helemaal wakker.

‘De Nacht van de Poëzie is een lange zit: je luistert van 20.00 tot 03.00 naar dichters. Rond een uur of twee was ik moe. Ik kon me niet goed meer op de gedichten concentreren en was bang dat ik in slaap ging vallen. Toen kwam Ellen Deckwitz op. Ze heeft enorm veel energie en ze wist me met haar performance weer helemaal wakker te krijgen. Ik vond vooral deze zin heel leuk, uit een gedicht waarin de ik-persoon in een regenworm verandert. Hij was onverwacht en grappig, precies wat ik nodig had na een aantal serieuzere dichters.’

Thijs (21)

Bij liefdesgedichten denk je meestal aan romantische teksten vol zoetsappige vergelijkingen. Thijs ontdekte tijdens het NK Poetry Slam dat ze ook griezelig en smerig kunnen zijn.

'Het NK Poetry Slam (een wedstrijd voor perfomancedichters, red.) sluit altijd af met een finalebattle waarin de beste twee dichters om en om voordragen. Vaak dragen dichters gedichten voor waarin ze de ander de grond in boren. Martje Wijers droeg juist een liefdesgedicht voor. Maar dan wel een vreemde, vol zinnen die liefdevol, smerig en griezelig tegelijk zijn. Die zin over navelpluis is een goed voorbeeld, die is in mijn hoofd blijven hangen. Terwijl ze het gedicht voordroeg, keek ze haar tegenstander, Maxime Garcia Diaz, strak aan. Het was enorm spannend, veel spannender dan als ze voor een expliciet gemeen gedicht had gekozen.'

Karlijn (22)

Clichés saai? Echt niet! Karlijn bezocht Poetry International Festival en vindt nu dat alle gedichten over clichés moeten gaan.

'Ik zag Roelof ten Napel op de uitreiking van de C. Buddingh'-prijs, waarvoor hij was genomineerd. Ik vind het ongelofelijk dat hij niet heeft gewonnen, hij is zo goed. Ik vind het heel bijzonder hoe het hem lukt om een cliché als 'de liefde is blind' een hele nieuwe invulling te geven met maar één zin. Later trekt hij de conclusie: 'De liefde is niet blind omdat ze iets niet ziet, maar omdat ze iets heeft gevonden wat meer dan zichtbaar is.' Die zin had ik ook zo kunnen uitkiezen. Van mij mogen alle gedichen over clichés gaan, als ze dan op zo'n mooie manier een nieuwe betekenis krijgen.'

Charlotte (27)

Charlotte hoorde Lev Avitan voordragen op literair festival Geen Daden Maar Woorden en heeft zijn gedichten onderhand zó vaak beluisterd op YouTube dat ze ze uit haar hoofd kent.

'Ik was enorm onder de indruk van het optreden van Lev Avitan. Hij draagt prachtig voor, hij wist me helemaal mee te slepen. Zijn gedichten zijn heel ritmisch, waardoor ze bijna aanvoelen als muziek. Ik heb ze onderhand zo vaak teruggekeken op YouTube dat ik ze bijna uit mijn hoofd ken. In een van zijn gedichten somt hij allemaal clichés op over mensen met een migratieachtergrond. Als je al die clichés achter elkaar hoort, komt de absurditeit ervan heel sterk naar voren. Helemaal aan het einde van het gedicht komt hij met deze zin, waarmee hij het discours over vluchtelingen ineens van iets abstracts in iets persoonlijks verandert. Hij maakt invoelbaar hoe ontmenselijkend het taalgebruik over migranten en vluchtelingen is.'

Luc (25)

Soms gaan dichtregels over de dood of de zin van het leven. Toen Luc Babs Gons zag op de Nacht van de Poëzie, ontdekte hij dat hij het veel interessanter vindt als ze over aardappels gaan.

'In het begin van dit gedicht vertelt Babs dat het moeilijk is om te schrijven over een liefdevolle relatie. Alle goede liefdesgedichten gaan volgens haar over relaties die eindigen, of over relaties waarin alles misgaat. Maar in dit gedicht lukt het haar toch om een heel mooi en realistisch beeld te geven van een relatie die niet misloopt. Ze vertelt openhartig over wat er moeilijk is aan een langdurige relatie, maar het gedicht is tegelijktijd heel liefdevol door zinnen zoals deze over de aardappels. Juist omdat die zin eigenlijk over zoiets kleins en onbelangrijks gaat, vond ik hem heel ontroerend.'

Wil jij ook zo'n mooie, grappige of verrassende zin ontdekken? Dat kan! Omdat het poëzieweek is, geven wij 5x Merel van Slobbes dichtbundel Aan de rand van een lichaam weg. 

Tik jij voorlopig de dertig nog niet aan en heb je nog geen CJP? Je scoort hem hier.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.