Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Support
Word lid Mijn CJP
Deze films hadden wel wat korter gemogen
24 APR 2019 • Door Rick van Veluw • Beeld: Avengers: Endgame • Meer blogs over Film

Deze films hadden wel wat korter gemogen

Anno 2019 kun je beter ontbijten, lunchen en dineren voor je naar de bioscoop gaat: veel films gaan vrolijk over de tweeënhalf uur. Voor het gemak pikken wij er 7 véél te lange films uit en knippen we alle overbodige scénes weg.

We hebben ‘m nog niet gezien, maar vanaf vandaag is Avengers: Endgame in de bioscoop. Een zit van 3 uur en 2 minuten(!). Deze 8 films gaan ook ruim over de tweeënhalf uur en kunnen veel korter:

1. The Revenant (156 minuten)

In de volksmond ook wel ‘De Marteling van Leonardo DiCaprio’ of ‘Eindelijk een Oscar’. In The Revenant krijgt Leo’s personage zwaar te verduren als hij halfdood wordt achtergelaten in een bos. Wat dan volgt is een trage exercitie waar Leo een robbertje stoeit met een beer en een paard opensnijdt om te schuilen voor een sneeuwstorm. Heel episch allemaal, maar schroef het tempo omhoog en je knipt er zo twintig minuten vanaf.

2. Skyfall (143 minuten)

Wij zouden graag eens het scenario voor een Bond-film schrijven: dan krijgen we allemaal een extra halfuur cadeau. In Bond-films moet de slechterik eerst namelijk één klein succesje boeken voor James Bond als een feniks uit de as herrijst en alsnog alles en iedereen verslaat. Zo ook in Skyfall, waar grofweg hetzelfde recept wordt gebruikt in de strijd tussen slechterik Silva en Bond. Dat kan korter!

3. Suspiria (152 minuten)

Een tip: begin nooit aan Suspiria op vrijdagavond om een uur of 22.00 uur in aangeschoten toestand. Neem dat maar gewoon van ons aan. Deze film van Call Me By Your Name-regisseur Luca Guadagnino speelt zich af in de jaren zeventig, op een dansacademie in Berlijn waar een geheim heksengenootschap huist. Suspiria is niet per se traag, maar zit propvol Grote Thema’s waar je na twee uur in verzopen bent. Onze suggestie: schrap Tilda Swintons dubbelpersonage Dr. Josef Klemperer.

4. The Hobbit (169 minuten)

Hier hadden we gerust alle films van regisseur Peter Jackson kunnen noemen, want de beste man houdt van lekker lang. Voor The Hobbit kreeg hij van de filmproducent vrij baan om los te gaan en dat maakt The Hobbit bij vlagen tergend saai. Het eerste uur van de film kijk je eigenlijk voornamelijk naar boerende en schetende dwergen. Daar valt vast rigoureus in te knippen.

5. Harry Potter and the Chamber of Secrets (161 minuten)

Echt, hoe lang gaat dat potje zwerkbal nog duren? Dat vraag je je af als je kijkt naar Harry Potter and the Chamber of Secrets. Het is de langste Harry Potter-film en wij snappen wel hoe dat komt: sommige scènes worden zonder reden ellenlang opgerekt, huiself Dobby eist continu screentime op en het plot begint steeds harder te rammelen. Less is more.

6. Bad Times at the El Royale (141 minuten)

Als je Dakota Johnson, Jon Hamm, Chris Hemsworth én Jeff Bridges op de set hebt staan, wordt het nooit saai. Zou je denken. Dat het toch kan, bewijst Bad Times at the El Royale. Deze veel te lange thriller over het mysterieuze hotel El Royale staat garant voor heel wat gegaap en opgetrokken wenkbrauwen. Een beetje dynamiek is ver te zoeken: er wordt veeeeeeel gepraat en het plot lijkt moeilijker dan het is. Tip van ons: zet de schaar eerst eens in de dialogen.

7. Batman vs. Superman: Dawn of Justice (151 minuten)

Er bestaat niet zoiets als teveel kaas, teveel chocolade of teveel actiescenes. Tot Batman vs. Superman: Dawn of Justice verscheen. We geloven nog altijd in kaas en chocolade, maar na deze film weten we dat teveel actie een verhaal kan verstikken. In Batman vs. Superman: Dawn of Justice zitten zoveel ontploffingen, vechtpartijen en achtervolgingen dat je door de bomen het bos niet meer ziet en wacht tot het zaallicht weer aan gaat.

Niet bang voor de drie uur van Avengers: Endgame? Met CJP scoor je korting bij diverse bioscopen en filmhuizen. Check hier waar allemaal.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.