Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Support
Word lid Mijn CJP
Lezen is het nieuwe Netflixen
30 APR 2019 • Door Veerle van Dam • Meer blogs over Lezen

Lezen is het nieuwe Netflixen

Netflixen wordt gebruikt als werkwoord en is de hedendaagse vertaling voor 'ontspannen'. Maar kunnen we ons alleen maar relaxed voelen door het kijken naar flitsende beelden op een scherm? Ik vind van niet. Daarom: een ode aan het gouwe ouwe boek.

Ik ben Veerle en ik heb geen Netflix. Soms kom ik er niet meer onderuit en moet ik biechten dat ik de seriedienst niet gebruik. Vervolgens voelt het alsof ik me moet verantwoorden voor een helse daad die ik heb begaan. Begrijp me niet verkeerd, ik kijk heus graag films en series, maar niet elke dag en het liefst ook niet te lang achter elkaar.

Be there, or be square!

Onze ouders zeiden het vroeger al, maar we hebben mooi niet naar ze geluisterd: 'Kom achter die tv vandaan, anders krijg je vierkante ogen.' Ogen die kurkdroog zijn van meerdere uren kijken naar fel licht zijn ons allemaal bekend. We worden digitaal vermoeid en komen daarbij ook nog eens minder buiten, omdat we achter onze laptopskes zitten. Maar de blauwe straling die van beeldschermen afkomt, ook wel HEV-licht, is niet per se slecht. Het zit namelijk ook in daglicht en een gezonde dosis kan juist onze productiviteit verhogen. Een overdosis, wat je krijgt als je uren achter elkaar naar een scherm loert, zorgt voor vermoeide ogen en slechtere slaap. Je eerste reden om een boek te pakken.

Lezen is ook super gezellig om samen te doen. // Foto via: Unsplash

Draadloos genieten

Voortbordurend op elektronische zaken: naast dat je tijdens het lezen van een boek niet naar schermen kijkt, ben je ook niet afhankelijk van een stopcontact. Niet meer zoeken naar een oplader, niet zeulen met een laptop en een koptelefoon. Geen frustraties, want het risico dat je boek zomaar uitvalt is echt immens klein. Tenminste, als je gaat voor een boek met papieren bladzijdes.

Heb je toch liever een snoer erbij? Kijk eens hoe praktisch! // Foto via: Unsplash

Pak 'm beet

En, hallo! Hóe lekker voelt een boek? Strijk met je hand over de kaft, snuffel de houtachtige geur van de pagina’s op en vouw als een malle ezelsoren van de hoeken. Je kunt passages onderstrepen, eindeloos (terug)bladeren en – mocht je dat willen – een stom hoofdstuk eruit scheuren.

Een karaktervol voorwerp. // Foto via: Unsplash

Gebruik je fantasie

Neer ploffen op een plek naar keuze, een boek openslaan en je laten meezuigen in het verhaal. Soms vind ik een boek zo geweldig dat het vanaf moment één raak is. Eenmaal gepakt door het verhaal kan de fantasie alle kanten op. Bij alles wat we lezen, creëren onze hersenen een beeld op basis van onze ervaringen. Iedereen heeft de vrijheid om het verhaal op een eigen manier te interpreteren en om zelf het visuele plaatje erbij te bedenken. Jij bepaalt hoe omgevingen eruit zien en welk kapsel de hoofdpersoon heeft. Bij een serie of film is al het beeld al bepaald en loop je een risico op kleine teleurstellingen zoals: 'nee, zij is echt geen Madelaine DuCroix. I'm outta here.' 

Natuurlijk moet je online laten zien dat leest met dit soort kekke plaatjes. // Foto via: Unsplash

Lezen tegen stress

Snelle lichtflitsen van beeldschermen jutten me soms op. Hoewel ik soms een serie erbij pak om te ontspannen, voel ik me juist prikkelbaarder en onrustig. Maar daar is een oplossing voor! Wanneer je minimaal zes minuten per dag uit een boek leest, kan dit je helpen om onrust en stress met meer dan twee derde te verminderen. Dat werd namelijk onderzocht door de Universiteit van Sussex. Als je leest, focus je je namelijk maar op één ding en dompel je je onder in een andere wereld. Hierdoor daalt de hartslag en neemt spanning op spieren af.

Chillen! // Foto via: Unsplash

Leer nieuwe woorden

Als je Netflixt, kijk je naar beelden, als je leest kijk je naar woorden. Een inkoppertje: lezen is supergoed voor je woordenschat. Anders dan de ondertiteling bij je lievelingsserie, wisselen de woorden in boeken geregeld en wordt er vaak nog een snuf poëzie in gegooid. Je komt daardoor vast weleens een nieuw woord tegen die je weer bij een gesprek kunt gebruiken. 

Zoveel redenen om vandaag nog een boek open te klappen! Voor je het weet scoor je liever toffe boeken dan dat je door de Netflix-bieb browst.

Maar lees ook eens iets uit. // Foto via: Unsplash

Met je CJP-pas fix je ook nog eens mooie kortingen op literair gebied. Koop je arm aan Engelse boeken bij American Book Center, luister naar je lievelingsauteur bij Frontaal in de WORM en krijg korting op meerdere bibliotheken (zoals die in regio Amstelland, de Bollenstreek en Naarden-Bussum). Uitkijkend naar de twaalf boeken die nog op me liggen te wachten, sluit ik dit stuk af.

Tik jij de 30 voorlopig niet aan en heb je nog geen CJP-pas? Je scoort er nu al eentje voor € 17,50 per jaar!

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.