Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Support
Word lid Mijn CJP
Jazz is geen ouwelullenmuziek
19 MRT 2019 • Door Veerle van Dam • Meer blogs over Muziek

Jazz is geen ouwelullenmuziek

Een aantal keer per jaar moet ik mij verantwoorden voor mijn muzieksmaak. Ik houd namelijk van jazz en soul. Toch lijkt hier nog een ouwelullenkarakter aan te zitten en word ik zonder pardon uitgemaakt voor bejaarde. Naast dat het nogal onaardig is, is het ook gewoon onterecht. Soul en jazz zijn namelijk hartstikke vet en ik vertel je waarom.

Helemaal van nu

Misschien is het omdat iedereen liever wilt beuken op techno en house, maar misschien vinden mensen 'jazz niet leuk' omdat ze het niet kennen. Nadat jazz - en daaronder soul, funk en blues - in de nineties en jaren nul door een dal ging, kwam het begin 2010 juist weer helemaal op. Jazz werd herontdekt, we kregen meer interesse in instrumentele muziek en minder in te heftige autotunes en elektronische effecten. 

Daarnaast is er ook genoeg ruimte voor improvisatie. Dit is dan ook kenmerkend voor jazzmuziek. Wanneer je naar live jazz luistert, is het altijd anders en fris. Improviseren is moeilijk omdat iedereen op het podium moet aanvoelen wat er gebeurt. Elke muzikant moet snel inspelen op wat de ander doet en de ander ook weer motiveren om beter te spelen.

Muziek met een bite

Wat ik zelf zo tof vind aan jazz en soul is dat de muziek een verhaal vertelt. Waar jazz vroeger werd gebruikt om te protesteren, zijn de onderwerpen tegenwoordig luchtiger maar zeker niet oppervlakkig. Jazz van nu gaat over de liefde, over de wereld of over het leven. Er wordt altijd geprobeerd om een boodschap over te brengen en om herkenbaar te zijn voor mensen. 

Met instrumenten als saxofoon, trompet, (bas)gitaar, piano, klarinet, mondharmonica en drums kan je elke kant op. Persoonlijk vind ik geluid van echte instrumenten een stuk sfeervoller en indrukwekkender dan piepjes uit een computer. Daarnaast is jazz-zang ook lekker laidback. Er wordt vaak heel chill en een beetje langzaam gezongen waarbij de laatste noten ook nog verlengd worden. Heerlijk. 

Voorbeelden mogen hier natuurlijk niet ontbreken en daarom kan je hieronder luisteren naar een paar jazzy jams. Onze wereld kent namelijk een berg aan soul- en jazzartiesten die een kei zijn in wat ze doen. Zonde om ze aan je voorbij te laten gaan.

Norah Jones

Grote kans dat je de zwoele stem van deze meid wel kent. Hits als Sunrise, Turn Me On, Chasing Pirates en Thinking Of You zingt ze alsof het een eitje is. Haar stem is verwarmend en laat je bijna verliefd worden. Met gemak weet Norah country, folk, soul, jazz en folk met elkaar te combineren waarbij ze de piano gebruikt om alles met elkaar te verbinden.

Het beste geluid om je dag mee te beginnen

Leon Bridges

In de vijf jaar die soulzanger Leon Bridges op het podium staat, heeft hij nu al een hoop toffe muziek op zijn naam staan. In Leon's muziek hoor je een goede mix aan folk, rythm-and-blues, soul en jazz. Samen met zijn band én zijn warme stem, maakt hij er met zijn soepele dansmoves op het podium ook een showtje van. 

Een van Leon's eerste singles.

Michael Kiwanuka

Waar de nummers op Michael's eerste album wat eenvoudiger en akoestischer waren, is de muziek op Love & Hate grootser en meer karakteristiek. Hier zingt Michael vooral over zichzelf en over de problemen waar hij nog steeds mee te maken heeft, zoals in de plaat hieronder. Hier zingt hij over de zoektocht naar zichzelf, onrust en rassenhaat waar de muziek weer een metafoor voor is. Funk, blues, gospel en soul met violen, bongo's en een dikke bas om een statement te maken. 

Michael: 'The song is about all the sadness and frustrations of childhood, of being one of very few black kids in Muswell Hill.' 

Corinne Bailey Ray

Waar Corinne begon met indiefolk, schakelde ze al snel over naar jazz. En dat is maar goed ook. Ze staat bekend om haar kraakheldere stem die kwetsbaar en krachtig tegelijk is. Zachte, romantische jazz waar je luistert naar liefdesverhalen met veel mooie details en herkenbaarheid.

Corinne: 'One of my most honest love songs'

Wouter Hamel

Natuurlijk hebben we in Nederland ook een rits jazz- en soulsterren. In 2009 brak Wouter door in Nederland, maar zelfs in Azië is 'ie razend populair. Ben je nog geen hardcore-jazz-lover? Luister dan naar Wouter want hij combineert pop met jazz waardoor je gegarandeerd de pan uit swingt. Tien jaar na zijn twee succesalbums komt Wouter binnenkort nog met een nieuw album. En natuurlijk kan jij zijn nieuwe muziek live meemaken! Op 1 mei groove je met Wouter bij het Paard in Den Haag en op 2 mei bij TivoliVredenburg in Utrecht. Allebei met een fijne CJP-korting.

Poppy jazz? Of jazzy pop?

Sabrina Starke

Wederom talent van eigen bodem. Ze begon als zangeres in een reggaeband, maar koos er in 2005 voor om als solo- én soulartiest verder te gaan. Haar warme, licht hese stem laat alles te gek klinken en dat mocht ze op Bevrijdingsdag in 2012 aan (destijds) Koningin Beatrix laten horen. Op 7 mei zie je haar bij De Oosterpoort in Groningen, op 11 mei bij Fluor in Amersfoort en op 24 mei bij P60 in Amstelveen. Uiteraard weer met een paar euro CJP-korting.

Sabrina's nieuwste single

Jeangu Macrooy

Je hoort één keer zijn stem en je bent om. Met zijn heldere en warme stem maakt Jeangu muziek met een vrolijk geluid en doordachte, aangrijpende teksten. Hij zingt over de liefde en het leven, en trekt daarnaast elke cover die hij zingt een uniek jasje aan. Nadat hij aan het conservatorium in Paramaribo studeerde, verhuisde hij in 2014 naar Nederland om bij ArteZ Popacademie in Enschede de opleiding Songwriter te volgen. In februari dit jaar kwam hij met zijn tweede album Horizon. Ook deze man zie je met CJP-korting, namelijk op 21 april bij Doornroosje in Nijmegen, op 2 mei bij Metropool in Enschede, op 3 mei bij TivoliVredenburg in Utrecht, op 9 mei bij Patronaat in Haarlem en 17 mei bij De Oosterpoort in Groningen.

I'd rather be high on you..

Kan je na het lezen van dit stuk en het luisteren van de nummers geen genoeg krijgen van jazz? Wij begrijpen je. Ontdek nog meer topartiesten uit de soul- en jazzscene bijvoorbeeld bij BIRD en De Doelen, beide in Rotterdam. 

Tik jij de 30 voorlopig niet aan en heb je nog geen CJP-pas? Je scoort er nu al eentje voor € 17,50 per jaar!

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.