Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Support
Word lid Mijn CJP
Opdat we niet vergeten: de beste feitjes over het Koningslied
26 APR 2019 • Door Rick van Veluw • Meer blogs over Muziek

Opdat we niet vergeten: de beste feitjes over het Koningslied

De dag die je wist dat zou komen is eindelijk hier: morgen is het alweer zes jaar geleden dat Nederland werd gezegend met het Koningslied. Een instant cultklassieker met iconische oneliners als ‘De ‘W’ van wakker, stamppot eten’. Wij rakelen de 15 mooiste feitjes nog eens op.

Want geen Koningsdag is compleet zonder dat je samen met je vrienden – brak, dronken of ergens daartussenin – het Koningslied meebrult. Maar wist jij dat dit geintje € 574.463 heeft gekost? En dat jij daar 0,03 eurocent aan bijgedragen hebt? Tijd voor meer juicy feitjes!

1.       Rob de Nijs werd gevraagd mee te zingen met het Koningslied, maar dat verzoek sloeg hij af omdat hij de tekst ‘erbarmelijk slecht’ vond. Nice job, Rob.
2.       Het Koningslied zou plagiaat zijn: de melodie van 10.000 Reasons (Bless the Lord) van Matt Redman zou er erg op lijken. John Ewbank zei de melodie al ‘acht jaar op de plank’ te hebben liggen (voor zover je een melodie natuurlijk op een plank kunt leggen).
3.       Liefst 55 BN-ers zijn te horen op de officiële uitgave van het Koningslied, waaronder beroepszangers als Chantal Janzen, Jack van Gelder en Johnny de Mol.
4.       Als verzet tegen het Koningslied werd de Facebook-pagina ‘Sorry voor het Koningslied’ opgezet. Ruim 60.000 onwetende zielen liketen die pagina. Liefst 41.147 mensen tekenden een petitie van Sylvia Witteman tegen het ‘zwakzinnige’ Koningslied.
5.       John Ewbank trok het lied binnen een dag terug omdat hij erom werd bedreigd. Nederlanders trekken stijl- en spellingsfouten nu eenmaal slecht.

6.       Zelfs onze – toen nog kroonprins – Willy liet wat weten: hij ‘betreurde de controverse’ rond het lied. En hij achtte het ‘niet verstandig’ zich ‘inhoudelijk uit te laten’ over het lied. Wij zien die opmerking nog altijd als WA’s beste grap.
7.       In Zeeland vond een leraar het onverantwoord het lied met zijn klas te zingen omdat er teveel taalfouten in zouden zitten.
8.       De reactie van minister-president Mark Rutte op het Koningslied. ‘Het is me wat. Over smaak valt niet te twisten’. Minister Jeanine Hennis wist haar lach tijdens een persco niet in te houden toen het Koningslied werd afgespeeld.
9.       De Utrechtse studenten Allard en Huib brachten een alternatief Koningslied uit met de titel Je Bent Een Koning. De clip voor het nummer werd 1,1 miljoen keer bekeken op YouTube.
10.       Natuurlijk had ook Marco Borsato een topreactie op alle kritiek: ‘als kok kun je niet naar alle monden koken’. Klopt, maar je kunt als kok ook gebakken hondendrol of motoroliesoep uitserveren.

11.       Het idee tijdens de inhuldiging: heel Nederland zingt het Koningslied tegelijkertijd. Door een gebrek aan belangstelling werden deze events in Limburg en Drenthe afgelast.
12.       Oh ja, in Zwolle ging het ook fout: daar draaide een dj vrolijk door toen het tijd was te zingen. Volgens RTV Oost waren mensen hiervoor speciaal afgereisd naar Zwolle, wat het dubbel zo triest maakt.
13.       De totaal foutieve zin ‘De dag die je wist dat zou komen is eindelijk hier’ belandde in 2018 in de Dikke van Dale. Reactie van John Ewbank: ‘ontzettend leuk’.
14.       Een niet nader te noemen loterij lanceerde dit jaar nóg een alternatief lied: Corry Koningsdag. Drie keer raden wie dat ingezongen heeft.
15.       Lize Korpershoek is te zien in de clip van het Koningslied. Op 1:18 kijkt ze al bellend met een verleidelijke blik door de glazen pui van een koffiezaakje.

We wensen heel Nederland nog tien jaar plezier met het Koningslied. Heb een fijne Koningsdag! 

Tik jij de 30 voorlopig niet aan en heb je nog geen CJP-pas? Je scoort er nu al eentje voor € 17,50 per jaar!

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.