Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Support
Word lid Mijn CJP
Vox Lux: we hebben nog wat vragen
18 APR 2019 • Door Rick van Veluw • Meer blogs over Film Muziek

Vox Lux: we hebben nog wat vragen

Het leven van een popster valt niet mee. Dat leren we in ieder geval van Vox Lux, met Natalie Portman als Celeste voor wie de roem net wat teveel wordt. Wij zagen Vox Lux al en zitten nog met wat vragen.

Want films zijn – godzijdank – niet altijd glashelder en eenduidig. Vox Lux-regisseur Brady Corbet is niet vies van een beetje ambitie: hij presenteert zijn film als ‘a 21st century portrait’. Nou Brady, na zo’n propvolle film met Grote Thema’s hebben we nog wat vragen voor je (SPOILER ALERT):

1. Waarom is de jonge Celeste ineens haar dochter?

Vox Lux is opgedeeld in drie delen en we springen dan ook door de tijd. In het eerste deel speelt actrice Raffey Cassidy de jonge Celeste als tiener. Ze raakt zwaargewond bij een schietpartij op haar school en schrijft daar een liedje over. Dat nummer gaat viral en boem: Celeste is een popster. Corbet drukt vervolgens stevig op fast-forward en dan zien we Natalie Portman als Celeste op 30-jarige leeftijd met haar dochter. Alleen haar dochter is… ook Celeste? Loopt de oudere Celeste hier met haar jongere zelf op straat? Wat missen we hier?! Pas na een tijd werd het ons duidelijk dat het hier gaat om Celeste’s dochter Albertine die óók gespeeld wordt door Raffey Cassidy, maar waarom deze keuze?

Raffey Cassidy en Natalie Portman in Vox Lux.

2. Wat is de link tussen een popster en een terrorist?

Het begin van Vox Lux is rauw en doodeng. Je valt als kijker middenin een school shooting op een Amerikaanse middelbare school. Het is zo gefilmd dat je bijna onder je bioscoopstoel kruipt om te schuilen voor de schutter. Het glamoureuze popsterrrenleven van Celeste is daarna een behoorlijke tegenhanger. Dat rauwe geweld keert terug als terroristen een aanslag plegen gehuld in maskers die Celeste in een van haar clips gebruikt. Hier is de link het duidelijkst, maar wat wil Corbet hiermee zeggen?

De glittermaskers uit een van Celeste's clips.

3. Waarom duurt dat liveconcert zo ongelofelijk lang?

Een groots liveconcert van Celeste in haar geboortestad is het daverende einde van Vox Lux. Het voelt alleen eerder als een langzaam leeglopende ballon dan een confettiknal. Want dat concert duurt me een partijtje lang! Normaliter zou je je schouders ophalen en geduldig wachten, maar Corbet heeft Vox Lux volgepropt met verwijzingen en metaforen. Dus dit zal dan ook wel wat betekenen. Maar wat? Of is het gewoon een manier om de door Sia geschreven songs te laten shinen?

4. Hoe zit het met dat einde?

De brommende oudemannenstem van Willem Dafoe gidst je bijna twee uur lang door Vox Lux. Maar in het slot onthult verteller Dafoe iets opmerkelijks. Celeste is wel degelijk omgekomen bij de schietpartij op haar middelbare school, maar sloot een pact met de duivel. Zo kwam ze terug op aarde met als bestemming het ultieme popsterrendom. Is Jude Law haar manager of de duivel die vanaf de zijlijn kijkt hoe het gaat? Of is dit weer een lichtelijk pretentieuze twist van Corbet?

Jude Law als The Manager.

5. Waarom doet Celeste dit eigenlijk allemaal nog?

Het simpele antwoord op deze vraag is: omdat de duivel haar dwingt. Maar als we dit even ‘metaforisch gepriegel’ van Corbet noemen, ligt het wat genuanceerder. Celeste kampt vanaf de schietpartij met heel veel pijn en heeft het ook niet makkelijk met haar beroemdheid. Haar dochter groeit op bij haar zus, ze kampt met verslavingen en is manischer dan Britney Spears in 2007. Waarom gooit ze het bijltje er niet bij neer? Of is ze zo verslaafd aan roem dat ze niet meer zonder kan?

Het gaat niet altijd superlekker met Celeste.

Misschien handig om Vox Lux dan toch nóg maar eens te gaan zien. Of, als je de spoilers hebt vermeden, voor de eerste keer gaan! Met CJP scoor je in ieder geval altijd korting bij bioscopen en filmhuizen door heel Nederland.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.