Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Support
Word lid Mijn CJP
Op pad tijdens Pride: homoseksuele flamingo's en zes andere tips
25 JUL 2019 • Door Roos Wolthers • Meer blogs over Film Festival Theater Lifestyle

Op pad tijdens Pride: homoseksuele flamingo's en zes andere tips

Komende week is het Pride in Amsterdam: het festival waar we vieren dat je kan zijn wie je bent en mag houden van wie je wilt. In aanloop naar de Canal Parade op zaterdag 3 augustus is er van alles te doen in Amsterdam. Wij geven je zeven leuke tips:

 1. Fun Home

Studiekeuzestress? De hoofdpersoon van musical Fun Home, Alison, kan je inspiratie geven. Zij heeft namelijk de perfecte studie gevonden. Nadat ze voor het eerst seks heeft gehad met een meisje zingt ze: 'I'm changing my major to Joan. I'm changing my major to sex with Joan, with a minor in kissing Joan.' Zoals je ziet, is Alison enthousiast en open over haar seksualiteit. Haar vader heeft er juist altijd veel moeite mee gehad om zijn homoseksualiteit te accepteren en dat zorgt ervoor dat hun relatie moeizaam is. Deze autobiografische musical is tijdens Pride exclusief te zien in Amsterdam. 
Internationaal Theater Amsterdam // 25 juli - 4 augustus // € 15,-  met CJP // Meer info

2. Small Town Boy

Tijdens Pride kun je ook Small Town Boy exclusief zien in Amsterdam. In de videoclip van het gelijknamige liedje van Bronski Band zie je hoe een jongen het dorp waar hij is opgegroeid verlaat, omdat hij er te maken kreeg met homohaat. Maar hoe gaat zijn leven verder als hij in de grote stad gaat wonen? Zijn verhaal verdient een tweede deel, en dat krijgt het in deze voorstelling. Voor Small Town Boy ging Duits regisseur Falk Richter in gesprek met jongeren uit de LHBT-gemeenschap die hun benauwende geboorteplaats achter zich lieten om hun seksualiteit te ontdekken in de grote stad. Het levert een voorstelling op waarin het verhaal van de jongen uit het liedje de complexiteit krijgt die het verdient.
Internationaal Theater Amsterdam // 25 juli - 3 augustus // € 15,- met CJP // Meer info

Foto: Henri Verhoef

3. Open Air Cinema op het Mercatorplein

'I don’t have to tell you you’re ugly. I don’t have to tell you, because you know you’re ugly.' Niet boos worden! We proberen je niet te beledigen. We willen je alleen laten zien dat je legendarische citaten kan verwachten wanneer je naar de film Paris is Burning gaat. Het Eye legde in 2016 aan de hand van elf gifjes uit waarom iedereen deze documentaire over de extravante New Yorkse bals waar de trans-, drag- en homoseksuele gemeenschap zichzelf kon zijn gezien moet hebben. De gifjes waren erg overtuigend en het is inmiddels drie jaar later. Maar, zo vernamen wij tot onze grote spijt, nog steeds heeft niet iedereen de film gezien. We hopen dat daar 31 juli verandering in komt, wanneer de film wordt vertoond op het Mercatorplein. 
Mercatorplein // 31 juli // Gratis // Meer info

4. Pride in het Rijks

Het Rijksmuseum: daarbij denk je vooral aan grote zalen met serieuze schilderijen (vaak van lelijke baby's, google maar, dan zie je wat we bedoelen). Maar niet tijdens Pride! Die zalen met schilderijen zijn er natuurlijk nog steeds, maar je kunt nu ook komen feesten in de tuinen, waar muziek wordt gedraaid door DJ Valentijn de Hingh en de Sweetbeats. Hier kun je ook gratis tekenworkshops volgen. Wil je toch schilderijen zien? Op 27 juli kun je een gratis tour volgen die je aan de hand van kunstwerken iets vertelt over de geschiedenis van homoseksualiteit in Nederland. 
Tuinen van het Rijksmuseum // 27 juli - 4 augustus // Gratis // Meer info 

5. Roze filmklassiekers in Rialto

In Rialto, een van de oudste filmtheaters van Nederland, zie je tijdens Pride drie roze filmklassiekers. Wil je een romantische film zien? Ga dan naar My Summer of Love. In deze film worden Tamson, die uit de upper class komt, en Mona, die juist uit een arbeidersgezin komt, verliefd. Zin in een feelgoodfilm? Dan kun je zowel naar het rauwe en oprechte Tangerine, waarin trans-sekswerker Lin-Dee ontdekt dat haar vriend haar bedriegt, als naar roadtripfilm The Adventures of Priscilla, Queen of the Desert, een populaire cultfilm over drie drag queens die in een roze bus dwars door Australië reizen voor een optreden. Kun je niet kiezen? Je kunt ze ook alle drie gaan bekijken! 
Rialto // 26 juli - 4 augustus // € 1,50 korting met CJP // Meer info

6. FC Hyena Docy X IDFA Queerama

Een filmvertoning aan het water. Wij waren na deze vijf woorden al overtuigd. En dan is het ook nog eens een vertoning van een film die je absoluut gezien wil hebben! Op 30 juli zie je de documentaire Queerama op het terras van FC Hyena. Honderd jaar aan ontwikkelingen van homorechten samenvatten in één film lijkt een onmogelijke opgave, maar Queerama slaagt er op spectaculaire wijze in. De film vertelt het buitengewone verhaal van de Britse homo-emancipatie in de 20ste eeuw en zit vol bijzondere fragmenten en interviews. Met mooi weer kun je ook nog aanschuiven bij de barbecue. 
FC Hyena // 30 juli // Gratis // Meer info

7. Rondleiding in Artis

Wat doe je als je een homoseksuele flamingo bent met kinderwens? Antwoorden op dit soort vragen krijg je komende week in Artis, tijdens de speciale tours over homoseksueel gedrag van dieren. Met CJP krijg je € 1,50 korting op toegangskaarten aan de kassa, waarmee je vervolgens gratis aan de rondleiding mee kan doen. Alvast een tipje van de sluier: homoseksuele flamingo's stelen eieren van heterokoppels. Ze broeden die eieren zelf uit en voeden de kuikens op alsof het hun eigen kinderen zijn. 
Artis // 27 en 28 juli en 3 en 4 augustus // € 22,50 met CJP // Meer info

 
Met CJP krijg je ook na Pride korting bij heel veel bioscopen en theaters. Check hier waar je allemaal korting krijgt.

Tik jij de 30 voorlopig niet aan en heb je nog geen CJP-pas? Je scoort er nu al eentje voor € 17,50 per jaar!
Omslagfoto: Henri Verhoef

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.