Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Support
Word lid Mijn CJP
Een ode aan James Bay: 'Misschien wil ik toch wel een tattoo van hem op mijn bil'
13 MEI 2019 • Door Donna Kersten • Beeld: Still uit muziekvideo Pink Lemonade • Meer blogs over Muziek

Een ode aan James Bay: 'Misschien wil ik toch wel een tattoo van hem op mijn bil'

Van Hold Back the River tot aan Wild Love. De kans is klein dat je nog nooit van James Bay hebt gehoord. Zijn stem is zo authentiek dat je hem waar dan ook meteen zou herkennen. Het ene liedje vraagt om meebrullen en stampen met je voeten, de ander is hartbrekend klein. James Bay kan het allemaal!

Er zijn maar weinig artiesten van wie ik echt fan ben. Ik heb het namelijk niet zo op die term. Bij fans moet ik altijd, onterecht, denken aan huilende meisjes of mensen die het gezicht van een artiest laten tatoeëren op hun arm. Maar voor James Bay maak ik een uitzondering. Hij schreef mijn absolute lievelingsnummer (daar zo meer over) en wist mij keer op keer live te verrassen met zijn charmes en gitaarspel. Gelukkig maakt hij op 4 augustus de NDSM-Werf in Amsterdam onveilig. Dat wordt voor mij de zesde keer dat ik de zanger uit het pittoreske Hitchin (Engeland) live mag bewonderen. Waarom ik Bay zo geweldig vind? Hier zijn acht redenen: 

1. Hij schreef de beste heartbreak-song ooit

Let It Go was de lead single van Bay’s debuut Chaos And The Calm uit 2014. Het nummer werd echter in 2015 pas grijs gedraaid door elk radiostation. Niet zo gek: dit is het ultieme liedje om je gebroken hart te lijmen. De tranentrekker gaat namelijk over jonge liefde die op de klippen dreigt te lopen. Bay vertelde in een interview met iHeart Radio dat hij het liedje schreef uit frustraties over zijn eigen relatie. Je begrijpt het al: Let It Go is voor mij een absolute must om te luisteren na een grote ruzie met mijn vriend. Zo dramatisch ben ik wel.

2. Hij bedacht een trademark look

Als je soms denkt dat James Bay gewoon geen zin had om naar de kapper te gaan en daarom lange haren en altijd een hoed ophad, heb je het mooi mis! Bay koos heel bewust voor deze look. Zo viel hij in zijn beginjaren op tussen alle andere artiesten op festivals waar hij moest optreden. Na het zien van tientallen optredens onthouden festivalgangers misschien niet altijd de naam van een artiest, maar hun stijl daarentegen wel. Het gaf de zanger inderdaad een voorsprong op andere artiesten en het werd al snel zijn trademark. Een geniale move als je het mij vraagt. Ikzelf omschreef Bay de eerste paar keer ook als: 'de man met de hoed en het lange haar.'

3. Hij verruilde die trademark look voor the cool guy on the block-look

Bay zou Bay niet zijn als hij zich in een hokje liet stoppen. Zijn tweede plaat Electric Light stond namelijk in het teken van zijn heruitvinding. Volgens critici was het experiment niet geslaagd, de zanger verruilde namelijk blues voor synthpop. Dat was niet alles: hij verruilde zelfs zijn trademark-look voor een Edward Scissorhands-achtig kapsel en leren jasjes. ‘Als ik niet het gevoel heb dat ik vooruit ga, dan sta ik stil. Bij een nieuwe sound hoort een nieuwe look,’ aldus Bay. Ik vind zijn experiment daarentegen wel geslaagd. Het is weer eens wat anders dan wat we van hem gewend zijn en stiekem vind ik Bay ineens een heel aantrekkelijke verschijning. 

4. Hij is een enorme Stranger Things-fan

Bay is een enorme Stranger Things-fanaat en hij stopt dat niet onder stoelen of banken. Integendeel! Hij gaf in meerdere interviews toe de show te hebben gebingewatched en vroeg niemand minder dan Natalia Dyer - Nancy Wheeler in de serie - om in zijn videoclip te spelen. Op dat soort momenten zou ik ook beroemd willen zijn om mensen die ik knap of leuk vind op te laten draven in mijn eigen muziekvideo’s. Maar goed, ik dwaal af… Ik vind het oprecht heel leuk als bekende mensen zelf starstruck zijn van iets of iemand. Zijn ze toch ineens een stuk menselijker. 

5. Hij schreef mijn favoriete nummer 

Doe mij zo'n glittertrui!

Ik weet oprecht niet hoe vaak ik dit nummer heb gedraaid, maar het antwoord volgens mijn buren is waarschijnlijk 'te vaak'. Pink Lemonade staat toch wel in mijn top drie van favoriete nummers. Wat het nummer zo geweldig maakt? Het is de jaren tachtig-vibe, de zang die lijkt opgenomen te zijn van een cassetterecorder, het energielevel door het hele nummer heen. Ik zou een uiteenzetting kunnen schrijven over Pink Lemonade, maar daar zal ik je niet mee vervelen.

6. Hij durft een Swiftie te zijn

Een Swiftie zijn is voor sommige mensen op deze wereld een belediging. Niet voor James Bay. Hij coverde het mierzoete Delicate zonder gêne voor BBC Radio 1. Taylor Swift is een meesterbrein in liedjes schrijven en dat laat Bay horen. Daarnaast bewijst het nog maar eens hoe getalenteerd hij is. Ik vind Delicate ineens rauw en enorm sexy. Iemand in de comments laat zelfs weten dat ze zou willen dat Bay het hele Reputation-album van Swift covert. Dat wil ik ook. Het zou een droom zijn die uitkomt. 

7. Hij verraste vorige week al zijn fans

Schat die Bay is, dropte vorige week gewoon een nieuwe EP: Oh My Messy Mind. Muziekcritici kunnen hun hart ophalen, want de EP bevat echte James Bay-klassiekers. Verwacht dus nummers waar je heerlijk op kan janken, meeschreeuwen en die live waarschijnlijk nog beter tot zijn recht komen. Zo is Rescue vol van blues zoals we gewend zijn van de Engelsman en breekt Break My Heart Right oprecht je hart. Het brak in ieder geval de mijne, want ik heb wel zitten wenen. Misschien ben ik toch wel een fangirl die huilt en een tattoo van Bay wil op mijn bil... 

8. Hij is live nog beter dan op plaat

Ik sta hier ergens de longen uit mijn lijf te schreeuwen

Je hebt artiesten die live nog veel beter klinken dan op een plaat. Bay hoort bij die groep artiesten. De eerste keer dat ik James Bay live zag was tijdens het voorprogramma van Taylor Swift’s 1989-tour. Hij was toen nog de Hold Back the River-guy en niets meer dan dat. Het klonk echter zo catchy dat mijn Spotify de week na het concert in het teken stond van de Britse zanger. Daarna heb ik hem nog vier keer live mogen bewonderen en het is mij nog nooit tegengevallen. Met een John Mayer-esque charme bespeelt hij het publiek met zijn zang en gitaarspel. Alsof het hem geen enkele moeite kost.

Gitaarsolo’s krijg je trouwens op zijn concerten altijd gratis cadeau. En met CJP krijg je korting op de show van James Bay tijdens City Sounds op 4 augustus in Amsterdam. Genieten! Bestel je kaartjes nu

Zin in goede kortingen en ben je nog niet dertig? Bestel dan hier jouw CJP-pas!

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.