Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Support
Word lid Mijn CJP
Feesten op de Museumnacht is zo gezond als bleekselderij
11 OKT 2019 • Door Roos Wolthers • Beeld: Jaap Beyleveld • Meer blogs over Expo

Feesten op de Museumnacht is zo gezond als bleekselderij

Wat je ook wil doen: keihard feesten, je volproppen met eten, kunst bekijken of een moord oplossen, het kan tijdens de Museumnacht Amsterdam. Kies een schilderij en wij vertellen je waar je heen moet.

 

Er is zoveel te doen tijdens de Museumnacht Amsterdam dat wij er duizelig van worden. Als je het hele programma doorleest ben je drie dagen bezig en dan moet je daarna nog besluiten naar welk van de 10.000 activiteiten je toe wilt. Niet te doen. Tenminste, het zou niet te doen zijn als dit artikel er niet was. Nu is besluiten waar je heen gaat namelijk kinderlijk eenvoudig: kies hieronder je favoriete kunstwerk en wij geven je advies op maat.

 

Gekozen? Zoek jouw schilderij en ontdek welke route jij moet lopen:

 

Jan Sluijters, Bal Tabarin, 1907, Stedelijk Museum Amsterdam

Route voor partyanimals

Schrijver F. Scott Fitzgerald zei ooit: ‘Mis nooit een feestje, feestjes zijn goed voor de zenuwen. Net als bleekselderij.’ Wij zijn het volledig met hem eens. Met dat eerste gedeelte tenminste, we hebben weinig verstand van bleekselderij. De beste feestjes van de Museumnacht vind je hierrr:

 • Dansen kun je tijdens de Museumnacht overal in de stad. Maar er is maar één plek waar je kunt dansen onder een fel stralende sterrenhemel: in Het Scheepvaartmuseum. Dit is absoluut de mooiste feestlocatie van de Museumnacht. DJ Barry draait hardstyle van 22.00 tot 23.00, daarna mixt DJ Aiscream allerlei stijlen door elkaar, waaronder pop, r&b, house, electro, disco, hiphop en indie. 
 • We hebben Het Scheepvaartmuseum net uitgeroepen tot mooiste feestlocatie van de Museumnacht, maar Museum Ons' Lieve Heer Op Solder was ook zeker een kanshebber. In deze oude kerk worden er tijdens de Museumnacht hits gedraaid met een religieus randje. Ga los op nummers als Like a Prayer van Madonna en God is a DJ van Faithless.
 • Officieel duurt de Museumnacht tot 02.00 uur. Iedereen die dan nog niet naar huis wil, kan naar de We gaan nog niet naar Houseparty in Arcam, waar het feestje tot diep in de nacht doorgaat.
Caspar David Friedrich, Der Wanderer über dem Nebelmeer, 1817, Hamburger Kunsthalle

Route voor avonturiers

Letterlijk op de rand van een afgrond staan wordt lastig tijdens de Museumnacht, maar waaghalzen kunnen zeker hun moed bewijzen. Dit zijn de meest gevaarlijke dingen die je tijdens de Museumnacht kan doen:

 • Bij Museum Tot Zover kun je tijdens de Museumnacht dodelijke drankjes halen, waaonder pikzwarte cocktails. Als je die drankjes achter de kiezen hebt, kun je door naar NEMO, waar de meest heftige hete pepers voor je zijn klaargelegd.
 • Nu je toch in NEMO bent, kun je meteen meedoen met het Pijn Parcours. In zes korte experimenten ontdek je hoe jij pijn ervaart. Over die pijn kun je daarna je hart luchten tijdens de Pleasure & Pain Karaoke.
 • In het pikkedonker door een museum lopen klinkt niet ideaal, want je gaat meestal naar een museum om dingen te zien. Toch gaan in Universitair Museum Vrolik tijdens de Museumnacht alle lichten uit. Wel krijg je een zaklamp mee, zodat je nog iets van de collectie kunt meekrijgen. Pas op, want je voor je het weet bots je op een siamese tweeling op sterk water of staat er opeens een skelet achter je.
Guerrilla Girls, Do Women Have To Be Naked To Get Into The Met. Museum?, 1989, Tate

Route voor feministen

In 1985 werd kunstenaarscollectief Guerrilla Girls opgericht om discriminatie binnen de kunstwereld aan te kaarten. We zijn onderhand dertig jaar verder en nog steeds hangt er veel meer werk van mannelijke dan van vrouwelijke kunstenaars in musea. Genoeg reden dus voor een feministische route.

