Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Support
Word lid Mijn CJP
Fyre Festival 2.0: de grootste festival fuck-ups ooit
15 FEB 2019 • Door Rick van Veluw • Meer blogs over Festival

Fyre Festival 2.0: de grootste festival fuck-ups ooit

Kijk de docu Fyre: The Greatest Party That Never Happened en je valt van de ene in de andere verbazing over Fyre Festival. Dat ‘luxe’ festival op de Bahamas leek namelijk meer op een bouwplaats met tenten. Maar er zijn meer festival fuck-ups.

Villa’s die tenten bleken te zijn, zeiknatte matrassen, headliners die op het laatste moment cancelden: Fyre Festival 2018 was één groot fiasco. Je zou denken dat je het als festivalorganisatie niet bonter kan maken, maar dan heb je nog nooit gehoord over deze festival fuck-ups.

Bloc Festival (2012)

Een festival op en rond een gigantische Duitse vissersboot in de haven van Londen? Klinkt als dolle pret, maar Bloc Festival was één grote chaos. Festivalgangers stonden uren in de rij om binnen te komen. Toen een horde besloot om dan maar gewoon door te lopen, was het hek van de dam. Al snel stond de massa partypeople op het terrein ook muurvast, zonder security in de buurt. Snoop Dogg – één van de headliners – had toen al besloten lekker in zijn hotel te blijven. Bloc werd dezelfde avond nog afgeblazen. Het probleem: veel teveel tickets verkocht, veel te weinig stewards en beveiliging.

Erie Canal Soda Pop Festival (1972)

De allereerste editie van Woodstock heeft voor heel wat falende broertjes en zusjes gezorgd. Festivalorganisaties wilden maar wat graag een tweede Woodstock organiseren, maar veel vaker ging het grandioos mis. Zoals Erie Canal in Indiana. Met de line-up zat het wel goed – o.a. Fleetwood Mac, Black Sabbath – maar met de rest niet. De plaatselijke overheid trok op het laatste moment de vergunning in, dus besloot de organisatie uit te wijken naar het piepkleine schiereiland Bull Island. Klinkt charmant, maar het werd een hel: zware regen maakte het terrein een moeras en er stonden letterlijk marktkraampjes met drugs. Na een dag ‘festival’ kon je makkelijker heroïne dan water scoren.

Woodstock (1999)

Nu we het toch over Woodstock hebben: in 1999 werd dit legendarische festival nieuw leven ingeblazen. Op die iconische editie in de sixties draaide het om peace, love and happiness, in 1999 stond ‘de boel slopen’ centraal. Op Woodstock 1999 was er een gebrek aan alles en stond het terrein ramvol met opgefokte pubers. Toen Limp Bizkit Break Stuff speelde, werd dat nogal letterlijk genomen. Het terrein schijnt nog altijd na te smeulen van alle brandjes die toen werden gestookt.

Ship Happens (2014)

Jaja, ook een Nederlands faalverhaal! Een festival, maar dan op een cruiseschip. Dat was het idee achter Ship Happens. Het werd in 2014 aangekondigd en zou twee jaar later plaatsvinden. Na een golf van slecht nieuws werd Ship Happens vorig jaar officieel afgelast. Wat ging er mis? Je kunt je beter afvragen wat er niet misging: het zoeken naar een geschikt schip duurde een eeuwigheid, kaartkopers werden om een extra aanbetaling gevraagd, mensen eisten massaal geld terug en de festivalorganisator was maandenlang spoorloos.

Power Ridge Rock Festival (1970)

Vooruit, we doen nog een Woodstock-kopie. Power Ridge Rock Festival in Connecticut moest het helemaal gaan worden. Nog voor het begon werd het festival verboden door de lokale autoriteiten. Desondanks kwamen 30.000 bezoekers alsnog naar het skioord. En ze namen drugs mee, héél veel drugs. De plaatselijke EHBO had nog nooit zoveel mensen met slechte LSD-trips behandeld. Daarom had waarschijnlijk niemand door dat de festivalorganisatoren ertussenuit waren geknepen met al het geld uit de kaartverkoop.

Zoo8 (2008)

Een festival valt of staat bij een goede voorbereiding. Iets zegt ons dat de organisatie van Zoo8 die wijsheid niet kende in 2008. Eigenlijk liep alles al heel snel in de soep. Festivalgangers moesten uren wachten tot het kampeerterrein openging en hadden nauwelijks plek om hun tent op te zetten. Op het festivalterrein ging het niet veel beter: het tweede podium werd twee keer gesloten om veiligheidsredenen en acts als Dizzee Rascal en Athlete zegden op het laatste moment af omdat ze geen geld hadden gekregen. Knap dat Fyre Festival hier vorig jaar nog overheen ging!

Gelukkig zijn de meeste festivals wél goed georganiseerd en kun je er een geweldige tijd beleven. Met CJP wordt het allemaal nog net wat geweldiger: met je pas scoor je euro’s korting op festivals als We Are Electric, Primavera Sound en meer. Check alle festivalkortingen hier.

Tik jij de 30 voorlopig niet aan en heb je nog geen CJP-pas? Je scoort er nu al eentje voor € 17,50 per jaar!

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.