 • Het Rijksmuseum hangt vol met schilderijen van coole en inspirerende vrouwen die wij het liefst in ons huis zouden willen ophangen. Als jij dat ook wil, volg dan de workshop Powervrouwen. Je maakt je eigen, hedendaagse replica van een van de beroemde schilderijen uit het museum, zodat je thuis ook door je rolmodel geïnspireerd kan worden.
 • De tentoonstelling De straat op!, over vrouwenkierecht en activisme, is tot 5 januari te zien in de Openbare Bibliotheek. In Atria krijg je tijdens de Museumnacht een tipje van de sluier van die expositie. Je kunt hier ook van alles doen: ervaar hoe de protesten er vroeger aan toe gingen in een VR-beleving, doe mee aan een poëtische quiz of maak activistische buttons.
 • Onderhand ben je vast geïnspireerd geraakt door de powervrouwen uit het Rijksmuseum én onze feministische voorouders. Het perfecte moment om zelf aan de slag te gaan! In Het Scheepvaartmuseum kun je vanavond je eigen activistische T-Shirts ontwerpen en maken. Bedenk een goede slogan en ga los.
Yayoi Kusama, Infinity Mirror Room - Phalli’s Field, 1965, Boijmans van Beuningen

Route voor narcisten

Eigenlijk vind jij alle kunst uit de geschiedenis verspilde moeite: je kijkt liever naar jezelf. Groot gelijk. Volg deze route en je hoeft je de hele avond alleen bezig te houden met je eigen spiegelbeeld.

 • In de Hermitage zie je de meest extravagante juwelen uit de collectie. In de workshop Shine bright like a czar maak je zelf een kroon, ketting of ander sierraad waar tsaren en keizers nog een puntje aan kunnen zuigen. Als je er daarna nog glamoureuzer uit wil zien, kun je je in het Joods Historisch Museum van top tot teen laten bedekken met glitters en strassstenen (dat zijn van die nepedelsteentjes). 
 • Nu je er fantastisch uitziet, is het tijd voor de workshop Strike a Pose in het Verzetsmuseum. Hier leer je de beste catwalkposes en de slickste moves, zodat niemand zijn ogen meer van je kan afhouden op de dansvloer vanavond.
 • Zo'n bijzonder iemand als jij is natuurlijk voorbestemd om de muze en inspiratiebron van kunstenaars te worden. De kunststudenten van ArtEZ tekenen de hele avond portretten voor de ingang van het Stedelijk Museum en zijn vast blij als je voor hen wilt poseren. Denk je dat je het zelf beter kan? In het Van Gogh Museum leer je hoe je een zelfportret maakt.
Gustav Klimt, Death and Life, 1910/1915, Leopold Museum

Route voor slechteriken

Wil jij een avondje kunst bekijken combineren met het zaaien van dood en verderf? Zoek niet verder, wij vertellen je precies hoe je dat aanpakt:

 • In Museum Tot Zover kun je tijdens de Museumnacht dodelijke drankjes halen, waaronder een pikzwarte cocktail genaamd Batshit Crazy. Perfect om je vijanden het zwijgen mee op te leggen. Wil je ze alleen een beetje bang maken? Maak een selfie in een doodskist en stuur hem met de tekst: 'Binnenkort lig jij hier.'
 • Stap als slechterik eens buiten je comfort zone en doe een goede daad. In Mediamatic kun je een doodskleed en een doodsmasker maken. Een leuk cadeau voor je vijanden, die er dan, nadat je ze hebt omgebracht met die dodelijke drankjes, in ieder geval fashionable uitzien op hun begrafenis.
 • In Museum Vrolik is een moord gepleegd. De verdachten zijn bekend en het museum vraagt bezoekers om hen tijdens de Museumnacht te helpen met het opsporen van de dader. Dit is een leuke activiteit voor wannabe detectives, maar ook voor jou! Spoor de dader op en wie weet heb je er een partner in crime bij.
Andy Warhol, Campbell's Soup Cans, 1962, MoMA

Route voor foodies

Leuk hoor, die optredens, tentoonstellingen en workshops, maar de echte vraag is natuurlijk: waar vind je de beste hapjes tijdens de Museumnacht? Nou, hier dus: 

 • Iets goeds doen voor de wereld én bergen eten wegwerken: is er een betere combinatie van dingen denkbaar? In het museumcafé van Foam maakt Instock bijzondere gerechten van ingrediënten die anders weggegooid zouden worden. Drink meteen ook een biertje op basis van aardappelen die niet mooi genoeg waren voor de verkoop.
 • Wij hebben geen idee of hartig ijs met de smaak van kweekvlees lekker is, maar jij kunt daar binnenkort achterkomen. Tijdens de Museumnacht kun je het ijs proeven bij Bistro in Vitro in Arti et Amicitiae. 
 • Heb je na al die bijzondere gerechten zin in een ouderwetse hamburger? Dan ben je in Het Scheepvaartmuseum aan het juiste adres. Hier kun je al het (vegan) junk food eten dat je hart begeert. De perfecte manier om energie op te doen, zodat je daarna uren achter elkaar kunt dansen onder de sterren (dat kan namelijk ook in Het Scheepvaartmuseum, daarover meer in de route voor partyanimals).

Met CJP krijg je € 10,- korting op de Museumnacht Amsterdam. Koop je kaarten hier.

Tik jij de 30 voorlopig niet aan en heb je nog geen CJP-pas? Je scoort er nu al eentje voor € 17,50 per jaar!

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.